Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ Ώλενα Ηλείας «γνωρίζει» τον δικό της θρύλο

Η Ώλενα Ηλείας «γνωρίζει» τον δικό της θρύλο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον θρύλο της «Μονοβύζας»

Σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στους Θρύλους και την Ιστορία της περιοχής Ωλένης του Δήμου Ηλείας παρουσιάστηκε μία νέα έκδοση για το θέμα αυτό. Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου της Βασιλικής Ιω. Μαυραειδοπούλου, με τίτλο «Ελένη η Μονοβύζα, Η θρυλική Βασίλισσα της (Β)όλαινας- Ώλενας». Το θέμα αφορά έναν τοπικό θρύλο, της Ελένης της Μονοβύζας, που επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, κατά την Μεσαιωνική και Βυζαντινή εποχή. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ωλένης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Χριστός Ανέστη» και την εισαγωγή από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ωλένης κ. Λύσανδρο Παπαδόπουλο, που συνεχάρη την συγγραφέα και τόνισε τις διαρκείς προσπάθειες που γίνονται από τους κατοίκους και τους φορείς του τόπου, για την ανάδειξη της Ιστορίας και της Λαογραφίας της Ωλένης. Για την σημασία της διάσωσης και της προβολής των στοιχειών του παρελθόντος, κάτι που ενισχύει και η παρούσα έκδοση, μίλησε σε σύντομη ομιλία της η συγγραφέας και αγιογράφοςκ. Βασιλική Μαυραειδοπούλου.

Η προβολή της Ιστορίας και της Λαογραφίας του τόπου-Οι παρουσίες στην εκδήλωση

Ακολούθως ο δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος παρουσίασε την Ιστορία της Ώλενας και των κατοίκων της μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης Ελληνικής Ιστορίας, μέσα από μαρτυρίες του παρελθόντος. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που αναφέρθηκε στον θρύλο της Ελένης, μέσα από την πορεία του Ηλειακού χώρου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανάγνωση και η γνώση του παρελθόντος οδηγεί πάντα στην θεμελίωση ενός καλού παρόντος και ενός ευοίωνου μέλλοντος, όπως έγινε στον τόπο μας με την ανάδειξη της Ολυμπίας.

Στα διαλείμματα μεταξύ των ομιλητών ακούστηκαν Δημοτικά και άλλα τραγούδια, με κέντρο αναφοράς την Ώλενα και την Μονοβύζα, που απέδωσε η κ. Μαυραειδοπούλου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πέραν των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Διον. Καλαματιανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου και πρ. Δήμαρχος Ωλένης κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος και πρ. Γυμνασιάρχης Καράτουλα κ. Θεόδ. Κόρδας, ο Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Ωλένης κ. Ι. Θεοδωρόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Ηλίας Μπαντούνας κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ