Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑποκάλυψη : Aυτές είναι οι κάμερες «σώματος» της ΕΛΑΣ

Αποκάλυψη : Aυτές είναι οι κάμερες «σώματος» της ΕΛΑΣ

Τις κάμερες που θα τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών της ομάδας «Δράση» και ΟΠΚΕ της ΕΛΑΣ παρουσιάζει «Το Βήμα».

Πρόκειται για κάμερες σαν πλακέτες, μεγέθους περίπου ίδιου με τους ασυρμάτους που θα έχουν οι αστυνομικοί, κι οι οποίες θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ από αστυνομικούς ελέγχους ή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον μπορεί να ελέγχονται οι επιχειρησιακές ενέργειες κι η συμπεριφορά των αστυνομικών σε τυχόν καταγγελλόμενες περιπτώσεις αστυνομικής βίας. Κι αυτό παράλληλα με τις αντίστοιχες κάμερες υψηλής ευκρίνειας – μεγαλύτερου μεγέθους – με «αντικραδασμικές» λαβές που θα έχουν κι οι διμοιρίες των ΜΑ. Σε μία πλήρη καταγραφή από δεκάδες «εικονολήπτες» όσων συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας σε περιπτώσεις επεισοδίων ή άλλων περιστατικών.

Η σύμβαση

Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 20 φορητών καμερών που εφαρμόζουν στο σώμα αξίας 14.200 ευρώ, ενός λογισμικού εξυπηρετητή για την επίτευξη της λήψης κι αποστολής βίντεο σε πραγματικό χρόνο τουλάχιστον έξι ταυτόχρονων ροών (σε ζωντανή μετάδοση).

Επιπλέον το ίδιο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης του υλικού με ένα λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων. Η συνολική αξία της προμήθειας ανέρχεται σε 75.000 περίπου ευρώ.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020, η λειτουργία των φορητών καμερών επιτρέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων με την παράθεση πραγματικών στοιχείων επιβεβαίωσης. Η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται με την αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ειδική εκπαίδευση

Σε περίπτωση κατεπείγοντος η εστίαση γίνεται και πάλι με απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας με την υποχρέωση όμως της άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των δεδομένων που καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα επιλέγουν να φέρουν στη στολή τους αυτές τις κάμερες έχουν ειδικές συστάσεις κι εκπαίδευση ώστε εκείνοι να μην προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις . Ετσι ώστε να δίνουν μία όσο το δυνατόν πιο σταθερή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ. Κι όχι οι απότομες κινήσεις τους να μεταφέρουν μία θολή εικόνα, με ασαφή πλάνα που δεν θα είναι εκιμεταλλεύσιμα…

πηγή: tovima.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ