Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται ανοιχτά του Πύργου

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται ανοιχτά του Πύργου

Τι δείχνουν τα στοιχεία του εργαστηρίου σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

*Ε. Λέκκας: «Πρόκειται για ένα από τα ρήγματα του Ιουνίου που βρίσκεται κοντά στο τόξο και διαμορφώνουν αυτή την κατάσταση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας»

Έντονη σεισμική δραστηριότητα κατέγραψε χθες το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή του Ιονίου, ενώ δύο εκ των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτές και από τους κατοίκους του Πύργου. Η σεισμική δόνηση η οποία έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή ήταν 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Πύργου και σημειώθηκε στις 6:58 το πρωί της Τετάρτης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή 28 χλμ. νοτιοδυτικά του Πύργου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 15,7 χιλιόμετρα. Ειδικότερα από τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 19 Απριλίου έως και τις 2:31 μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν καταγραφεί δεκατέσσερις (14) σεισμικές δονήσεις. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας στην «Πρώτη» το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας.  «Το φαινόμενο εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικότητας που υπάρχει στην περιοχή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το οποίο να προκαλεί ανησυχία». Σύμφωνα μάλιστα με τον Ε. Λέκκα οι σεισμικές δονήσεις καταγράφονται κοντά στο «ελληνικό τόξο». «Πρόκειται για ένα από τα ρήγματα του Ιουνίου που βρίσκεται κοντά στο τόξο και διαμορφώνουν αυτή την κατάσταση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Λέκκας.

Αναγκαία η προετοιμασία

Η Ηλεία θεωρείται σεισμογενής περιοχή συνεπώς θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια και Δήμοι) να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου συμβάντος. 

Χθες αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ 9Φ68Ω17-ΠΥΖ η απόφαση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Καταστροφών και Κλιμακίων Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Καταστροφών.

Ειδικότερα συγκροτήθηκε Δημοτική Επιτροπή Διαχείρισης Καταστροφών, αποτελούμενη από τους : Παναγιώτη Αντωνακόπουλο Δήμαρχο Πύργου, ως επικεφαλής, Ιωάννη Αργυρόπουλο ως αναπληρωτή Δημάρχου, Σοφία Ζάγκλη Προϊσταμένη Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Αγγελική Διονυσοπούλου Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι καθοριστικός τόσο σε επίπεδο άμεσης επέμβασης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης. Επίσης έργο της επιτροπής είναι η επίβλεψη και ο συντονισμός των κλιμακίων, τα οποία θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ως κάτωθι:

  1. Κλιμάκιο συνδρομής ειδικών μονάδων διάσωσης και διάνοιξης δρόμων. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Ιωάννης Αργυρόπουλος του Γεωργίου και επικεφαλής η υπάλληλος Ελένη Ροπόκη. Στόχος των κλιμακίων είναι η προσφορά βοήθειας στις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών (απεγκλωβισμός- διάσωση) καθώς και η συνδρομή σε δευτερεύουσες εργασίες κατά τη διάρκεια των διασώσεων όπως αποκομιδή μπάζων, μεταφορά εργαλείων κ.λ.π. Τα ανωτέρω κλιμάκια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.
  2. Κλιμάκια διανομής μη αναλώσιμου υλικού. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Πλεμμένος και επικεφαλής υπάλληλος ορίζεται ο Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος Στόχος των κλιμακίων είναι η διανομή του αποθηκευμένου ή συγκεντρωθέντος υλικού, που αφορά κυρίως σκηνές, κλινοσκεπάσματα, ιματισμό και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης.
  3. Κλιμάκια διανομής ειδών διατροφής. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος του Παναγιώτη και επικεφαλής η υπάλληλος Αλεξάνδρα Τρουλλινού. Στόχος των κλιμακίων είναι η διανομή αναλώσιμων υλικών που έχουν συγκεντρωθεί ή αγοραστεί για τους πληγέντες κατοίκους. Επίσης το κλιμάκιο θα έχει στη διάθεσή του ένα φορτηγό αυτοκίνητο.
  4. Κλιμάκιο παροχής πόσιμου νερού. Υπεύθυνος ορίζεται η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αλικάκη –Τζανέτου Σπυριδούλα επικεφαλής ο υπάλληλος Γ. Αντωνόπουλος. Στόχος των κλιμακίων είναι η μεταφορά νερού στις μόνιμες δεξαμενές οι οποίες προτείνεται να υπάρχουν στους χώρους καταυλισμού αλλά και η διανομή πόσιμου νερού στους σεισμόπληκτους κατοίκους. Για την μεταφορά του νερού μπορεί κατά περίπτωση να επιταχθούν υδροφόρες είτε από ιδιώτες είτε να χρησιμοποιηθούν δημόσια και στρατιωτικά οχήματα.
  5. Κλιμάκιο συνδρομής επιστημόνων Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου και επικεφαλείς οι υπάλληλοι Άγγελος Τσίκας & Αντωνία Παπανικολάου. Στόχος του κλιμακίου είναι η υποστήριξη των επιστημόνων οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση της καταστροφής. Αφορά κυρίως συγκροτημένες επιστημονικές ομάδες, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, τον απεγκλωβισμό των ατόμων, την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων και εν γένει τη διαχείριση της καταστροφής.
  6. Κλιμάκιο συλλογής απορριμμάτων – λυμάτων. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Φραγκαντωνης και επικεφαλείς οι υπάλληλοι Γεώργιος Ράλλης και Αλεξάνδρα Μανή. Στόχος του κλιμακίου είναι η αποκομιδή απορριμμάτων από τους χώρους συγκέντρωσης και εγκατάστασης όλου του Δήμου και τους καταυλισμούς
  7. Κλιμάκιο αποκατάστασης δημοτικών δικτύων. Υπεύθυνος ορίζεται η Δημοτική Σύμβουλος Αλικάκη –Τζανετου Σπυριδούλα και υπεύθυνος ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ Δημήτριος Βασιλόπουλος. Στόχος του κλιμακίου είναι η αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο Ύδρευσης και Αποχέτευσης
  8.  Κλιμάκιο υποστήριξης ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Στόχος του κλιμακίου είναι να κατευθύνει και να ενημερώνει σωστά τον πολίτη, σε συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  9. Κλιμάκιο απολύμανσης. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος & Υπεύθυνη υπάλληλος η Μαρία Κωνσταντακοπούλου. Στόχος του κλιμακίου είναι η απολύμανση χώρων. Σαν εναλλακτική περίπτωση προτείνεται η ανάθεση σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία.
  10. Κλιμάκια καθαρισμού χώρων. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Φραγκαντώνης Υπεύθυνη υπάλληλος Στεφανία Καλάκου. Στόχος κλιμακίων που συμμετέχουν και οι ίδιοι οι Δημότες που κατοικούν στο χώρο εγκατάστασης, σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι ο καθαρισμός των χώρων.
  11. Κλιμάκια αποδοχής εξωτερικής βοήθειας. Υπεύθυνος ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και επικεφαλής ορίζεται ο υπάλληλος Κωνσταντίνος Σκαρτσιάρης. Στόχος του κλιμακίου είναι η συγκέντρωση αναλωσίμων υλικών και του η συγκέντρωση μη αναλωσίμου υλικού. Τα υλικά που συγκεντρώνονται θα καταγράφονται και θα τοποθετούνται σε συγκεκριμένο χώρο ασφαλείας έως ότου δοθούν στα κλιμάκια διανομής.
  12. Κλιμάκιο σημάνσεων. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαρίνης Αχτύπης και επικεφαλής ορίζεται ο υπάλληλος Δημήτριος Μπαρτζιώτης. Στόχος του κλιμακίου είναι η σήμανση μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Ειδικότερα, τοποθετεί σημάνσεις γύρω από τα κατεστραμμένα κτίρια και τα ετοιμόρροπα τμήματα κτιρίων. Επίσης επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα σήματα των οδών και τοποθετεί νέα σε περιοχές και οδούς που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
  13. Κλιμάκια πληροφοριών – συντονισμού. Υπεύθυνος ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και επικεφαλής ορίζονται οι υπάλληλοι: Σοφία-Γιώτα Ζάγκλη (Πολύκεντρο) και Δήμητρα Παπαστάθη (Λάτσειο). Στόχος τους είναι η παροχή πληροφοριών σε σχέση με τη σεισμική καταστροφή ενώ παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τα κλιμάκια και τις υπηρεσίες του Δήμου. Δέχονται παράπονα και παρατηρήσεις δημοτών τα οποία μεταβιβάζουν τόσο στα κλιμάκια όσο και προς τις υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική Αρχή. Λειτουργούν τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, όλο το 24ωρο και είναι συνδεδεμένα με τις εξής γραμμές τηλεπικοινωνίας: – Λάτσειο: 26213-62403, 26213-62404, 26213-62421, 26213-62436, 26213-62408 – Πολύκεντρο: 26213-62605, 26213-62634 – Αγ. Βαρβάρα : 26210-34007
  14. Κλιμάκιο ψυχολογικής υποστήριξης. Υπεύθυνος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος του Γεωργίου και επικεφαλής ορίζεται η υπάλληλος Ελισσάβετ Κωστοπούλου.
  15. Κλιμάκια καταυλισμών. Υπεύθυνος ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και επικεφαλής ορίζεται η υπάλληλος Αγγελική Διονυσοπούλου.

«Το φαινόμενο εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικότητας που υπάρχει στην περιοχή» τόνισε ο Ε. Λέκκας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ