Νέα ηλεκτρονική απάτη: Αφαίρεσε από επιχειρηματία της Αμαλιάδας 126.000 ευρώ

Ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας προς τα μέλη του

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη για απάτη. Ειδικότερα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Αμαλιάδα και προσποιούμενος τον πελάτη, απέσπασε από τον παθόντα, τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των (126.000) ευρώ.

Μετά και την τελευταία περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας εξέδωσε ανακοίνωση προς τα μέλη του, η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητά Μέλη,

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης με δυσάρεστα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας σε συνεργασία με το τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σας γνωστοποιεί τις ακόλουθες οδηγίες για την αποφυγή πιθανών συναφών προβλημάτων:

– Να μην καταχωρείτε στοιχεία πρόσβασης στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς από υπερσυνδέσμους links που έρχονται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) ή γραπτών μηνυμάτων (sms).

– Να μην γνωστοποιείτε στοιχεία πιστωτικής/χρεωστικής τους κάρτας και αριθμό pin σε τρίτα άτομα.

– Να μην προβαίνετε σε αποστολή/επιστροφή χρημάτων αν δεν έχετε διαπιστώσει προσωπικά ότι έχει γίνει οποιαδήποτε κατάθεση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

– Καμία τράπεζα δεν πρόκειται να στείλει μήνυμα και να ζητάει προσωπικούς κωδικούς e-banking.

– Είσοδος στο e-banking μέσω της ιστοσελίδας της τράπεζας και όχι μέσω συνδέσμων (links), που έχουν αποστείλει τρίτα άτομα.

Επιπρόσθετα σας παραθέτουμε συνήθεις μορφές απάτης:

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΤΗΣ

Αποστολή απατηλού (ψευδούς) μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος προσποιούμενο το περιβάλλον της τράπεζας, το οποίο ζητά την καταχώριση στοιχείων e-banking. Οι τράπεζες ουδέποτε στέλνουν μηνύματα που ζητούν τέτοια στοιχεία.

Τηλεφωνικές απάτες όπου παρουσιάζονται ως υποψήφιοι αγοραστές και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής ή εξόφλησης αποσπούν τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας ή αποστέλλοντας μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας,

όπου καταχωρούν τους προσωπικούς τους κωδικούς) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς. Για να καταθέσουν χρήματα ο αριθμός λογαριασμού είναι αρκετός.

Τηλεφωνικές απάτες όπου παρουσιάζονται ως αγοραστές, οι οποίοι κατά λάθος κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από το ποσό αγοράς του προϊόντος και ζητούν επιστροφή της διαφοράς. Για να γίνουν πιο πιστευτοί ισχυρίζονται ότι έκαναν την κατάθεση μέσω άλλης τράπεζας και η συναλλαγή δεν φαίνεται ακόμα. Αν δεν διαπιστωθεί κατάθεση χρημάτων να μην επιστρέφονται χρήματα.

Οι επίδοξοι απατεώνες μπορεί να σκαρφιστούν οποιαδήποτε ιστορία για να γίνουν πιστευτοί, ισχυριζόμενοι ότι τους έχει συστήσει γνωστό άτομο ή επαγγελματίας κλπ. Για να μπορέσουν όμως να αποσπάσουν χρήματα θα πρέπει ο επαγγελματίας να πειστεί να τους γνωρίσει τους προσωπικούς κωδικούς e-banking ή στοιχεία της χρεωστικής/ πιστωτικής του κάρτας. Οπότε ο πιο βασικός κανόνας για την αποφυγή κλοπής χρημάτων από το λογαριασμό σας είναι να μην δώσετε τηλεφωνικά τους κωδικούς σας και να εισέρχεται στο λογαριασμό σας μόνο από την ιστοσελίδα της τράπεζας (όχι μέσω συνδέσμων).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας

Ο Πρόεδρος

Νικολόπουλος Φώτιος».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ