Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ ώρα της ευθύνης

Η ώρα της ευθύνης

Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Αποδοκιμασία της αλαζονείας. Ανάγκη συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων. Και μια κοινωνία που δεν εκβιάζεται πλέον  σε κάθε της απόφαση.

Αυτή είναι η λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μήνυμα καθαρό. Μήνυμα αμφισβήτησης της αριθμητικής υπεροχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της συντηρητικής παράταξης. 

Είναι η πρώτη αίσθηση επιτυχίας -από το μακρινό 2019- των προοδευτικών δυνάμεων που αποδεικνύει τι μπορεί να συμβεί, όταν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση, οργανωμένο σχέδιο για έναν σκοπό, πολιτική πρόταση και πρόσωπα για να την υλοποιήσουν.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν υπήρξε καμία καταλυτική επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα για αυτό. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού -και δη του κεντρικού- είναι μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία που οφείλει στον πυρήνα της να έχει -πρώτα και κύρια- τον ειλικρινή και σε βάθος διάλογο με την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της. Από εκεί θα εκκινήσει η επανενεργοποίηση των πολιτών. Με καθαρές κουβέντες, συγκεκριμένο πλάνο διακυβέρνησης και ρεαλιστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ευθύνη να παρουσιάσει και ολοκληρωμένη την πολιτική του ταυτότητα και την πρότασή του για την Ελλάδα του μέλλοντός μας. 

Ζητούμενο είναι η συμμετοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η τεράστια αποχή έδειξε πως μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει αποστασιοποιηθεί, περιμένοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας και προοπτικής για να πάει -ξανά- στην κάλπη. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν καταφέρουμε να εμπνεύσουμε και πάλι, όχι καταγγέλλοντας, αλλά με στοχευμένο πλάνο και γόνιμο πολιτικό λόγο. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Όλα όσα έγιναν την Κυριακή είναι μια ενθαρρυντική αρχή, μια ελπιδοφόρα αφετηρία. Είναι μια ώρα ευθύνης για τον προοδευτικό χώρο, προκειμένου να επανέλθει ισχυρός, απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση και στη συνέχεια επιδεικνύοντας αυξημένη δυναμική κυβερνησιμότητας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτό το εγχείρημα είναι κομβική και πρωταγωνιστική. Είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επομένως, έχουμε τη βασική ευθύνη να βγούμε μπροστά και να οργανώσουμε την προοδευτική αντεπίθεση. Αυτό υποστηρίζαμε και πριν τις εθνικές εκλογές, καλώντας σε προγραμματική συνεννόηση τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, κάτι που δεν συνέβη. Αυτό υποστηρίζουμε και τώρα, με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών να δικαιώνουν αυτή μας την επιλογή, τη στάση και επιμονή.

Τα ελλείμματα που υφίστανται θα εκλείψουν μόνο αν υπάρξει ουσιαστική κοινωνική γείωση και ειλικρινής συνεργασία του κόμματος με τους  συλλογικούς φορείς. Με ουσιαστική αναφορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους παραγωγικούς φορείς, στην εκπαίδευση, στα κινήματά κ.α.. Με κινητοποίηση και συμμετοχή της νεολαίας μας. 

Αυτή είναι η βάση στην οποία πρέπει να στηριχθούμε και να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με νέο στελεχιακό δυναμικό να συνθέσουμε απόψεις, παρουσιάζοντας πειστική πρόταση διακυβέρνησης προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης πλήρωσαν όχι μόνο τις λάθος επιλογές τους, αλλά και τη νοοτροπία που φέρουν ως εξουσία. Είναι μια θετική εξέλιξη και μια μεγάλη ευκαιρία να μετασχηματιστεί αυτή η συνθήκη σε προοπτική και ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, για τις ανάγκες της κοινωνίας. Πρώτος στόχος να επαναφέρουμε την πολιτική σε πρώτο πλάνο, προκαλώντας  το ενδιαφέρον των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Αυτό είναι το επίδικο της επόμενης ημέρας, αυτή είναι η ευθύνη και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ