Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕνδιαφέρον …μηδέν για τους πρόσφυγες

Ενδιαφέρον …μηδέν για τους πρόσφυγες

Λιγοστοί φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον εορτασμό του Πάσχα στις κατασκηνώσεις Σκαφιδιάς

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος»

Το σκληρό πρόσωπο της «φιλανθρωπίας» έζησαν   κατά τον εορτασμό του Πάσχα, οι δεκάδες πρόσφυγες που  βρέθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης στης Σκαφιδιά, λόγω της  μεγάλης αδιαφορίας που υπήρξε στην κοινωνία μας, για τους ανθρώπους που  βίωσαν με το  χειρότερο τρόπο, τη συμφορά του πολέμου.

Εκτός από  ελάχιστες περιπτώσεις, εκ μέρους τοπικών φορέων, επαγγελματιών αλλά και κατοίκων, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος»,  για  την έστω και ανθρώπινη στήριξη των  ομογενών μας από την Ουκρανία,  που βίωσαν ένα μοναχικό Πάσχα.

Πρόκειται για  Ουκρανούς που εδώ και 40  χρόνια έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ηλεία, λόγω και της διαρκούς φιλοξενίας από το σεβ. Μητροπολίτη κ. Γερμανό, κάτι που έδειξαν και το περασμένο καλοκαίρι όταν  ήλθαν αποκλειστικά στην Αρχ. Ολυμπία για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών…

Έτσι ο κ. Γερμανός από την πρώτη στιγμή παρουσιάστηκε ιδιαίτερα θετικός, όταν  μέσω του συλλόγου  αναφέρθηκε  πως θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι που  από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα στη Μαριούπολη και το Σαρτανά της Ουκρανίας.

«Εμείς σα σύλλογος δεν μπορούσαμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους και ασχολούμαστε με τα ορφανά παιδιά και τον απόδημο Ελληνισμό.  Εμείς είμαστε μειονότητα σαν ελληνισμός  στα 10 εκατομμύρια Έλληνες  που έχει η Ουκρανία.

Στην Πάτρα αυτή τη στιγμή έχουμε  89 γυναικόπαιδα από την Ουκρανία, τα οποία είναι στα σπίτια που οι άνθρωποι τους φιλοξενούν και  εμείς τους ενισχύουμε  με τη βοήθεια  που μας δίνει ο κόσμος. Θέλαμε  όμως να πάρουμε και στην κατασκήνωση να τους φιλοξενήσουμε για  να μπορέσουμε να απαλλαγούμε και από τα έξοδα των ξενοδοχείων, που μας έκαναν μια έκπτωση 50% και πολλές φορές δωρεάν.  Δύσκολες ημέρες , οι επαγγελματίες  περίμεναν και αυτοί να κάνουν Πάσχα και να δουν χρήματα και αναγκαστικά τους φέραμε στην κατασκήνωση.  Πριν όμως κάνω κάποια κίνηση έχω στείλει επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Νομού , σε επιχειρηματίες του Νομού ν’ ανταποκριθούν για να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχ. Ροδόπουλος. 

Φωτεινές εξαιρέσεις…

Ο κ. Ροδόπουλος εξάλλου  εκθείασε  την προσφορά  απλών ανθρώπων, φιλάνθρωπων επαγγελματιών  της περιοχής, κάποιων αιρετών σε χωριά που ζήτησαν τον οβολό των κατοίκων που εκπροσωπούν, καθώς και επικεφαλής  συλλόγων που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα, ενώ συγχρόνως εξήρε και την  παρουσία του βουλευτή Ηλείας Ανδρ. Νικολακόπουλου, ο οποίος αφιέρωσε αρκετό χρόνο και γιόρτασε μαζί με τους πρόσφυγες, στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς.

 «Εγώ περίμενα από την πόλη του Πύργου, που εμένα με έχει αγκαλιάσει επαγγελματικά, μια μεγαλύτερη φιλοξενία. Η φιλανθρωπία είναι απών από ιδιώτες, επιχειρηματίες αλλά  και γενικότερα. Με τη βοήθεια φίλων του συλλόγου,  εμένα και του  Νίκου Καρακίτσου αλλά και  από  κάποιες οικογένειες από την Πάτρα, που ήλθαν εθελοντικά για να μας βοηθήσουν ακόμα και στην κουζίνα, καταφέραμε  να γιορτάσουμε όλοι μαζί.  Και τα κρέατα μας τα έστειλαν από  την Πάτρα όπου μας έκαναν μια ξεχωριστή τιμή. Δεν μείναμε από κρέατα γιατί είχαμε βασιστεί σε μια εκπρόσωπο μεγάλου επιχειρηματία της περιοχής μας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και μας έταξε πόσα αρνιά θέλουμε. Επιδίωξα αρκετές φορές να επικοινωνήσω μαζί της και δεν με πήρε ένα τηλέφωνο… Μείναμε στα λόγια. Εμείς όμως θα προτιμούσαμε να μη φάμε, αλλά να φάνε τα παιδιά. Δεν έχουν ανάγκη  το φαγητό μόνο, θέλανε μια αγάπη για να γνωρίσουν το παππού, τον πατέρα, τον αδελφό και τον κόσμο που έχασαν στην Ουκρανία… Η περιφέρεια ήταν άφαντη και από Ηλεία  και από  Αχαΐα. Ο μόνος  που έχει  συμβάλλει και στείλαμε βοήθεια, είναι ο αντιπεριφερειάρχης  Θεόδ. Βασιλόπουλος, περισσότερο  σαν ιδιώτης.  Οι υπόλοιποι ήταν  άφαντοι και λυπάμαι. Παράλληλα το ο κράτος μας λέει ότι  δεν έχουν κάτι να μας δώσουν και περιμένουν να βγει ένα πρόγραμμα. Πότε; Τον κόσμο πρέπει να τον βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να  βγει το πρόγραμμα; Εμείς έπρεπε να ξέρουμε τι θα τους δώσουμε… Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω το δήμαρχο Πύργου που έστειλε δώρα στα παιδιά» κατέληξε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ