Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαρέμβαση Χρήστου Βαλιανάτου προς τον Πρωθυπουργό: «Ήρθε η ώρα των τομών, των...

Παρέμβαση Χρήστου Βαλιανάτου προς τον Πρωθυπουργό: «Ήρθε η ώρα των τομών, των αποφάσεων»

Επιστολή για όλα τα αγροτικά θέματα που ταλανίζουν τον Νομό Ηλείας απέστειλε ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

Επιστολή για όλα τα αγροτικά θέματα που ταλανίζουν τον Νομό Ηλείας απέστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Η επιστολή που κοινοποιείται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στους Βουλευτές της Ηλείας, επικεντρώνεται στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα, τους Συνεταιρισμούς του Νομού, τις ενισχύσεις, αλλά και στο Ινστιτούτο του Κοροίβου.

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, με συνεχείς παρεμβάσεις της προς όλους τους φορείς, αναδεικνύει τα προβλήματα ζητώντας όλων την κατανόηση και τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα επιτρέψουν στους αγρότες να παραμείνουν στα χωράφια τους.

Η επιστολή του κ. Χρήστου Βαλιανάτου έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες σας για την στήριξη του Αγροτικού εισοδήματος και την διακίνηση των προϊόντων μέσω συλλογικών σχημάτων. Αυτό σας είχαμε προτείνει στην  Αρχαία Ολυμπία το Νοέμβριο του 2021 και είδαμε ότι οι προσπάθειες που κάνατε ήσαν  σε αυτή τη κατεύθυνση.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας έχουμε αναφέρει στο Νομό Ηλείας το Αγροτικό εισόδημα είναι το 70%του συνολικού εισοδήματος . Γίνονται όλες οι καλλιέργειες 365 ημέρες το χρόνο διότι το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Θεωρείται ο Νομός Ηλείας γη της επαγγελίας . Έχει δύο φράγματα που καλύπτουν όλο το Νομό.

Κι όμως Κύριε Πρόεδρε,

Απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν από την πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή δεν έγιναν με αποτέλεσμα οι Αγρότες να έχουν συρρικνωθεί και να μην έχουν μέλλον.    

ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Τα κτίρια των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών σε όλα τα χωριά του Νομού Ηλείας τις δύο  τελευταίες  δεκαετίες παραμένουν ανενεργά με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να γκρεμίζονται. Υπάρχουν Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί ανενεργοί έχουν καταθέσεις στην πρώην Αγροτική και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι των Αγροτών με αποτέλεσμα να τα εκμεταλλεύεται η Τράπεζα εις βάρος των Αγροτών. Οι Ενώσεις ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ και ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ είναι την τελευταία δεκαετία σε εκκαθάριση δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί και δεν βρίσκεται ένας δικαστικός   λειτουργός να παρέμβει έτσι ώστε ότι μένει να περιέλθει στους Αγρότες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.   

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Κύριε Πρόεδρε,

Το θέμα είναι απλό και μπορεί να δοθεί λύση. Εμείς από το 1980 το έχουμε αναφέρει σε όλες τις Κυβερνήσεις αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Αυστηρή καθιέρωση του Αγροτικού Δελτίου Αποστολής στα Αγροτικά προϊόντα και τήρηση του Μητρώου Αγροτών. Φυσικά υπάρχουν και καλλιεργητές που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα (γιατρός, Δικηγόρος κλπ.) οι οποίοι  κληρονόμησαν περιουσία και την καλλιεργούν. Να καλλιεργήσουν αλλά χωρίς ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, αποζημιώσεις). Οι ενισχύσεις να πάνε στους κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες. Είμαστε στην εποχή που όλα τα εντοπίζουμε με τους δορυφόρους και πολύ εύκολα μπορεί άμεσα να γνωρίζουμε τις καλλιέργειες που γίνονται.  Το Δελτίο Αποστολής να συνδυασθεί με ένα Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων. Το διεκδικούμε από το 1980 αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα αυτά να περνάνε από ισχυρά συλλογικά σχήματα, τα οποία  θα λειτουργήσουν μακριά από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μηνιαίος έλεγχος και όποιος κινείται εκτός νόμιμου πλαισίου να πηγαίνει άμεσα στη δικαιοσύνη.   

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΠΟΙΟΤΗΤΑΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

Επίσης θα υπάρχει και μείωση του κόστους παραγωγής όταν οι παραγγελίες εφοδίων γίνονται ομαδικά  αλλά και απορρόφησή κονδυλίων   Επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα βοηθήσει τους παραγωγούς.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν είναι δυνατόν Αγρότες να μην καλλιεργούν και να παίρνουν ενισχύσεις.  Όποιος καλλιεργεί να πληρώνεται. Μόνο έτσι θα βοηθούν οι ενεργοί και πραγματικοί Αγρότες.  

ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ

 Όποιος θέλει να δηλώσει τα στρέμματα του στο ΟΣΔΕ να παίρνει βεβαίωση από τα  ΤΟΕΒ ότι δεν χρωστάει. Επίσης να μπορεί ο ΤΟΕΒ να βλέπει τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στο ΟΣΔΕ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ΤΟΕΒ του Νομού μας να έχει 50000 στρέμματα και να δηλώνονται από τους παραγωγούς 20000. Τα υπόλοιπα τι έγιναν; Μείνανε ακαλλιέργητα. Άμεσα τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Άμεση τοποθέτηση καρτοβάνων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΛΙΜΝΗΣ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑΣ

Την τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόζεται ο Νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πραγματικοί Αγρότες να πάρουν στρέμματα. Να δοθεί τέλος στις παρατάσεις του Νομού και να δίδονται τα χωράφια στους νέους Αγρότες και αυτούς που έχουν την υποδομή και πραγματικά καλλιεργούν. Να τελειώσει το φαινόμενο της δεύτερης ενοικίασης.

ΕΛΓΑ                                                                                                 

Οι προηγούμενοι Υπουργοί και Πρόεδροι ΕΛΓΑ μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει τροποποίηση του Κανονισμού. Χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί.

ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ ΚΟΡΟΙΒΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Το Ινστιτούτο  Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η Γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη  στην  τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό τη αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευσης των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Ηλείας. Υποτίθεται ότι θα συνδεόταν η λειτουργία του με τη  Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αλλά δυστυχώς και αυτή καταργήθηκε και είμαστε εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη.  Σας προτείνουμε σε μία επίσκεψη στο Νομό μας να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας να επισκεφθείτε το Ινστιτούτο Κοροίβου και να δείτε την κατάσταση που επικρατεί , είναι αδιανόητο να έχει ερημώσει.     

Κύριε Πρόεδρε,

Από ότι καταλαβαίνετε ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται απλά πράγματα για να αναπτυχθεί και να ωφεληθούν οι πραγματικοί Αγρότες. Ήρθε η ώρα των τομών, των αποφάσεων. Πρέπει να απαντήσουμε στους νέους Αγρότες στο ερώτημα. Έχει μέλλον ο Αγροτικός   τομέας ή να φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. Εμείς περιμένουμε να παρέμβετε προς την σωστή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι σε χρόνο που εσείς θα επιλέξετε να μας καλέσετε να συζητήσουμε αυτά που προτείνουμε. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ