Κάνε μια καλή πράξη κάθε μέρα!

232

Ονόμασε την  «Η καλή πράξη της Ημέρας» Έτσι αλλάζεις τον κόσμο! Με πράξεις καλοσύνης που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο! Το καλό πάντα επιστρέφει σε σένα!

Της Αγγελικής Πετρόγιαννη – διευθύντρια ΕΕΕΕΚ

Μια καλή πράξη είναι αρκετή. Δε χρειάζεται ούτε μεγάλη γενναιοδωρία ούτε και τρανταχτές κινήσεις. Μια καλημέρα για παράδειγμα, συνοδευόμενη με χαμόγελο σ’ έναν περαστικό φτάνουν και περισσεύουν για να βελτιώσουν τη μέρα του. Είναι καθαρή ευγένεια, τίποτα κοπιαστικό ή επίπονο.Κι υπάρχουν άπειρες άλλες όμορφες κινήσεις που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει. Κινήσεις ακόμη πιο ουσιαστικές, όπως το να χαρίσουμε τα παιχνίδια μας σε παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους τα προσφέρουν, να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό σε έναν ανήμπορο, να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, κι η λίστα συνεχίζεται καθώς τέτοιου είδους κινήσεις πέρα απ’ το υλιστικό κομμάτι, δίνουν και τεράστια δύναμη στους ανθρώπους αυτούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους κι ελπίδα πως έρχονται καλύτερες μέρες.Πιθανώς κάποιοι να αναρωτηθείτε τι θα κερδίσουμε εμείς από όλο αυτό, κι απάντηση είναι μία: ηθική ικανοποίηση! Είναι το μοναδικό που θα πρέπει να μας μείνει.Η δύναμη του να δίνεις χαρά σε ανθρώπους που πραγματικά τη χρειάζονται και μάλιστα μέσα από απλές πράξεις της καθημερινότητάς σου, δεν περιγράφεται με λέξεις. Το σημαντικό είναι κάθε μας κίνηση να είναι ανιδιοτελής, να μην έχουμε κανένα πρακτικό όφελος από αυτή.

 Εάν είναι σε κάθε μας πράξη να απαιτούμε ανταλλάγματα, τότε έχουμε χάσει την ουσία κι είναι προτιμότερο να κάτσουμε ήσυχα στη γωνιά μας, να μην ενοχλούμε κιόλας όσους πραγματικά νοιάζονται και παλεύουν να είναι άνθρωποι. Για το σχολείο μας η έννοια της καλής πράξεως είναι αυτοσκοπός και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να κινηθούμε καθημερινά. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω -για τους πιο δραστήριους και αποφασισμένους- την πρόταση μου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιες δράσεις καθώς διαμορφώνουν σπουδαία έργα, πάντα μέσα στο πλαίσιο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Καθημερινά με πράξεις αγάπης τα παιδιά μας γίνονται πιο χαρούμενα και βελτιώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και διαβίωσης τους τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο.Το σχολείο μας χρόνια τώρα διεκδικεί  και αγωνίζεται για όλα τα άτομα με αναπηρία για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς. Αγωνιζόμαστε για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση αυτών των παιδιών στην κοινότητα και βρισκόμαστε πάντα κοντά στην οικογένεια με όποιο τρόπο μπορούμε. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στις επιλογές της ζωής τους και στηρίζουμε τη ίδρυση των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης. Δεδομένης όμως της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους επαγγελματίες του νομού, που καθημερινά και έμπρακτα στηρίζουν το έργο του σχολείου μας και συμβάλλουν με ανιδιοτέλεια και σεβασμό όποτε τους ζητηθεί. Τέτοιες πράξεις πρέπει να αναγνωρίζονται και φυσικά να αναδεικνύονται.