Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑγωνία και δυσαρέσκεια από τους σταφιδοπαραγωγούς και στην Ηλεία για...

Αγωνία και δυσαρέσκεια από τους σταφιδοπαραγωγούς και στην Ηλεία για τη μη καταβολή έκτακτης ενίσχυσης και συνδεδεμένης

Αγωνία αλλά και έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι σταφιδοπαραγωγοί και στην Ηλεία, καθώς πέρασε και ο μήνας Απρίλιος χωρίς ωστόσο να τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σταφίδα, την ώρα που ξεκίνησε η καλλιέργεια για τη νέα παραγωγική περίοδο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αφοράει χιλιάδες αγρότες  σε όλη την Πελοπόννησο και ειδικά στην Ηλεία που μεγάλος αριθμός παραγωγών εξαρτούν  την επιβίωσή τους στην Κορινθιακή σταφίδα.

Ήδη για το θέμα της μη καταβολής της επιδότησης, καθώς και της τιμής που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία και ζητείται η άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (δημοσιεύεται στην «ΠΡΩΤΗ»).

Κατά υπουργών…

 Κραυγή αγωνίας κατά των συναρμόδιων υπουργείων για τις καθυστερήσεις, εκφράζεται εξάλλου και από  τους παραγωγούς στην υπόλοιπη Πελοπόννης, αφού όπως επισημαίνουν «παρά τις ανακοινώσεις και τις τυμπανοκρουσίες  Γεωργαντά και Σκυλακάκη περί έκτακτης ενίσχυσης, ακόμα να… δουν το χρώμα του χρήματος χιλιάδες αγρότες με Κορινθιακή σταφίδα».

Ειδικότερα όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας: «πολλοί παραγωγοί είχαν πιστέψει ότι θα πληρωθούν την έκτακτη ενίσχυση μετά και τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ, πριν από το Πάσχα. Αυτό δεν έγινε κι αυτές τις ημέρες έχουν στην κυριολεξία σπάσει τα τηλέφωνά μας από αγανακτισμένους παραγωγούς, που διαμαρτύρονται γιατί και την ενίσχυση δεν πήραν, αλλά και την συνδεδεμένη για την Κορινθιακή σταφίδα, που επίσης καθυστερεί. Οι αγρότες έχουν μπει ήδη σε έξοδα για τη νέα σεζόν και αναρωτιούνται πώς θα τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα κόστη. Πέρα από αυτό πρόβλημα αποτελούν και τα αποθέματα για τα οποία οι αρμόδιοι εδώ και ένα χρόνο σφυρίζουν αδιάφορα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε εδώ και ένα μήνα περίπου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και αναπληρωτή Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μέτρο στήριξης, που αφορά στην ενίσχυση των παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας, προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα δοθεί, μέσω de minimis, σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό που αναλογεί ανά στρέμμα είναι 54,7 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ