Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΓεωργία Δεφίγγου: Ας τους «γιορτάσουμε» σήμερα ....ας τους αποδεχόμαστε κάθε μέρα!

Γεωργία Δεφίγγου: Ας τους «γιορτάσουμε» σήμερα ….ας τους αποδεχόμαστε κάθε μέρα!

Της Γεωργίας Δεφίγγου

Ειδική Παιδαγωγός, Msc, Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής

Δρ. Σχολικής Ψυχολογίας

Η 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη και έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η συγκεκριμένη μέρα είναι μια μέρα που έχει σαν κεντρικό θέμα την πλήρη και ολοκληρωτική συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή καθώς και το δικαίωμα του να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής. Δικαιώματα που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την εξάλειψη διακρίσεων.

Δουλεύοντας με την αναπηρία τα τελευταία 14 χρόνια αντιλήφθηκα πως όλα ξεκινούν με την κουλτούρα του καθενός μας καθώς και την στάση που υιοθετούμε απέναντι στη διαφορετικότητα. Η στάση αυτή αντικατοπτρίζει το κατά πόσο αποδεχόμαστε τους ανθρώπους με αναπηρία. Είναι σύνηθες και πολύ εύκολο να επιρρίπτουμε συνεχώς ευθύνες στην Πολιτεία, ωστόσο θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάνουμε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία.

Αποδοχή δε σημαίνει η λύπηση στα μάτια μας όταν ένας άνθρωπος με αναπηρικό αμαξίδιο περνάει από δίπλα μας. Αποδοχή δε σημαίνει το αδιάκριτο βλέμμα μας στη μητέρα που προσπαθεί να ηρεμήσει το αυτιστικό της παιδί επειδή έπαθε μια κρίση άγχους. Αποδοχή σημαίνει να είμαστε συνοδοιπόροι τους στον αγώνα που κάνουν για έναν πιο προσβάσιμο και ισότιμο κόσμο.

Άραγε έχει αναρωτηθεί κανείς τι γίνονται αυτοί οι άνθρωποι όταν ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε κάποιο σχολείο; Τι γίνονται αυτοί οι άνθρωποι όταν οι γονείς τους φεύγουν από τη ζωή; Σε μια κοινωνία με ελλιπείς δημόσιες δομές (πολλές φορές ακατάλληλες και με μη εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό) κάθε άλλο παρά ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης, βιαιοπραγίας και ρατσισμού.

 Σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς μας είμαστε όλοι συνοδοιπόροι, συνεργάτες και πολίτες του ίδιου κόσμου, άτομα με και χωρίς αναπηρία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι. Μέσα από τη διαφορετικότητά μας χτίζεται και οικοδομείται ο πολιτισμός κάθε ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που αντιτίθεται στον ρατσισμό, στον στιγματισμό και στην προκατάληψη.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν ως τη μέγιστη ανάγκη είναι:

Τα λόγια, οι υποσχέσεις και οι παγκόσμιες ημέρες να τεκμηριώνονται από Δράσεις και Έργα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ