Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟ Δήμος Πύργου παρουσίασε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»:...

Ο Δήμος Πύργου παρουσίασε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του Μίκη

Παν. Αντωνακόπουλος «Στις σελίδες του βιβλίου απεικονίζεται η ιστορία της νεότερης Ελλάδας»

Με λυρισμό και ευαισθησία, άγνωστες πτυχές της ζωής του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά και γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας αποτυπώθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Στο βιβλίο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη γυρίζει το χρόνο πίσω και, ως μικρό κορίτσι τότε, χρονογραφεί και ιστοριογραφεί με τον δικό της, τρυφερά υποκειμενικό, κοριτσίστικο τρόπο την μεταπολεμική Ελλάδα, μέσα από μια  ατομική διαδρομή που ταυτίζεται με τη ζωή ενός μύθου, του Μίκη Θεοδωράκη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος για να δώσει το λόγο στον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλος οποίος καλωσόρισε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην «πόλη της» όπως χαρακτηριστικά είπε.  «Μαργαρίτα, καλώς ήρθες στην πόλη σου, τον Πύργο, Τον Πύργο των αναμνήσεων του Μίκη Θεοδωράκη».

«Ήταν πάντα και

παντού παρών»

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κορυφαίου συνθέτη, στα χρόνια που έζησε ως παιδί στον Πύργο, αλλά και τα βήματα που κάνει η Δημοτική Αρχή για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη υπόσταση το «πέρασμα» του Μίκη από την Ηλειακή πρωτεύουσα. Για το βιβλίο ο δήμαρχος Πύργο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ, ότι πέρα από τη λογοτεχνική του αξία, το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο παρουσιάζοντας στοιχεία από την «κινηματογραφική» ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Μια ζωή γεμάτη δράση, νίκη, ταλαιπωρίες…Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει μια Ελλάδα 60 ετών, από τον Εμφύλιο …μέχρι πρόσφατα. Είναι μια απεικόνιση της νεότερης ιστορίας μας γιατί ο Μίκης ήταν πάντα και παντού παρών και πρωταγωνιστής!».

Οι ομιλητές της παρουσίασης

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκε και ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Πρέκας, ο οποίος, μη κρύβοντας πολλές φορές την έντονη συγκινησιακή του φόρτιση, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο με το προσωπικό του στυλ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και ο ποιητής Βασίλης Κουμής, ενώ για τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε ο  Γιάννης Τζουανόπουλος, παραγωγός της ΕΡΤ, ηθοποιός  και στιχουργός, που ως γνωστόν τους συνδέει μια τριακονταετή φιλία και άλλοι προσκεκλημένοι. Μετά την εκδήλωση ο δήμαρχος και ο αναπληρωτής δημάρχου παρέθεσαν δείπνο στους καλεσμένους και εκεί ήταν η έκπληξη ,ακούστηκε το Happy birthday για τη Μαργαρίτα και το Γιάννη Τζουανόπουλο που γιορτάζουν πάρα πολλά χρόνια μαζί τα γενέθλια τους.Κόπηκαν οι τούρτες και μετά άλλη μια έκπληξη ο Γιώργος Αδαμόπουλος ο ανερχόμενος ερμηνευτής με τη συνοδεία της ορχήστρας του τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Τζουανόπουλο και τους μεγάλους κλασικούς Τσιτσάνη ,Παπαϊωάννου, Ζαμπέτα κ.α παρασύροντας όλους στο τραγούδι.

Επίσης μίλησε και ο εκπαιδευτικός Τζίμης Κορίζης, ο γιος του οποίου Γιάννης, έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύσει τραγούδια του.  Τέλος η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αντωνακόπουλο για την φιλοξενία τονίζοντας ότι «αισθάνομαι τον Πύργο σπίτι μου», και υπέγραψε βιβλία για το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ