Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕφιαλτικό σενάριο για τα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο

Εφιαλτικό σενάριο για τα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο

Στα 320 ευρώ η μεγαβατώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι η μεγάλη αύξηση της επιδότησης ενέργειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα θα χαθεί μέσα στις «τρελές» τιμές που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς. Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Την αντανάκλαση αυτής της μέσης τιμής βλέπουν σήμερα στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές και βλέπουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.

Αν όμως δυσκολεύονται οι καταναλωτές τώρα, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα κάνουν όταν έρθουν οι λογαριασμοί του Απριλίου, οι οποίοι θα εκδοθούν με βάση την χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου. Και αυτό γιατί ο Μάρτιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και την προβολή τους για το επόμενο 10ήμερο, εκτιμάται ότι θα κλείσει με μέση χονδρική τιμή στα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό το 60% επιπλέον (πάνω σε ήδη υπέρογκες χρεώσεις) θα οδηγήσει σε «τρελές» τιμές που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την επιδότηση που θα δοθεί, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση και έτσι έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

Την ίδια στιγμή ο ανέλπιστος για τέλη Μαρτίου χιονιάς έχει αυξήσει πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία σχετικά ηπιότερη εναλλακτική για θέρμανση, εκτός ίσως από τα καυσόξυλα. Το ρεύμα όπως προαναφέρθηκε είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.

Τα σενάρια, δε, πάνω στο τραπέζι, για την πορεία των τιμών είναι εφιαλτικά, καθώς διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του πολέμου. Δείχνουν την κατεπείγουσα ανάγκη παρέμβασης της Κομισιόν και εξηγούν γιατί χώρες όπως η Ελλάδα με πεπερασμένα δημοσιονομικά περιθώρια θα διατρέξουν σοβαρότατο κίνδυνο, εφόσον δεν δοθεί κεντρικά μια ευρωπαϊκή λύση.

Ο «περιφρονημένος» λιγνίτης

Ενώ η χονδρική τιμή του ρεύματος σημειώνει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, η ΔΕΗ στρέφεται αναγκαστικά στον «περιφρονημένο» λιγνίτη για να μειώσει το μέσο κόστος παραγόμενου ρεύματος και να συγκρατήσει κατά το δυνατόν την άνοδο της τιμής. Η εταιρεία αύξησε εντυπωσιακά την παραγωγή λιγνιτικών μονάδων της, που επανήλθαν σταδιακά σε λειτουργία όταν άρχισε η “τρελή κούρσα” της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η ηλεκτροπαραγωή από λιγνίτη κάλυψε τον Φεβρουάριο το 19,83% της συνολικής παραγωγής ρεύματος στη χώρα, από μόλις 7% τον Ιανουάριο. Η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο περιορίστηκε από 55% τον Ιανουάριο σε 47%. Οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 21% της συνολικής παραγωγής, ενώ από υδροηλεκτρικές μονάδες προήλθε το 3% του παραχθέντος ρεύματος. Η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη συνέβαλε στη συγκράτηση της τιμής, η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχαν επαναλειτουργήσει λιγνιτικές μονάδες.

Συλλογική αγωγή για το ρεύμα από το ΙΝΚΑ

Στο μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τοποθετήθηκαν φορείς που παρουσίασαν με μελανά χρώματα την κατάσταση με τις εξωπραγματικές αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Ο αγρινιώτης πρόεδρος του ΙΝΚΑ – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος Γιώργος Λεχουρίτης, ανακοίνωσε στο σώμα ότι η οργάνωση καταθέτει τις επόμενες ημέρες, συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την ρήτρα αναπροσαρμογής, από την οποία όπως είπε, αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη μέχρι και 200% σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Λεχουρίτης, αυτή η κρίση θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, γιατί θα γίνει και επισιτιστική. Το φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί κατά 496%, το ρεύμα 300% – 500% και αυτό το τσουνάμι, παρασύρει τα πάντα σε όλο το μήκος και πλάτος της αγοράς.

«Φαινόμενα κερδοσκοπίας και αδιαφανείς πρακτικές»

Σε φαινόμενα κερδοσκοπίας και αδιαφανείς πρακτικές στην αγορά ενέργειας αναφέρθηκε και ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή», που έχει την αρμοδιότητα και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.

Ο κ. Ζαγορίτης επισημαίνει ότι φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα επιτάσσουν την αυξημένη εγρήγορση και τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας από τους αρμόδιους θεσμούς της Πολιτείας και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να τηρούν απαρέγκλιτα τις βασικές αρχές τιμολόγησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ