Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Καμπανάκι» κινδύνου από το πρόεδρο της ΟΕΣΠ: Σε «κραχ» οδηγούνται οι μικρομεσαίες...

«Καμπανάκι» κινδύνου από το πρόεδρο της ΟΕΣΠ: Σε «κραχ» οδηγούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

*Χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες έμειναν ανασφάλιστοι, λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών τους

Σε «κραχ» οδηγούνται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης, όπως επεσήμανε μιλώντας στη «Πρώτη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Γιώργος Βαγενάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι από 750.000 μη μισθωτούς οφειλέτες, μόλις 300.000 (200.000 το προηγούμενο διάστημα και 100.000 πρόσφατα) ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προσέφυγαν και ρύθμισαν εν μέρει ή στο σύνολο τις οφειλές τους.

Μάλιστα η  περιορισμένη προσέλευση ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει, μόνο για φέτος, τη δυνατότητα πληρωμής των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές του κλάδου υγείας του έτους 2021.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο αυτό ποσό για τη διατήρηση  της ασφαλιστικής ικανότητας κυμαίνεται από 660 έως και 792 ευρώ. Το ποσό προκύπτει από το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ τον μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ (!) προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, ήτοι απαιτούνται 792 ευρώ για να έχουν οι μη μισθωτοί για χρέη εντός του 2021, ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Παρόλα αυτά αν εξαιρεθούν οι περίπου 250.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές, με χρέη που γεννήθηκαν πριν από το 2010, απομένουν περίπου 200.000 μη μισθωτοί που πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οδηγούνται σε «λουκέτο»

Χιλιάδες μικρομεσαία επαγγελματίες που δεν άνηκαν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς ασφάλιση, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτούνται προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Πρώτη» ο Γ. Βαγενάς από τη 1η Ιουνίου χιλιάδας μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν μείνει ανασφάλιστοι «Είναι άνθρωποι που είτε χρωστούν χρήματα εδώ και χρόνια ή χρωστούν τις τελευταίες 2-3 δόσεις των εισφορών τους αλλά το σύστημα από τη στιγμή που δεν έχουν ρυθμίσει τους πετάει αυτόματα έξω και θα πρέπει να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να εξετάζονται και να γράφουν τα φάρμακα τους, διαφορετικά δεν έχουν  καμία πρόσβαση στην δημόσια υγεία».  Οι μικρομεσαίας επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι σήκωσαν το βάρος των μνημονίων και στην συνέχεια της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού, δεν στηρίχθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε. «Για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες είναι πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα και είχαμε επισημάνει από την αρχή που είχε βγει η ρύθμιση με τις 72 δόσεις, ότι εντάχθηκε μόλις το 8%. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο η καταβολή των 120€ ή 200€ για να πληρώσουν μία δόση. Είναι ότι σκέπτονται πως τον επόμενο μήνα, που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν και γι αυτό δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις.  Αυτό που λέγαμε τόσο καιρό και σαν Ομοσπονδία είναι ότι εάν δεν γίνουν διαγραφές πανωτοκιών και προσαυξήσεων και μετά να γίνει μία ενιαία ρύθμιση με πολλές δόσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την ΑΑΔΕ κανείς συνάδελφος δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, γιατί τρέχουν τα επόμενα. Ήδη βγήκε ο νέος ΕΝΦΙΑ, θα βγει ο φόρος εισοδήματος και κάθε μήνα πρέπει να καλύπτονται τα τρέχοντα στο ασφαλιστικό ταμείο…. Πως να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες, που έχουν και το ρεύμα που έχει πάει 3 φορές πάνω; Υπάρχουν επαγγελματίες που κινδυνεύουν καθώς δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τρείς (3) λογαριασμούς ρεύματος σε όσους έχει επιβληθεί ρήτρα αναπροσαρμογής. Όλο αυτό γίνεται βουνό και θα το δούμε το επόμενο διάστημα κι όλα αυτά μέσα σε ένα εντελώς νεκρό 5μηνο. Το 2022 περνά χωρίς να έχει κινηθεί η αγορά. Υπάρχει ένα καλοκαίρι μπροστά μας και αλλοίμονο εάν φτάσουμε Σεπτέμβρη και δεν έχει «τζιράρει» κανείς τίποτα.  Το «κραχ» στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αναπόφευκτο εάν δεν λυθούν τώρα τα μακροχρόνια προβλήματα μας, θα δούμε το επόμενο διάστημα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα ή θα προτιμούν να είναι κλειστά έως ότου δουν τι θα κάνουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ