Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤιμώμενο πρόσωπο ο Δήμος Πύργου στην Detrop Boutique Θεσσαλονίκης: Κορυφαία...

Τιμώμενο πρόσωπο ο Δήμος Πύργου στην Detrop Boutique Θεσσαλονίκης: Κορυφαία προϊόντα στην 30η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών

«Παρουσιάζουμε σε όλο τον κόσμο τους θησαυρούς της γης μας» ανάφερε ο Παν. Αντωνακόπουλος σε συνέντευξη τύπου

Τον ευλογημένο διατροφικά τόπο του Δήμου Πύργου,  τιμά φέτος η 30ηΈκθεση Τροφίμων και Ποτών DetropBoutique, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα έως 4 Απριλίου 2022,  από τη ΔΕΘ HELEXPO, στο Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Πύργου είναι το «τιμώμενο πρόσωπο» της φετινής διοργάνωσης, με μια συμμετοχή που στοχεύει στην περαιτέρω εξωστρέφεια και προβολή των θησαυρών  της Πυργιώτικης γης και μεσογειακής διατροφής (ελαιόδαλο, κρασί, σταφίδα κ.α.) αλλά και του πλούσιου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.

Όλα αυτά επεσήμανε στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη. 

Ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPOΑναστάσιο Τζήκα και όλη την διοίκηση για την τιμητική αυτή διάκριση, τονίζοντας: « Η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών DetropBoutique, είναι ένας κορυφαίος θεσμός προβολής των πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας. Ερχόμαστε από την ιστορική Πελοπόννησο και τον όμορφο Μοριά στην ιστορική Θεσσαλονίκη, τη «Νύμφη του Βορρά», για να παρουσιάσουμε από εδώ, σε όλο τον κόσμο τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν τη μοναδική ποιότητα λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, του μικροκλίματος και της σύνθεσης του εδάφους».

Προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας

Αναφερόμενος στα προϊόντα της Πυργιώτικης γης, ο κ. Αντωνακόπουλος μίλησε για τα στοιχεία εκείνα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν παγκοσμίως. «Είναι γνωστή η ποιότητα του ελαιόλαδου που έχει η περιοχή μας, από τον Πύργο μέχρι και την Πύλο της Μεσσηνίας.

Αυτή η ενότητα παράγει ελαιόλαδο με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως τα εργαστήριααποδίδουν. Έχουμε στα όρια του Πύργου μεγάλες μονάδες παραγωγής, συσκευασίας και εξαγωγής ελαιόλαδου, όπως είναι η μονάδα του κ. Παπαδόπουλου αλλά και πολλές άλλες.

Υπάρχει η μαύρη σταφίδα η οποία αποτελεί εμβληματικό προϊόν της περιοχής, συνδεδεμένη και με μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως ήταν η εξέγερση της Βαρβάσαινας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

 Μια πράξη άκρως επαναστατική των εξεγερμένων αγροτών τότε. Το λιμάνι στο Κατάκολο, αποτέλεσε ιστορικά, το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής μαύρης σταφίδας. Και σήμερα, παρότι η καλλιέργεια έχει περιοριστεί σε όλη τη χώρα, έχουμε στον Πύργο μεγάλες εκτάσεις παραγωγής μαύρης σταφίδας.

Επίσης έχουμε αμπελοκαλλιέργειες με μοναδικό κρασί όπως στην έκθεση είναι εκπρόσωποι από το «Οινοποιείο Μπριντζίκης», κ.α. Έχουμε στην περιοχή μας το γνωστό «Οινοποιείο Μερκούρη» καθώς και άλλα πολλά.

Υπάρχουν μονάδες ποτοποιίας που αξιοποιούν το παραγόμενο τσίπουρο στην περιοχή, αλλά και άλλα τοπικά οινοπνευματώδη προϊόντα και δημιουργούνται νέες ποικιλίες ποτών.

Επιπλέον στο χώρο της παραγωγής τροφίμων έχουμε αρκετές μονάδες, κυρίως παραγωγής ζυμαρικών με ντόπιες πρώτες ύλες.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα προϊόντα μας είναι γνωστά και μέσω του εμπορικού δικτύου, όπως διανέμονται παγκοσμίως -εξάγουμε αρκετό λάδι στην Αμερική- αλλά και  λόγω του τουρισμού. Έχουμε στο Κατάκολο πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο, όπου οι τουρίστες γεύονται όλα αυτά τα προϊόντα. Η συμμετοχή μας στην Έκθεση έχει ως στόχο να προσθέσουμε περαιτέρω στην εξωστρέφεια και την προβολή των προϊόντων της περιοχής μας».

Με πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα

Ο  κ. Αντωνακόπουλος, αναφέρθηκε επίσης και στον – παγκοσμίως μοναδικό – ιστορικό πλούτο της περιοχής.

«Είναι πολύ τιμητική για μας η πρόταση να είμαστε ο τιμώμενος Δήμος σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Εκτός από την προστιθέμενη αξία που έχουν τα προϊόντα μας, έχουμε και το ιστορικό-πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής, μοναδικό παγκοσμίως. Είμαστε δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στο δήμο μας είναι το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς, που ήταν το λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί, όπως γράφει και ο Όμηρος πηγαινοερχόταν ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος.

Επίσης, σε μια σειρά από αναφορές στα βιβλία των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων της χώρας μας, η Ηλεία περιγράφεται για τα προϊόντα της. Όπως, ότι παρήγαγε «βύσσο και πορφύρα» στην αρχαιότητα και γενικότερα για τις βιοτεχνίες εκείνης της περιόδου που υπήρχαν στην περιοχή της Ηλείας και του Πύργου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ