Τρόμος από τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Πελόπιο και Πλάτανο δήμου Αρχ. Ολυμπίας: Καταστροφικές παρενέργειες στις πυρόπληκτες περιοχές

Για εικόνες ανάλογες με του 2007 κάνουν λόγο οι κάτοικοι…

Με τον τρόμο στο ζωγραφισμένο στα μάτια τους, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, είδαν τα τελευταία 24ωρα τα ορμητικά νερά να  «εισβάλλουν» σε κατοικίες, καταστήματα και υποδομές, προκαλώντας  μεγάλες ζημιές σε περιουσίες.

Το πρόβλημα των πλημμύρων ήταν ιδιαίτερα έντονο το Σαββατοκύριακο σε Πελόπιο και Πλάτανο, όπου από τις αποτεφρωμένες εκτάσεις την Τ.Κ. Καυκανιάς «ξεχύθηκαν»  ποτάμια  από  βρόχινα νερά, που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Η κατάσταση το βράδυ του Σαββάτου ήταν πιο δύσκολη μεταξύ Πελοπίου και Πλατάνου, όπου λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων το αποχετευτικό δίκτυο στάθηκε αδύνατον να απορροφήσει  το νερό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αποθήκες, αγροικίες κ.α.

Ταυτόχρονα ο δρόμος που ενώνει τις δύο τοπικές κοινότητες γέμισε από λάσπες και φερτά υλικά και χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση  μηχανημάτων της πολιτικής προστασίας του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγχρόνως η Π.Υ. της περιοχής δέχτηκε πολλές κλήσεις για την απάντληση υδάτων, κάτι που συνέβη και την Παρασκευή προς το Σάββατο.

Όπως το 2007…

Οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ανάλογα φαινόμενα να έχουν συμβεί αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όπου η έλλειψη δέντρων είχε οδηγήσει  στην πρόκληση αλλεπάλληλων πλημμύρων.

 «Από το 2007 είχαν να γίνουν  τέτοιες ζημιές, οι οποίες εν συνεχεία σταμάτησαν όταν άρχισε να ξαναφυτρώνει το δάσος, το οποίο συγκρατούσε τα νερά. Και τώρα ξανακάηκαν και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Τα νερά πήγαν στο σχολείο και σε κατοικίες, υπόγεια πλημμύρισαν και  όλοι εμείς εδώ πάθαμε ζημιές. Εμένα μου πνίγηκαν 20 κοτόπουλα. Δυστυχώς η  φύση τιμωρεί με τον τρόπο της . Όταν καίγονται τα δάση  έχουμε αυτά προβλήματα» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κάτοικος μεταξύ Πλατάνου και Πελοπίου κ. Παν. Καλαντζής.

«Επί ποδός» βρέθηκε και προχθές το βράδυ ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο οποίος τόνισε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους, ενώ ιδιαίτερο βάρος ρίχνεται και στην αποκατάσταση των υποδομών που οι πλημμύρες προκαλούν ζημιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πελοπίου κ. Δημ. Στασινόπουλος επεσήμανε πως τα αποχετευτικά δίκτυα της περιοχής λειτούργησαν, αλλά ο όγκος του νερού ήτα τεράστιος, με συνέπεια να προκληθούν τα παραπάνω προβλήματα.

  Το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, στο δρόμο Πελοπίου-Καυκανιάς κατέπεσε  καμένο δέντρο με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία, ενώ πολλές  πτώσεις κλαδιών υπήρξαν και κατά μήκος του εθνικού δρόμου Αρχ. Ολυμπία-Πύργος, μετά από τη διασταύρωση του Πελοπίου.

Το «σκηνικό»  της έντονης κακοκαιρία  συμπλήρωσε και ο πολύ  ισχυρός άνεμος που έπληξε την εν λόγω περιοχή το βράδυ του Σαββάτου…

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ