Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΖητούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις απομάκρυνσης χωμάτων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα: Εφιάλτης...

Ζητούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις απομάκρυνσης χωμάτων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα: Εφιάλτης για τους αλιείς το καταφύγιο Σκαφιδιάς

Δήμαρχος Πύργου: «Μπορεί να δοθεί μικρή άδεια για εργασίες από το Λιμεναρχείο Κατακόλου»

Σε  πραγματικό εφιάλτη έχει  εξελιχθεί  για  τους επαγγελματίες αλιείς, η κακή κατάσταση που βρίσκεται  το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαφιδιά του Δήμου Πύργου, οι οποίοι  ζητούν   να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις ενόψει το επερχόμενου χειμώνα.

Το μικρό λιμανάκι πέρα από τους 15-20 επαγγελματίες της Σκαφιδιάς, του Κατακόλου και του Παλουκίου, οι οποίοι με κίνδυνο   για τις περιουσίες αλλά και τους ιδίους  διέρχονται μέσα  στις εγκαταστάσεις του, φιλοξενεί και δεκάδες ερασιτέχνες αλιείς.

Οι  επαγγελματίες ψαράδες ζητούν από τους αρμόδιους φορείς (Λιμεναρχείο Κατακόλου, Δήμο Πύργου) να γίνουν άμεσα  παρεμβάσεις απομάκρυνσης των χωμάτων, για να μπορέσουν να βγαίνουν τα σκάφη από το λιμανάκι και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση του έργου, κάτι που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το παρελθόν.

Μάλιστα σε έγγραφό του στις αρχές του έτους ο  Γ.Γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Βαγγέλης Κυριαζόπουλος  είχε αναφέρει πως «θα πρέπει η Λιμενική Αρχή Κατακόλου να εισηγηθεί την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής μόνο προς αποφυγή άμεσου κινδύνου».

Οι αλιείς

«Πέρυσι χώθηκε το λιμανάκι στη Σκαφιδιά λόγω του Ιανού.  Έχουμε κάνει αλλεπάλληλα   έγγραφα προς το υπουργείο, έχουν έλθει απαντήσεις και μάλιστα το τελευταίο έγγραφο  ανέφερε ότι με τη βοήθεια του λιμενάρχη Κατακόλου  να γίνει  κάποια επέμβαση αν μας το επιτρέψει ο ίδιος, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Εμείς θέλουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα που  έρχεται χειμώνας και δεν μπορούμε να δουλέψουμε, αφού   αν κατέβει λίγο το νερό  πρέπει να είσαι καλός καπετάνιος για να φύγεις από εκεί. Επειδή το αλιευτικό καταφύγιο  είναι κεντρικό, αν πιάσει φουρτούνα από το Κατάκολο ή το Παλούκι, έρχονται και άλλα σκάφη και ελλιμενίζονται εκεί» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο επαγγελματίας αλιέας κ. Κώστας Μπαλάσκας, ο οποίος πρόσθεσε: «Ζητάμε την πρόσθετη παρέμβαση λίγων ημερών ώστε  να απομακρυνθούν τα χώματα για να μπορέσουν να βγαίνουν τα σκάφη μας και ας προχωρήσει στη συνέχεια ο δήμος κανονικά τις νόμιμες διαδικασίες, διότι πρώτα δεν υπήρχε νόμος. Τώρα έχει βγει νόμος και έχει έλθει έγγραφο στους αρμοδίους  που τους δίνει διορία μέχρι το 2023, να υλοποιήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ο δήμαρχος Πύργου

Εξάλλου το μικρό λιμανάκι στη Σκαφιδιά, το οποίο διαθέτει χαρακτήρα αλιευτικού καταφυγίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πρόσφατα ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιο για την αλιευτική πολιτική κ. Σίμο Κεδίκογλου,  με σκοπό να ξεμπλοκάρουν διαδικαστικά  οι  εκκρεμότητες για τη  χρηματοδότηση  του έργου.

«Το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς είναι ένα ζήτημα ταλαιπωρημένο και  προσπαθούσαμε μέσα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να βρούμε άκρη, αφού χάθηκε  στη γραφειοκρατία και στην άγνοια του υπουργείου για την όλη διαδικασία. Επανερχόμαστε τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου  θα στείλουμε το φάκελο με ότι υπάρχει από αποτυπώσεις του λιμανιού αυτού αλλά και τις προτάσεις μας  που έχουν να κάνουν με την άμεση εκβάθυνση και βελτίωση των συνθηκών και δεύτερον με κάποια έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Μετά την αποστολή του φακέλου θα μιλήσουμε πάλι με  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτά που εκκρεμούν  είναι προμελέτες, τυπογραφική αποτύπωση, ορισμός αιγιαλού- παραλίας κ.α.  Υπάρχει τόση πολυνομία και  είναι τόσοι φορείς που εμπλέκονται, που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Είχαμε κάνει με το λιμενάρχη Κατακόλου  μια συνεργασία αλλά δεν βγήκε τίποτα μέσα από το ΥΕΝ.  Μπορούσε να μας δώσει ο λιμενάρχης μια μικρή άδεια, αλλά δεν το έκανε. Μπορεί όμως ανά πάσα στιγμή να το κάνει προκειμένου  να γίνει μια μικρή παρέμβαση στο αλιευτικό καταφύγιο» ανέφερε  στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Αντωνακόπουλος.

Το θέμα του καταφυγίου Σκαφιδιάς, πέρα από το δήμαρχο Πύργου,  τέθηκε στο παρελθόν από τους αλιείς και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ