Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓαστούνη: Χωρίς «αράπη», αλλά με λιτανεία στην Παναγία την Καθολική

Γαστούνη: Χωρίς «αράπη», αλλά με λιτανεία στην Παναγία την Καθολική


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Καθολικής στην Γαστούνη, χωρίς ωστόσο το παραδοσιακό «κάψιμο του αράπη» σύμφωνα με το έθιμο που κρατά από πολύ παλιά. Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος παρουσία πολλών ιερέων από όλον το Νομό.
Πλήθος κόσμου και αιρετών παραβρέθηκε στην Παναγία την Καθολική, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης της Γαστούνης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής.
Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε πως από πλευράς κόσμου υπήρξαν πολλά παραπόνα για τη μη αναβίωση του εθίμου φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που δεν υπήρξαν ανάλογες εκδηλώσεις.
Το έθιμο με το «κάψιμο του αράπη» έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και καθιερώθηκε μετά τα γεγονότα του 1767. Το 1767, Δευτέρα του Πάσχα, γιορτή της Παναγίας και ξημερώνοντας Τρίτη του Πάσχα όλοι περίμεναν μεγάλο κακό σαν εκδίκηση στους ραγιάδες που άρχισαν να επαναστατούν. Όμως τα γεγονότα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν ήταν καθόλου καλά και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να περιοριστούν σε γενικές απαγορεύσεις και πράξεις, που θα αφόπλιζαν κάθε διάθεση για επανάσταση. Την ανακοπή της καταστροφής οι κάτοικοι της Ηλείας και ιδιαίτερα της Γαστούνης την θεώρησαν θαύμα της Παναγίας και για αυτό την επομένη όλοι έτρεξαν στις εκκλησίες να δοξάσουν την χάρη της. Το «κάψιμο του αράπη την ίδια μέρα συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής μας από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ