Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας 1.603 παιδιά στον Πύργο

Αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας 1.603 παιδιά στον Πύργο

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Δ. Μιχαηλίδου απαντώντας σε ερώτημα του Κ. Βελόπουλου

*Μόνο στον δήμο Πύργου ο αριθμός των Μελών που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ ανέρχεται σε 6.748

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Εκατοντάδες παιδιά- μαθητές του δήμου Πύργου είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας, όπως αποκαλύφθηκε μετά από σχετικό ερώτημα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου με τίτλο «Αντιμέτωπα καθημερινά με το φάσμα της πείνας δεκάδες παιδιά στον Πύργο Ηλείας». Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι 1603 παιδιά, μέσω των οικογενειών τους, στηρίζονται οικονομικά βάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, γεγονός που μόνο προβληματισμό μπορεί να δημιουργήσει!

Ειδικότερα, σε ερώτημα του προς τα υπουργεία Οικονομικών , Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων, και εσωτερικών ο Κ. Βελόπουλος επισημαίνει: «Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Πύργου Ηλείας, σε προβληματισμό και περίσκεψη έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία, εξαιτίας της οδυνηρής διαπίστωσης ότι εν έτει 2022 υπάρχουν αρκετά παιδιά στην πόλη τους που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας. Το θλιβερό αυτό συμπέρασμα ενυπάρχει και στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 200 παιδιά καθημερινά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κάποιο πρωινό γεύμα, ενώ αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Η φτωχοποίηση έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα του Πύργου είτε λόγω της ανεργίας είτε της ανεπαρκώς ή καθόλου πληρωμένης εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του πυργιώτικου πληθυσμού βιώνει δύσκολες οικονομικά καταστάσεις και ζει στα όρια της φτώχειας. Η τοπική δημοτική αρχή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες προσπάθησε να στηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά τις ασθενείς οικογένειες. Βέβαια, οι δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει είναι μετρημένα και περιορισμένα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η πόλη του Πύργου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια υποβάθμιση, εξαιτίας της έλλειψης βιομηχανιών, σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών. Οι πρόσφατες πυρκαγιές ήλθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή του τόπου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των ντόπιων κατοίκων. Έτσι, εντός ολίγων ετών ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πόλη με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Η Πολιτεία μπροστά σε όλο αυτό το φαινόμενο φτωχοποίησης οφείλει να πάρει μέτρα. Είναι αδιανόητο να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για φιέστες και επικοινωνιακά πανηγύρια, όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους και τους στερούν ακόμη και τα βασικά. Το Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, όπως θέλουμε να το ονομάζουμε, οφείλει να μεριμνήσει για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, να τις ενισχύσει και να αποδείξει ότι δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη».

Η σκληρή αλήθεια σε αριθμούς

Στην απάντηση της η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεσμοθέτησε και υλοποιεί προγράμματα σε όλους τους δήμους της χώρας τα οποία αποσκοπούν στην προστασία και υποστήριξη ατόμων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα:

Το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο οποίο εντάσσονται άτομα και νοικοκυριά εφόσον πληρούν αθροιστικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και κριτήρια διαμονής. Το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα είναι 200€/μήνα γι μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 100€/μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και 50€/μήνα για κάθε ανήλικο μέλος. Πέραν της οικονομικής στήριξης, οι ωφελούμενοι του προγράμματος αποκτούν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίας, παροχές και αγαθά. Επιπλέον οι ωφελούμενοι εφόσον δύνανται να εργασθούν, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αριθμός Αιτήσεων                                                        3.792

Αριθμός Μελών                                                             7.233

Κόστος Αιτήσεων                                                          €851.994,332

Αριθμός Αιτήσεων που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ    3.490

Αριθμός Μελών που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ        6.748

Αριθμός Παιδιών (0-17)                                               1.603

Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται σημαντικά με το κόστος ενοικίου και αφορά την πρώτη κατοικία τους. Το ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 70€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 35€/μήνα για κάθε επιπλέον μέλος.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

Επίδομα Στέγασης

Αριθμός Αιτήσεων                                                        1.311

Αριθμός Μελών                                                             3.530

Κόστος Αιτήσεων                                                          €166.137,20

Σχολικά Γεύματα

Το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών σίτισης μαθητών και μαθητριών των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, στην καλλιέργεια της κουλτούρας της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Οι σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανήκουν σε Δήμους που τα δημογραφικά τους στοιχεία δείχνουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλά ποσοστά ανεργίας

Σύμφωνα με την με αριθ. Δ14/οικ.77126/11-10-2021 ( 4692 Β’) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τα 26 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πύργου συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα, με 1.999 εγγεγραμμένους/ες μαθητές/τριες.

Η πραγματική εικόνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Πύργου τη περσινή σχολική χρονιά, μόνο από νηπιαγωγεία και Δημοτικά περισσότερα από 200 παιδιά- μαθητές, έφταναν στις σχολικές μονάδες χωρίς να έχουν πάρει πρωινό και χωρίς να έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα ενδιάμεσο γεύμα, έστω και ένα απλό κουλούρι ή ένα μπουκαλάκι νερό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ωστόσο πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλους τους δήμους της Ηλείας και για το σύνολο των μαθητών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας.

Παράλληλα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση και στην περιοχή μας έχει γίνει ακόμα δυσμενέστερη λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις αυξήσεις Πανελλαδικά ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ