Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΦίλοι, μαθητές και συγγενείς τίμησαν τον Νίκο Μοσχόπουλο

Φίλοι, μαθητές και συγγενείς τίμησαν τον Νίκο Μοσχόπουλο

Άνθρωπος της Παιδείας, της Κοινωνίας και του  Αθλητισμού

Σε μία σεμνή εκδήλωση μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου 2023 στον χώρο των εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου τιμήθηκαν η μνήμη και το έργο του Εκπαιδευτικού και ανθρώπου του Αθλητισμού στην Ηλεία Νίκου Μοσχόπουλου (1947-1985). Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πολλοί πολίτες έδωσαν το παρών και παρακολούθησαν αυτό το απλό αφιέρωμα στον χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, που παραχώρησε την αίθουσα και ο Διευθυντής του κ. Άγγελος Λαμπρόπουλος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την εκδήλωση.

Τους παρευρεθέντες  καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Τάκης Τσιλιμίγκρας, που υπήρξε αθλητής του Ν. Μοσχόπουλου, ενώ μετά ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό της ζωής του, από το Μεσολόγγι, όπου γεννήθηκε το 1947 έως τον Πύργο  στις δεκαετίες 1970 και 1980.

Αναφορά στην μορφή και το έργο…..

Για το πρόσωπο και την προσφορά του τιμωμένου μίλησαν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και άνθρωποι της Εκπαίδευσης στην Ηλεία κ. Σωκράτης Μάσσιας και κ. Σάκης Καίσαρης. Ειδική αναφορά στην παρουσία του Μοσχόπουλου στον αθλητισμό, με περιστατικά από την αγωνιστική δράσηέκαναν οι μαθητές και αθλητές του κ. Σπύρος Κωνσταντακόπουλος, καθώς και ο κ. Λευτέρης Αβραμίδης, που ανέγνωσε και ποίημα που γράφτηκε για τον Νίκο Μοσχόπουλο, προκαλώντας σε όλους συγκίνηση. Την μαρτυρία των αδελφικών του φίλων Φώτη και Μελίνας Μπίρμπα διάβασε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μαίρη Μπίρμπα, ενώ την όλη εκδήλωση έκλεισε ο πρωτότοκος υιός του Νίκου Μσοχόπουλου κ. Διονύσιος Μοσχόπουλος, εκπαιδευτικός, που μίλησε για τον πατέρα του και ευχαρίστησε όσους τιμάνε την μνήμη του.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ στον επίλογο οι διοργανωτές κ. Τ. Τσιλιμίγκρας και κ. Μ. Μπίρμπα ευχαρίστησαν όσους συνέβαλαν στην προβολή της μνήμης του τιμωμένου εκπαιδευτικού. Η σύζυγος του αειμνήστου Μοσχόπουλου κ. Κασσιανή Φαμέλου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για τα όσα έπραξαν για την μνήμη του Νίκου.

Ο Νίκος Μοσχόπουλος για μιάμιση δεκαετία σχεδόν έζησε στην Ηλεία, δίδαξε γράμματα και αθλητισμό, δημιούργησε οικογένεια και πολλούς φίλους. Τον Ιούλιο του 1985 ένα θαλάσσιο ατύχημα τον στέρησε από την τοπική Κοινωνία και τους δικούς του ανθρώπους, που ποτέ δεν έπαψαν να τον θυμούνται με αγάπη.

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ομογενείς φοιτητές γνώρισαν την Ολυμπία μέσα από τα ιδεώδη της

Μετά τις συνθήκες πανδημίας επανήλθε ως θεσμός το Θερινό Σχολείο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία και χρηματοδότηση της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Καναδά και Η.Π.Α. Ομογενείς φοιτητές, 2ης και 3ης γενιάς,  κυρίως από Η.Π.Α. και Καναδά επισκέπτονται για έναν μήνα την Πελοπόννησο και με επίκεντρο την Καλαμάτα και τον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διδάσκονται Ελληνική γλώσσα, αλλά και την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ελληνισμού, συσφίγγοντας έτσι τις σχέσεις τους με την γη των προγόνων τους. Ήδη εκατοντάδες νέοι και νέες έχουν έλθει στην Ελλάδα και έμαθαν πολλά για τον αρχαίο Πολιτισμό και την σημερινή ζωή των Ελλήνων, κάτι που μεταφέρουν και στον χώρο της Ομογένειας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων επισκέπτονται ιστορικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής. Την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τα μέλη της Παμμεσσηνιακής ήρθαν στην Ηλεία και επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία. Εκεί είδαν και τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, όπου έμαθαν πολλά για την Ιστορία, αλλά και το πνεύμα του Ολυμπισμού. Θαύμασαν τα ιστορικά μέρη που συνδέονται με τις αξίες του Ολυμπισμού και τα έργα τέχνης που αποτελούν σημείο  αναφοράς για την Ανθρωπότητα. Αναβιώνοντας μια μορφή των αρχαίων αγώνων αγόρια και κορίτσια έτρεξαν στον χώρο του αρχαίου Σταδίου.

Σε συνεργασία με τον φιλόλογο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Κουρκούτα, που επί έτη συνεργάζεται με το Θερινό Σχολείο και έχει παρουσιάσει θέματα Ελληνικού Πολιτισμού στους ομογενείς φοιτητές έγινε συζήτηση για την σημασία της Ολυμπίας και των αγώνων της για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξία των Κλασικών σπουδών και στην Αμερικανική ήπειρο, για την διάπλαση χαρακτήρων στην εποχή μας, μέσα μάλιστα στο πλαίσιο της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.  Το ίδιο βράδυ οι ομογενείς φοιτητές επισκέφτηκαν την περιοχή της Κυπαρισσίας, όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ