Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕπίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ηλεία Ολυμπία Βικάτου, σε κλίμα έντονης και βαθιάς...

Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ηλεία Ολυμπία Βικάτου, σε κλίμα έντονης και βαθιάς συγκίνησης

«Αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στην προστασία αρχαιολογικών μνημείων»

Της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως από τον Δήμαρχο Κώστα Λύρο

Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε  την περασμένη Κυριακή   η τελετή ανακήρυξης  της Ηλείας  Δρ. Ολυμπίας Βικάτου ως επίτιμη δημότη της Ι.Π. Μεσολογγίου και της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως, μετά από πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Λύρου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα  στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, παρουσία αυτοδιοικητικών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε   η τελετή ανακήρυξης  της Ηλείας  Δρ. Ολυμπίας Βικάτου ως επίτιμη δημότη της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση προλόγισε  ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο για την πρωτοβουλία του αυτή και αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και την προσφορά της κ. Βικάτου τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που την αναδεικνύει, όπως είπε, σε μία από τις αξιόλογες πνευματικές και δημιουργικές προσωπικότητες της αρχαιολογικής επιστήμης.

 «Γεννημένη στην Ολυμπία, από μικρή έχει στο αίμα τις πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι το ολυμπιακό ιδεώδες, οι ολυμπιακοί αγώνες, η εκεχειρία, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Αγαπάει την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα το Μεσολόγγι, αναδεικνύοντας έτσι την εξ αίματος συγγένεια Αιτωλών και Ηλείων, όπως αυτή τεκμηριώνεται στον μύθο του τριόφθαλμου Οξύλου» ανέφερε ο κ.Κολώνας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π Μεσολογγίου, Ιωάννης Τσώλος ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η ανακήρυξη της κ. Βικάτου ως Επίτιμη Δημότης, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο της  και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Η απόφαση απεδόθη  στην κ. Ολυμπία Βικάτου  σε πάπυρο.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας,  με τον αδελφό της Λεωνίδα Βικάτο κατά την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό της.

«Όραμα πολλών δεκαετιών»

Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δωδεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια εξαίρετο έργο. Κορυφαίο για το δήμο Ι.Π Μεσολογγίου η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.

 Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος  στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά σε στοιχεία από την πορεία ζωής της κ.Βικάτου και το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει, 

«Τιμούμε σήμερα ως Δήμος,  αλλά πρωτίστως ως άνθρωποι, την  Ολυμπία Βικάτου,  με την Απόδοση Δημοτίας και την επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως. Η κ. Βικάτου είναι ένας άξιος άνθρωπος και ένα άξιο παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι μας γνωρίζουμε την επιστημονική της κατάρτιση και το έργο που έχει επιτελέσει στην περιοχή μας όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται σε αυτήν.

Χάρη στην κ. Βικάτου έχουν έρθει στο φως αλλά και έχουν αξιοποιηθεί αξιόλογα ευρήματα και έχουν δρομολογηθεί σπουδαίες δράσεις. Η συμβολή της στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Οινιάδων, ως άξια συνεχίστρια του έργου του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρου Κολώνα, υπήρξε καθοριστική.  Το Μουσείο αποτελεί έναν Ιστορικό και Πολιτισμικό πυρήνα της περιοχής μας, ένα έργο για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ