Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣε κίνδυνο η συνδεδεμένη σταφίδας αν δεν δοθεί παράταση ημερομηνίας παράδοσης

Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη σταφίδας αν δεν δοθεί παράταση ημερομηνίας παράδοσης

Ενώ στα τέλη Νοεμβρίου  εκπνέει η σχετική προθεσμία…

Εκπνέει στα τέλη Νοεμβρίου η ημερομηνία παράδοσης ξηρής κορινθιακής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021,  ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, χωρίς ωστόσο  μέχρι στιγμής να  έχει δοθεί παράταση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης.

Την παράταση ζήτησε πρόσφατα με επιστολή του στο ΥπΑΑΤ και την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, αναφέροντας πως  «μετά και από σχετικό αίτημα των παραγωγών απευθύνουμε εκ νέου έκκληση για την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας παράδοσης της ξηρής κορινθιακής σταφίδας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος Ο.Π  Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας, «πάνω από 50% της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται ακόμη στα χέρια των παραγωγών. Ζητάμε να ανακοινωθεί παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για να μην χάσουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Εξάλλου όπως  ανέφερε  ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιώργος Λαζόγιαννης, «θα πρέπει όπως κάθε χρόνο και φέτος να δώσουν παράταση της ημερομηνίας παράδοσης για την σταφίδα. Ειδικά φέτος που έχει τόσα προβλήματα και μεγάλη παραγωγή παραμένει στα χέρια των παραγωγών». 

Από την πλευρά του ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε χρόνο δίνει η κυβέρνηση παράταση της ημερομηνίας παράδοσης επειδή οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να διαπραγματευτούν το προϊόν τους. Φέτος οι παραγωγοί θέλουν να παραδώσουν το προϊόν αλλά δεν μπορούν. 

Υπάρχει μεγάλο απόθεμα και δεν υπάρχουν ελεύθερα παλετοκιβώτια για να γίνει η παραλαβή της σταφίδας. Είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενταχθούμε σε πρόγραμμα για να πάρουμε νέα κιβώτια αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας. 

Φέτος αν και είχαμε μείωση κατά 50% της τιμής παραγωγού έχουμε και μείωση και των εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον Οκτώβριο του 2021 έχουμε μείωση εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας κατά 17,12% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό δείχνει ότι άμεσα θα πρέπει να δοθεί παράταση του χρόνου παράδοσης του προϊόντος, τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2022, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι παραγωγοί αν χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ