Έντονος προβληματισμός για την αύξηση του ενεργειακού κόστους: Μια ΚΑΠ σε… δόσεις μέχρι το Μάιο για την στήριξη των δήμων

* Δ. Παπαστεργίου: Είναι πολύ θετικό βήμα η επιπλέον οικονομική βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους,  για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού μας κόστους

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων λόγω της εισαγόμενης κρίσης και των νέων δεδομένων που τροφοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης ( 9/3) της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και για τη χώρα μας και καθιστούν επιτακτικές ρεαλιστικές, ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, με τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων, Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

08

• Έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας.

• Πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

• Επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα είκοσι (20) χρόνια, καθώς και εξέταση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της δυνατότητας εξορθολογισμού του επιτοκίου.

Ειδικότερα για τη νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και πρόσθεσε ότι η καταβολή του συνολικού ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις: 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους Δήμους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου. Υπογράμμισε, δε, ότι αντίστοιχη έκτακτη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την ενίσχυση της ρευστότητας των Περιφερειών της χώρας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν, επίσης, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους Δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα μπορεί να φέρει έσοδα στους Δήμους από βεβαιωθέντες οφειλές παρελθόντων ετών, οι οποίες σήμερα εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίσει, συνολικά, τα 3 δισ. ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, η οποία έχει ήδη εκκινήσει. «Στόχος μας είναι μία πιο δίκαιη κατανομή, αλλά και μία σημαντική προσπάθεια αύξησης των πόρων –σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων– η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, δε, ότι το 2021 –για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια– οι πόροι αυξήθηκαν με δύο επιπλέον κατανομές ΚΑΠ ίδιου ύψους –δεκατέσσερις, δηλαδή, συνολικά αντί για δώδεκα– ενώ ήδη, από τις αρχές του 2022, οι πρώτες τακτικές επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 6,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν πέρυσι.

«Αφουγκραζόμαστε τις έκτακτες ανάγκες και συντονίζουμε τις ενέργειές μας για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Με σχέδιο, συνέπεια και σωστό προγραμματισμό είμαστε δίπλα και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας –για όσο διάστημα χρειαστεί– προκειμένου όλοι μαζί –ενωμένοι– να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Θεωρώ πως είναι πολύ θετική εξέλιξη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, που μας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή καταιγίδα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που πλήττει τους δήμους μας. Είναι μια καλή αρχή η καταβολή μιας επιπλέον συμπληρωματικής δόσης ΚΑΠ, ύψους 114 εκ. ευρώ, καθώς και η καταβολή 14 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών των σχολικών επιτροπών. Η επιμήκυνση επίσης έως και είκοσι χρόνια της εξόφλησης όλων των δανείων των δήμων, θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρκεί να συνοδευτεί και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού το επόμενο διάστημα. Όμως όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται κι από μια πολεμική σύγκρουση που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, παρακολούθηση όλων των δεδομένων και στενή συνεργασία των Δήμων και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τη λειτουργική στήριξη των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών”. υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ και πρόγραμμα χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων για virtual net metering

Τεράστιο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ της χώρας. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ «αντικειμενικά, πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΔΕΥΑ νομίζω πως η πιο ρεαλιστική, άμεση και πιο εύκολα υλοποιήσιμη πρόταση είναι να δοθεί ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ, οι οποίες δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις και άρα το μέτρο δεν προσκρούει σε κανένα σύστημα ανταγωνισμού καθώς μόνο οι Δήμοι πουλάνε νερό. Δεν βλέπω άλλο δόκιμο τρόπο να βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη μεταφέρουν αυτό το τεράστιο κόστος στους πολίτες», τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου. Το δεύτερο μέτρο, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Οικονομικών και να κλείσει τώρα, είναι να ανοίξει ένα ειδικό πρόγραμμα, όπως το ΑΤ03 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο θα χρηματοδοτούνται Δήμοι και ΔΕΥΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων όπου είναι εφικτό, για virtual net metering, είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αν δεν το κάνουμε τώρα που βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την όποια ξένη πηγή ενέργειας δεν θα γίνει ποτέ» συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και διαδημοτικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν για αυτόν τον σκοπό, γιατί οι Δήμοι της Αττικής για παράδειγμα, δύσκολα μπορούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο. Έτσι ένας Δήμος της Αττικής με έναν άλλο Δήμο γειτονικό, θα μπορούν να συστήσουν κοινή ενεργειακή κοινότητα και με τον οικονομικό συμψηφισμό να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, και αν όχι επάρκεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό υποβοήθηση».

Δεν είναι λογικό να συζητάμε ακόμα για τέλος ταφής

 Σε αυτήν τη συγκυρία που ζούμε και όταν η μεγαβατώρα είχε πάει χθες στα 500 ευρώ, η όποια συζήτηση για την επιβολή του τέλους ταφής, είναι πραγματικά αδιανόητη, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. «Καλό είναι να δούμε λίγο την εξέλιξη γιατί η μεγαβατώρα το 2021 ήταν στα 63 ευρώ, τον Γενάρη του 2022 στα 264 και σήμερα με ένα φοβερό άλμα έχει κάνει έχει φτάσει στα 500 ευρώ! Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε και συνομολογούμε ότι πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ανακύκλωση. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, όμως πρέπει να υπάρξει και μια καινούργια προσέγγιση για το θέμα της ανακύκλωσης και της δημιουργίας των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να δούμε τώρα πώς το τέλος ταφής δεν θα βαρύνει τις πλάτες των Δήμων, των φορέων διαχείρισης και τελικά τις πλάτες των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Απαραίτητη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των πληρωμών προς τους παρόχους ενέργειας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πληρωμών των δημοτών, προς τους παρόχους ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα τους οφείλονται πραγματικά από τις εταιρείες με βάση τις πληρωμές που έγιναν και τα χρήματα αυτά, να τους καταβάλλονται άμεσα από τους παρόχους.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ