Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜπούκα Παλαιοχωρίου: Τους βγάζουν από τα σπίτια τους

Μπούκα Παλαιοχωρίου: Τους βγάζουν από τα σπίτια τους

Στην Μπούκα Παλαιοχωρίου του Δήμου Πηνειού

Σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας ξεκινά η διαδικασία αποβολής των οικιστών από τον χώρο

Η δικαστική υπόθεση είχε ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Να φύγουν οι οικιστές από τα σπίτια τους στην Μπούκα Παλαιοχωρίου του Δήμου Πηνειού ορίζει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, που ξεκίνησε να εκτελείται χθες, όταν δικαστική επιμελήτρια παρέδωσε την απόφαση τους οικιστές. Σύμφωνα με την απόφαση, η έκταση περνάει στο νόμιμο ιδιώτη κάτοχό της, θα αρχίσει η καταγραφή των υπαρχόντων τους και στη συνέχεια θα υπάρξει αποβολή των οικιστών από τα σπίτια τους.

Οι νομικές διαδικασίες από τους Δολιανίτη-Βλάχο που διεκδικούσαν την έκταση και κέρδισαν την υπόθεση έχουν ξεκινήσει από παλιά. «Η αγωγή είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Έκρινε το δικαστήριο ότι η έκταση ανήκει στην κυριότητα των Δολιανίτη-Βλάχου», τόνισε η νομική εκπρόσωπος των οικιστών κα Βάντα Κοντούλη, ενώ όπως τόνισε έχει ήδη ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, η οποία και θα εκδικαστεί τον προσεχή Μάιο ενώπιων του Εφετείου Πατρών.

Οι οικιστές πραγματοποίησαν παράταση διαμαρτυρίας κατά του «ξεσπιτώματός» τους, καθώς ζουν στην περιοχή για πολλά χρόνια και η απόφαση της αποβολής τους από τον συγκεκριμένο χώρο έχει προκαλέσει αναστάτωση. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες η διαδικασία έναρξης της αποβολής τους ξεκίνησε κανονικά. Στο πλευρό των οικιστών βρέθηκαν χθες, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο πρ. Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός και ο πρ. Δήμαρχος Γαστούνης Κώστας Λούρμπας.

Βάντα Κοντούλη, δικηγόρος οικιστών

«Ευελπιστούμε να βγει μία απόφαση που θα τους δικαιώσει»

«Έχει εκδοθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, προσφάτως, το 2022, η οποία αναγνώρισε δικαίωμα στους Δολιανίτη-Βλάχο, που έχει προσωρινή εκτελεστότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεκινά η διαδικασία αποβολής των οικιστών από τον χώρο. Από έναν χώρο όπου οι άνθρωποι έχουν τα σπίτια τους πάνω από 30 χρόνια και καταλαβαίνεται πως είναι οδυνηρό για αυτούς.  Η διαδικασία προβλέπει αποβολή των οικιστών και εγκατάσταση αυτών που ορίζει η απόφαση. Ο Σύλλογος των οικιστών έχει ασκήσει έφεση ενώπιων του Εφετείου Πατρών, η οποία θα εκδικαστεί τον Μάιο του 2023. Ευελπιστούμε να βγει μία απόφαση που θα τους δικαιώσει».

Γιάννης Μόττας, κάτοικος

«Από το 1987 αρχίσαμε να φτιάχνουμε παραπήγματα»

«Εδώ την δεκαετία του ‘50 ήρθαμε τρεις οικογένειες και φτιάξαμε καλύβες. Ύστερα έρχονταν κι άλλοι και το 1987 αρχίσαμε να φτιάχνουμε παραπήγματα. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε ο αντίδικος ο οποίος έχει πεθάνει και ισχυρίστηκε πως είναι δικά του με συμβόλαια κλπ. Από τότε άρχισε ένας δικαστικός αγώνας και φτάσαμε τώρα στις αρχές του καλοκαιριού, ήρθε μια δικαστική επιμελήτρια και μας γνωστοποίησε πως υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου, ότι έχει κερδίσει ο αντίδικος. Καλέσαμε τον δικηγόρο και μας ενημέρωσε πως υπάρχει αυτή η απόφαση από το 2017. Θα ήθελα να πω ότι το 2001 μας έβαλαν φωτιά, δεν ξέρουμε ποιοι είναι και αποτανθήκαμε στον τότε Δήμαρχο που έκανε ένα χαρτί στην ΥΑΣ και μας έστειλε δεκατρία κοντέινερ στα οποία μένουμε από τότε».

Νικόλαος Μήτρου, πατέρας κατοίκου

«Έχουμε πληρώσει 50.000 ευρώ»

«Μένει μόνιμα ο γιος μου εδώ, δεν έχει άλλο σπίτι. Έχουμε πληρώσει στο κράτος για παράνομη τοποθέτηση χώρου και παράνομη κατοχή χώρου. Έχουμε πληρώσει 50.000 ευρώ, έχουμε και δικαστική απόφαση και εμφανίζεται ξαφνικά ένας και λέει είναι δικά μου».

Διονύσιος Τσιριγώτης, κάτοικος

«Θα μας βγάλουν από το σπίτι μας;»

«Μένω μόνιμα στην Μπούκα. Θα μας βγάλουν από το σπίτι μας; Στον χώρο έχω οικοδομήσει πριν από 35 χρόνια και έρχεται σήμερα κάποιος και λέει είναι δικό μου. Πριν από 4-5 χρόνια πήγαμε κατηγορούμενοι για καταπάτηση αιγιαλού και ο αιγιαλός βρίσκεται σήμερα σε χέρια ιδιώτη. Ας κρίνουν οι αρμόδιοι τι έχει συμβεί. Εγώ μένω μόνιμα, θα μείνω μόνιμα, και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν μα κανέναν να ανοίξει την πόρτα μου για να κάνει καταγραφή στα υπάρχοντά μου. Ή στην τελική ας με αποζημιώσουν τα χρήματα που έχω διαθέσει για να φτιάξω το σπίτι αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ