Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔιονύσης Καλαματιανός: «Σε απελπισία οι αγρότες, αδιαφορεί η κυβέρνηση»

Διονύσης Καλαματιανός: «Σε απελπισία οι αγρότες, αδιαφορεί η κυβέρνηση»

Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος βιώνει κρίσιμες στιγμές. Καθημερινά, έχει να αντιμετωπίσει:

  • τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα γεωργικά φάρμακα και γενικά στα αγροεφόδια, που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής,
  • τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων, εξαιτίας και της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών,
  • τη χαμηλή τιμή του προϊόντος στον παραγωγό, που αναγκάζεται να πουλά, πολλές φορές, κάτω του κόστους παραγωγής,
  • την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια,
  • τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα ανέφερε πως οι πληττόμενοι παραγωγοί της Ηλείας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

«Δίχως αμφιβολία, είναι πρωτοφανής η μείωση του αγροτικού εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και παλαιότερα χρέη και υποχρεώσεις σφίγγουν τη θηλιά ακόμα περισσότερο στους παραγωγούς. Όλος αυτός ο κόσμος αναμένει το αυτονόητο. Τη στήριξη από την πολιτεία. Εσείς ως κυβέρνηση, τι κάνετε;

Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την απόγνωση των παραγωγών. Δεν λαμβάνετε γενναία και ουσιαστικά μέτρα, που έχουν ανάγκη. Αδιαφορείτε και αρνείστε πεισματικά την πραγματικότητα. Προσπαθείτε, συνεχώς, με καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα να δείξετε ότι δήθεν κάτι κάνετε.

Αλήθεια, τι έχετε κάνει, όλο αυτό το διάστημα, για την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στον χώρο της γεωργίας; Τι έχετε κάνει για την πιστοποίηση και για το ευαίσθητο ζήτημα των ελέγχων; Τι έχετε κάνει για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης; Για την πάταξη της αισχροκέρδειας, των ελληνοποιήσεων και της νοθείας;

Γνωρίζετε πως υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές. Γνωρίζετε πως ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα πολύ πάνω από την τιμή παραγωγού. Δεν βλέπετε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια εις βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή στο ράφι;»

Για τους παραγωγούς σταφίδας, ανέφερε πως βιώνουν τον εμπαιγμό, καθώς, ενώ ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί στήριξη και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, τελικά όλα αθετήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν.

«Οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλούν για κοροϊδία.

Δυστυχώς, ένα προϊόν με τεράστια διατροφική αξία και εξαιρετικές προοπτικές κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Σας έχουμε προτείνει λύσεις, αλλά, δεν μας ακούτε. Κάνετε, επιτέλους, κάτι για να βοηθήσετε τους αγρότες μας που βρίσκονται σε απελπισία.»

Στη συνέχεια ο Βουλευτής εστίασε στο αρδευτικό κόστος, που έχει εκτιναχθεί, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος, επισημαίνοντας την προβληματική κατάσταση που βρίσκονται οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων.

«Αν δεν υπάρχει άρδευση, δεν υπάρχει παραγωγή. Σας προτείνουμε, διαρκώς, λύσεις, όπως βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών των ΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, ειδικά τιμολόγια ρεύματος και αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως αυτό αδυνατεί να ανταποκριθεί και να συμβάλλει με αποφασιστικό και λειτουργικό τρόπο σε αυτά που καλείται να φέρει εις πέρας ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ στην επόμενη ημέρα, δίνοντάς του ώθηση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Πιστεύετε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το επιτυγχάνει αυτό; Όχι. Το αντίθετο συμβαίνει. Είναι πρόχειρο και στερείται ξεκάθαρου στόχου και κεντρικής συνδετικής γραμμής. Παράλληλα, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την πραγματικότητα.»

Για το κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων, επισήμανε πως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να έλθουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπει τη μίσθωση, δίχως δημοπράτηση, ακινήτων για επενδύσεις άνω των 5.000.000 ευρώ.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι νέοι αγρότες παρακαλάνε για να έχουν ένα αγροτεμάχιο, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να μείνουν στον τόπο τους και εσείς φέρνετε διάταξη απευθείας μίσθωσης για τους μεγαλοεπενδυτές».     

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος θα επιλέξει στις επερχόμενες εκλογές την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση, για να δώσει προοπτική και να οδηγήσει σε ανάταξη τον πρωτογενή τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ