Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟργανωμένο έργο εμπρηστών πίσω από τις φωτιές της Ηλείας

Οργανωμένο έργο εμπρηστών πίσω από τις φωτιές της Ηλείας

Στη Κρέστενα βρέθηκε χθες ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος

*Σκληρή μάχη επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής για να τεθεί υπό μερικό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Κρέστενας

**Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής

***Τ. Θεοδωρικάκος: «Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους»

**** Ν. Φαρμάκης: «Στην Ηλεία αυτή τη στιγμή έχουμε το 1/3 των πυρκαγιών της χώρας καθημερινά και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει»

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους» τόνισε από την Κρέστενα χθες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την ενημερωτική σύσκεψη στην οποία μετείχε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος» που βρίσκεται στην περιοχή.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο την Ηλεία, κάτι το οποίο ουσιαστικά δείχνουν και τα έως τώρα στοιχεία, καθώς έχουμε 15 πυρκαγιές σε διάστημα μόλις 20 ημερών.

Σκληρή μάχη

Κατά την άφιξη του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατούσε τη συγκεκριμένη στιγμή στην περιοχή, ενώ όπως ο ίδιος επεσήμανε βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και ειδικότερα τους κκ. Στυλιανίδη και Τουρνά, καθώς στόχος όλων είναι η φωτιά στην περιοχή της Ηλείας να «κλείσει» όσο το δυνατό συντομότερα. Μετά την ενημέρωση του ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, το οποίο υπάρχει ενώ θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που δίνουν κυριολεκτικά «μάχη» προκειμένου να προστατέψουν τόσο τους πολίτες όσο και τις περιουσίες τους από την πύρινη λαίλαπα.

«Δίνεται μία πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά η οποία κατακαίει ένα πανέμορφο τοπίο εδώ στο νομό Ηλεία. Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα 120 στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, με την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και το δήμο αγωνίζονται να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές, να σώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων. Ευτυχώς μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει χάρη στην πολύ καλή προσπάθεια που έχουν και τη στενή συνεργασία τους, με τους πολίτες. Αυτό όμως που πραγματικά παραξενεύει κάθε πολίτη κυρίως του νομού Ηλείας αλλά και όλους τους Έλληνες είναι, ότι δεν είναι δυνατό τις τελευταίες 20 ημέρες στο νομό Ηλείας να έχουν μπει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανείς που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, είναι προφανές ότι υπάρχουν σχέδια, είναι προφανές ότι οι πάντες οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μία σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί, πάρα πολύ σύντομα στην δικαιοσύνη. Αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτός ο Νομός αποτελείται από ένα σπουδαίο φυσικό περιβαλλοντικό, διαθέτει ένα ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, για το δήμο για την περιφέρεια και ιδίως για τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των φρικτών εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην  δικαιοσύνη, για να έχουν την τύχη που τους αξίζει. Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό αυτό που συμβαίνει. Αυτό είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, είναι πρόκληση για τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε αυτό τον ιστορικό και πανέμορφο Νομό στην Ηλεία. Είναι προφανές ότι είναι εμπρησμοί και οφείλουμε να βρούμε τους ενόχους. Ήδη  ο ένας έχει συλληφθεί και θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη, αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Το κυριότερο ας σταματήσει αυτή η περίεργη σιωπή. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να βρούμε τους ενόχους. Θα το κάνουμε και σε αυτό η τοπική κοινωνία οφείλει να έχει καθοριστική συμβολή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος.

Τον Υπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και  Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος.

Το 1/3 των πυρκαγιών της χώρας είναι στην Ηλεία

Στο πύρινο μέτωπο βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνεπικουρούμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες, Ηλείας –Βασίλη Γιαννόπουλο, Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομάτη, Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης –Θοδωρή Βασιλόπουλο, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλος.

«Χθες (σ.σ. τη Κυριακή) ξεκίνησε και είχαμε μία ακόμα πολύ δύσκολη μέρα για την Ηλεία. Από το μεσημέρι της Κυριακή που ξεκίνησε αυτή η δύσκολη πυρκαγιά, σε αυτή την περιοχή της Ηλείας, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας – πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είμαστε από την πρώτη στιγμή στο συμβάν, αν και μιλάμε ακόμα για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πυρκαγιά, μία πυρκαγιά που απείλησε από την αρχή κατοικημένες περιοχές καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασικές περιοχές. Τόσο αυτή τη στιγμή αλλά και από το ξημέρωμα είχαμε την επιχείρηση αρκετών εναέριων μέσων και φαίνεται να έχει τεθεί σε σχετικό έλεγχο η φωτιά ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Δίνεται μία πραγματική μάχη από τα κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενώ έχει υπάρξει ενίσχυση και των εναέριων αλλά και των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης και φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Από κει και πέρα, πρέπει να δούμε την αλλαγή του ανέμου που προβλέπεται να γίνει Νότιος από το μεσημέρι και μετά, με μία μικρή ενίσχυση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, έτσι ώστε να μιλάμε για κλείσιμο της πυρκαγιάς σήμερα (σ.σ. χθες)».

Ερωτηθείς για το εάν η φωτιά στην Κρέστενα, αποτελεί έργο εμπρησμού όπως άλλωστε είχε καταγγείλει και ο ίδιος ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο Ν. Φαρμάκης τόνισε: «Απαντάει η κοινή λογική. Μιλάμε για μία ακόμα φορά για πυρκαγιές που παρουσιάζονται σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, την ίδια χρονική στιγμή. Θα βάλω άλλο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί συνολικά και πρέπει να μας βάλει σε αρκετές σκέψεις. Στην Ηλεία αυτή τη στιγμή έχουμε το 1/3 των πυρκαγιών της χώρας καθημερινά και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτόμαστε πολλές φορές για τις ελλείψεις του συστήματος αλλά και για τον τρόπο τον οποίο λειτουργούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο όλοι. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει όλοι να έχουμε και το νου μας και σαν απλοί πολίτες αλλά και σαν Αρχές έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για επικίνδυνες ενέργειες».

Ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς και σε στενή συνεργασία με τις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές καθώς και με τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, αναφέρθηκε στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στην αποτελεσματική -για την ασφάλεια των πολιτών- συνεργασία όλων των φορέων.

 «Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, ενώ τα άμεσα αντανακλαστικά όλων συνέβαλαν καθοριστικά στην διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Από την πρώτη στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φρόντισαν για την προληπτική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών αλλά και την ασφαλή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων παιδιών και υπευθύνων από την Κατασκήνωση της Φρίξας. Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή για την παραλαβή από τους γονείς τους, ενώ με μέριμνα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μεγάλος αριθμός παιδιών από περιοχές της χώρας εκτός Ηλείας, φιλοξενείται ακόμα και αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία, μέχρι την παραλαβή τους από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Ορισμένα από τα παιδιά, φιλοξενήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στο ίδρυμα του Πελοπίου και ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Γερμανό για την άμεση ανταπόκριση του», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ενεργοποιήθηκε το Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής των Κρεστένων, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Κυριακή. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή των Κρεστένων, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. 

Σύλληψη για την φωτιά στην Κρέστενα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Πρώτης» μετά από την σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό στα Άγναντα, χθες είχαμε την προσαγωγή ενός ακόμα άνδρα για την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κρέστενας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές εξετάζοντας τόσο το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά αλλά και πληροφορίες που συνέλλεξαν από κατοίκους της περιοχής, οδηγήθηκαν στην προσαγωγή και τη σύλληψη, ενός ακόμα άνδρα ο οποίος φαίνεται ότι έβαλε φωτιά στη περιοχή των Μακρισίων, το μεσημέρι της Κυριακής.  

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στις 3.30 μ.μ. κοντά στην αφετηρία του παλαιού δρόμου Μακρισίων – Κρεστένων και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω του δυνατού ανέμου παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλώντας ακόμα και το κέντρο της πόλης των Κρεστένων, αφού οι φλόγες αστραπιαία κύκλωσαν την περιοχή από τη μεριά του νεκροταφείου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθησαν τόσο να σβήσουν την φωτιά όσο και να σώσουν τον κόσμο, βγάζοντας τους κυριολεκτικά στα χέρια από τα σπίτια τους, την ώρα που οι φλόγες περνούσαν κυριολεκτικά μέσα από τις αυλές.

Η επιχείρηση κατάσβεσης ωστόσο δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού ο δυνατός άνεμος και τα δυσπρόσιτα σημεία δεν αποτελούσαν σύμμαχο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης με αποτέλεσμα στην Σκιλλουντία να υπάρχουν αναφορές για αρκετές καμένες αγροικίες και πολλά χωράφια και λιοστάσια.

Λίγο πριν την δύση του ηλίου το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς Βρίνα και Γρύλλο συνθέτοντας ένα σκηνικό αποκάλυψης.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων, η εικόνα της φωτιάς δεν βελτιωνόταν αφού τα μέτωπα ήταν πολλά και μεγάλα.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς εκτός από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις έπαιξαν και οι πολίτες, οι οποίοι με ό,τι μέσα διέθεταν προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σωζόταν. Παράλληλα χθες με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν σημαντικά οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς στόχος όλων ήταν να υπάρξει πλήρης έλεγχος του πύρινου μετώπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ