Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τοματοπαραγωγών και από την Ηλεία:...

Μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τοματοπαραγωγών και από την Ηλεία: Ανοικτό παράθυρο αφήνει ο Λιβανός για συνδεδεμένη στη βιομηχανική ντομάτα

Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ και η επιχειρηματολογία που συνηγορεί στη στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας (και από την Ηλεία),  με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στη συνάντηση συγκεκριμένα παρέστησαν  ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Χρήστος Σουλιώτης και  οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών κ. κ. Σωτήρης Κακαλέτρης και Γιάννης Αρβανιτάκης από την Ηλεία και ο κ. Γιώργος Ζυγογιάννης από την Βοιωτία.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Σουλιώτης στον ΑγροΤύπο «ένα πρώτο αρνητικό είναι η σύγκλιση δικαιωμάτων γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα με όσους είχαν υψηλά δικαιώματα και θα βρεθούν με μείωση εισοδήματος. Έρχεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης και φέρνει πρόβλημα στην καλλιέργεια. Αν μείνει εκτός συνδεδεμένης η βιομηχανική ντομάτα θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή παραγωγού. Αυτό αμέσως βγάζει εκτός αγοράς το προϊόν αν οι ανταγωνιστές μας το στηρίζουν με συνδεδεμένη.

Η βιομηχανική ντομάτα είναι μια καλλιέργεια υψηλού κόστους. Πέρσι ήταν στα 700 ευρώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Μιλάμε για ένα προϊόν που έχει συμβολαιακή γεωργία είναι καθαρά εξαγώγιμο (φέρνει συνάλλαγμα στο κράτος) και δεν μπορεί να διακινηθεί στη μαύρη αγορά».

«Πρέπει να στηριχτεί»

Εξάλλου οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη συνάντηση ανέλυσαν στον υπουργό τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική τομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα ζημιές στη φυτική παραγωγή από έντονα καιρικά φαινόμενα, το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα αυξάνεται πολλαπλά. 

Συνεπώς, η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή, είναι ένα «μαξιλάρι» που πρέπει να παραμείνει. Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η βιομηχανική τομάτα παράγεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας, είναι προϊόν το οποίο εξάγεται, μεταποιείται και το χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή και ως εκ τούτου θα ήταν ωφέλιμο να παράγεται στη χώρα.

Επίσης, επεσήμαναν ότι η καλλιέργεια παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον αγρότη άλλα και σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, όπως μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, μεταποιητές και εργατικό δυναμικό και συνάμα αποδίδει άμεσα οφέλη στο κράτος, με την χρήση των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για να παραχθεί και να μεταποιηθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός, αφού άκουσε όσα έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, ανέφερε ότι οι προτάσεις για τα προϊόντα που θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά τις θέσεις των τοματοπαραγωγών που του τέθηκαν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ