Ηλεία: Υπέρογκες χρεώσεις σε λογαριασμούς σε πολλούς καταναλωτές ενέργειας

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Σε δεινή θέση βρίσκονται  πολλοί καταναλωτές ρεύματος στην Ηλεία, μετά τους υπέρογκους λογαριασμούς  που  καλούνται  να πληρώσουν  το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που  λόγω των τεράστιων ποσών χρέωσης ρεύματος, δεν μπόρεσαν αρχικά να  πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και συγχρόνως  τους ήλθαν και νέα εξοντωτικά ποσά…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  νοικοκυριού σε μεγάλη τοπική κοινότητα του δήμου Πύργου, που καλείται πλέον να πληρώσει … 2041 ευρώ, αφού  η προηγούμενη οφειλή του ήταν 1131 ευρώ.

Παρόμοιες περιπτώσεις είναι αρκετές στο Νομό, με συνέπεια  οι πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν  στις τεράστιες υποχρεώσεις τους, όσον αφορά και την ηλεκτρική ενέργεια…

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα

Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους.

Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων ώστε εντός του Ιουλίου οι δικαιούχοι να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα ποσά της αποζημίωσης.

Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν όσοι έχουν δηλώσει καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Οι νέοι φορολογούμενοι και οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη για να λάβουν την αποζημίωση θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η επιδότηση “στα σημεία”

  • Αφορά σε λογαριασμούς ρεύματος από 1η Δεκεμβρίου 2021 – 31 Μαΐου 2022
  • Αίτηση σε πλατφόρμα (gov.gr) – Ανοίγει Παπρασκευή 17/6 και θα είναι διαθέσιμη έως τις 30 Ιουνίου
  • Αποζημίωση: 18€ έως 600€
  • Αφορά: Α’ κατοικία & φοιτητική
  • Ετήσιο καθαρό οικ. εισόδημα έως 45.000€ (φορολογικού έτους 2020)
  • Έλεγχος στοιχείων & δήλωση IBAN από τον καταναλωτή
  • Επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό: το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου

Πώς υπολογίζονται οι αναδρομικές επιστροφές

Παράδειγμα 1:

Ρήτρες (Δεκεμβρίου – Μαΐου): 1.200€

Κρατική επιδότηση (+ έκπτωση εταιρείας): 400€

Έξτρα επιβάρυνση: 800€

Θα λάβει αναδρομική επιστροφή έως 60%: 480€ (χάνει 320€ τελικά)

Παράδειγμα 2:

Ρήτρες (Δεκεμβρίου – Μαΐου): 1.900€

Κρατική επιδότηση (+ έκπτωση εταιρείας): 400€

Έξτρα επιβάρυνση: 1.500€

Θα λάβει αναδρομική επιστροφή έως 60%: 600€ (αντί 900€).

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ