Από τη θεατρική ομάδα Βαρθολομιού: “Το Τελευταίο Βαλς” για τον  Π.Ι. Τσαϊκόφσκι

863

  ‹‹Το Τελευταίο Βαλς››… Μία ιδιαίτερη και μη αναμενόμενη παράσταση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στις 14 με 17 Δεκεμβρίου, στο Κουρβισάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, η θεατρική ομάδα Βαρθολομιού, φιλοδοξώντας αυτή τη φορά να εντυπωσιάσει όχι μόνο τους λάτρεις του θεάτρου αλλά και το φιλόμουσο κοινό. Κεντρικός ήρωας ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ένας διαχρονικά δημοφιλής συνθέτης ο οποίος σημάδεψε με τα έργα του την κλασσική μουσική. Το ταλέντο του απρόσβλητο και οι δημιουργίες του  παγκοσμίως γνωστές, με τη Λίμνη των Κύκνων και τον Καρυοθραύστη να αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του.

‹‹Πρόκειται για έναν φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Μία παράσταση όπου τα ιστορικά γεγονότα συναντούν τη μυθοπλασία, μεταφέροντας μας στον 19ο αιώνα, ώστε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην ζωή του Ρώσου καλλιτέχνη.›› σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Ρηγάτος, ο οποίος υπογράφει τα κείμενα και η συζήτηση ξεκινά…

Το έργο που θα παρακολουθήσουμε δεν αφορά τη διασκευή κάποιου υπάρχοντος θεατρικού αλλά πρότυπα κείμενα γραμμένα από εσάς. Τί ήταν αυτό που σας ώθησε να επιλέξετε τον συγκεκριμένο συνθέτη ανάμεσα σε τόσους άλλους;

Θα έλεγα πως ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση. Κι αυτό διότι, πέρα από τη σπουδαιότητα της μουσικής του, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσωπική του ζωή. Η πλούσια βιβλιογραφία γύρω από το όνομα του, μας πληροφορεί πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και αυτό αποτέλεσε ένα ακόμα κίνητρο για αυτή μου την επιλογή. Μια θεατρική πρόκληση!

¨Κυρία Ντυρμπάχ, ξέρετε που οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες τιμές που μου γίνονται; Στο ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους! Π.Ι.Τσαϊκόφσκι¨.

Η παραπάνω επιστολή προς την παιδαγωγό του περιγράφει την απελπισμένη κραυγή του καλλιτέχνη. Μια επιστολή που αποτελεί και την έναρξη της παράστασης . Τί να περιμένουν οι θεατές για τη συνέχεια;

Θα τον δούμε επί σκηνής σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Ως παιδί, ως έφηβο αλλά και ως ενήλικα πια λίγο πριν το θάνατο του.  Σημαντική συνιστώσα για την έκβαση της ιστορίας θα αποτελέσει και η παιδαγωγός του, όπου μέσα από τις αφηγήσεις της θα εισχωρήσουμε σε πιο προσωπικές ιστορίες. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως από νεαρή ακόμα ηλικία  βυθίστηκε στην κατάθλιψη, αποτέλεσμα κοινωνικών προκαταλήψεων αλλά και του θανάτου της μητέρας του, με την οποία ήταν πολύ δεμένος. Τελευταία της επιθυμία να γράψει για εκείνη το πιο ωραίο βαλς που είχε ποτέ ακούσει ανθρώπινο αυτί. Αυτή η υπόσχεση, προϊόν μυθοπλασίας για να εξυπηρετηθεί η έκβαση της ιστορίας, θα είναι η πυξίδα που θα μας οδηγήσει να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη ζωή του. Μια ζωή πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιαζόταν στον έξω κόσμο.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, που έρχονται στο φως δεν υποδεικνύουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, παρά τη δόξα που απολάμβανε στην επαγγελματική του καριέρα. Θα έλεγε κανείς πως αυτή η διαφορά του ‹‹φαίνεσθαι›› από το ‹‹είναι››,  συναντάται έντονα σε όλες τις εποχές, και στη σημερινή…

Σίγουρα ναι και αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που επιδιώκουμε να περάσουμε  μέσα από την παράσταση μας. Η δόξα, τα χρήματα, η δημοφιλία δεν είναι πάντοτε αρκετά για να φέρουν την ευτυχία. Συχνά βλέπουμε τους άλλους να χαμογελούν και δημιουργούμε μια εσφαλμένη εικόνα στο μυαλό μας για την ζωή τους. Αυτό, βέβαια, αφορά όλους τους ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο τους καλλιτέχνες που είναι πιο προβεβλημένοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Στη συγκεκριμένη παράσταση εκτός από τα κείμενα, έχετε αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Εγχείρημα δύσκολο και με πολλές ευθύνες…

Απαιτείται πολύ δουλειά και το άγχος είναι μεγάλο. Ωστόσο, δουλεύοντας με μια τόσο δεμένη ομάδα και υπό την καθοδήγηση του κ. Λάζαρου Κυπριώτη, αισιοδοξώ πως όλα θα πάνε καλά.

‹‹Οι δυσκολίες για μια ερασιτεχνική ομάδα, όπως η δική μας, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που φαντάζεται ένας θεατής. Η έλλειψη πόρων μας οδηγεί να πραγματοποιούμε μόνοι μας τις περιφερειακές εργασίες και αυτό απαιτεί κόπο, χρόνο και πολλές φορές προσωπικά έξοδα.›› σχολιάζει  ο κ. Λάζαρος Κυπριώτης  και πλησιάζει.

κ. Κυπριώτη, σας παρατηρώ εδώ και ώρα να προσπαθείτε, με τη βοήθεια της κας Μαρίας Στουραϊτη, υπεύθυνης του Πολιτιστικού Κέντρου Βαρθολομιού, να στήσετε τα σκηνικά. Μου δίνετε την εντύπωση πως αυτός ο χώρος αποτελεί για εσάς το δεύτερο σπίτι σας.

Έτσι είναι! Όταν ξεκινήσαμε ο χώρος αυτός ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που αντικρίζετε σήμερα. Θυμάμαι τότε, σε αυτή την αίθουσα,  πραγματοποιήσαμε ένα σεμινάριο θεατρικού λόγου και κάπως έτσι ξεκίνησε η ομάδα μας. Έκτοτε καταφέραμε να διαμορφώσουμε  τη σκηνή, να ανεβάσουμε αρκετές παραστάσεις και να κάνουμε αυτό που μας γεμίζει! Το μεράκι μας, η αγάπη για το θέατρο και η αποδοχή από το κοινό αποτελούν τη δύναμη μας για να συνεχίζουμε…

Παρότι έχετε αναλάβει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην ομάδα, διαπιστώνω πως δεν διστάζετε να παραδίδετε συχνά τα ινία της σκηνοθεσίας σε νέους ανθρώπους.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας μας είναι πως δίνει την ευκαιρία σε όλους και όλες να συμμετάσχουν.Να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο είτε επί σκηνής είτε από τα παρασκήνια. Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση και η αγάπη για το θέατρο! Οι τεχνικές  και η εμπειρία θα έρθουν στην πορεία, μέσα από την αλληλεπίδραση. Προσωπικά, θέλω να δίνω το βήμα και επικροτώ τις προσπάθειες που γίνονται, ιδίως από νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον. Είναι χαρά μου να τους βλέπω να ονειρεύονται, να δημιουργούν, να τολμούν και εν τέλει να παράγουν πολιτισμό στον τόπο μας!  Και είμαι δίπλα τους να στηρίζω με όποιον τρόπο μπορώ.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν έργα του Π. Τσαϊκόφσκι, με τους χορευτές των σχολών χορού Step Up να ανεβαίνουν στην σκηνή και να συνοδεύουν τις συνθέσεις του Ρώσου καλλιτέχνη. Την χορευτική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Δέρβος, χορογράφος και ιδιοκτήτης των σχολών, ο οποίος στηρίζει πάντοτε τις προσπάθειες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τονίζεται πως η παράσταση, λόγω κάποιων σκηνών της, είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 χρονών.