Χρήστος Βαλιανάτος: Ζητά λύσεις στα αγροτικά προβλήματα της ΗλείαςΧρήστος Βαλιανάτος:

130

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά   αλλά πιστεύουμε με συζήτηση και ιεράρχηση θα δοθούν οι καλύτερες λύσεις», τονίζει ο  Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

Επιστολή προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη απέστειλε ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Στην επιστολή του ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει ενδεικτικά ορισμένα από τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας και ζητά ιεράρχηση και λύσεις. Άλλωστε όπως τονίζει «το αγροτικό εισόδημα του Νομού μας είναι  το 70% του συνολικού εισοδήματος». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ο.Μ. Αμαλιάδας ζητά συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και κατευθύνσεις για λύσεις στα προβλήματα.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβετε. Το αγροτικό εισόδημα του Νομού μας είναι  το 70% του συνολικού εισοδήματος. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά   αλλά πιστεύουμε με συζήτηση και ιεράρχηση θα δοθούν οι καλύτερες λύσεις.  

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα.

1. ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του.  Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα λιπάσματα.

2. ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν μέτρα σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα .

3. ΓΟΕΒ –ΤΟΕΒ

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ

4. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

5. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Την τελευταία διετία το προϊόν της Κορινθιακής Σταφίδας είναι στα   αζήτητα . Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα διότι οι Σταφιδοπαραγωγοί ξεριζώνουν Σταφίδες και το προϊόν  που στήριζε 8 Νομούς σε Πελοπόννησο  και Ιόνιο εξαφανίζεται. Σε λίγα χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027

Πρέπει από το Υπουργείο να γίνει στο Νομό μας μια ενημερωτική ημερίδα   για τη ΝΕΑ ΚΑΠ.

7. ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ( ΑΜΠΕΛΙΑ-ΣΤΑΦΙΔΕΣ –ΕΛΙΕΣ-ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ)

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στις παραπάνω καλλιέργειες. Πρέπει να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

8. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΓΑ

Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και θα θέλαμε μία συνάντηση μαζί σας έτσι ώστε να σας ενημερώσουμε και να δώσετε τις κατευθύνσεις για άμεσες λύσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημα μας και θα συναντηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ».