Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚίνδυνος να μείνει απούλητη η παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους: Προβληματισμένοι οι...

Κίνδυνος να μείνει απούλητη η παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους: Προβληματισμένοι οι εκτροφείς γαλοπούλας

Προβληματισμός υπάρχει φέτος από τους εκτροφείς γαλοπούλας για το πως θα κινηθεί η αγορά και αν οι τιμές θα καλύψουν το κόστος. 

Για μία περίοδο κατανάλωσης λίγων ημερών (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά), η παραγωγική διαδικασία των εκτροφέων γαλοπούλας κρατά επτά περίπου μήνες, κάτι που σημαίνει υψηλό κόστος και κίνδυνος να μείνει απούλητη η παραγωγή.

Σύμφωνα με εκτροφείς  των συγκεκριμένων πουλερικών «φέτος το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί. Η βασική τροφή στις γαλοπούλες είναι το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι σήμερα είναι στα 30 λεπτά συν ΦΠΑ. Επίσης η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει τριπλασιαστεί. Τα πουλιά τα εκτρέφουμε από τα μέσα Μαΐου. Όλο αυτό το διάστημα θέλουν ζωοτροφή.

Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές παραγωγού στο εμπόριο. Εκτιμώ ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι τιμές. Η προσφορά είναι περίπου ίδια με τα περσινά επίπεδα για τις γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής. Πέρσι είχαμε τιμή παραγωγού στα 5 – 5,20 ευρώ το κιλό. Φέτος με την αύξηση του κόστους η τιμή θα πρέπει να κυμανθεί στα 6 ευρώ. Η γαλοπούλα που καταναλώνουν τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές είναι περίπου στα 4,5 με 5 κιλά. Δεν ξέρω αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις τιμές οι καταναλωτές.

Το 2021 είχαμε και πρόβλημα στις εξαγωγές. Τα πουλιά που πουλάμε τα Χριστούγεννα είναι θηλυκά. Τα αρσενικά τα πουλάμε κάθε χρόνο στην Αλβανία το καλοκαίρι. Με τα χρήματα βγάζουμε ένα πρόσθετο εισόδημα και πληρώνουμε μέρος των ζωοτροφών. Φέτος όμως με την πανδημία δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγή. Και μας έμειναν απούλητα με αποτέλεσμα να τα δώσουμε αργότερα με πρόσθετο κόστος σε πολύ χαμηλή τιμή με το κεφάλι στα 3 – 4 ευρώ (τα αρσενικά είναι περίπου 7 κιλά βάρος)».

Ακόμα επεσήμαναν: «Η γαλοπούλα είναι ένα καθαρά εποχιακό προϊόν στην χώρα μας. Την πουλάμε τα Χριστούγεννα και αν ξεμείνει τότε δεν μπορείς να την πουλήσεις στην αγορά. 

Διατρέφουμε λευκές γαλοπούλες αλλά η κατανάλωση είναι πολύ μειωμένη και το κόστος πολύ υψηλό. Ουσιαστικά είναι ένα είδος προς εξαφάνιση στην χώρα μας. Επίσης η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση. Εμείς πουλάμε σε χονδρεμπόρους και κρεοπωλεία. Το κράτος δεν θέλει να βοηθήσει για να κάνουμε σφαγείο, ώστε να μπορούμε να πουλάμε όλο το έτος τεμαχισμένο το κρέας γαλοπούλας».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ