Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣήμερα και αύριο στην Αθήνα: Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από αγρότες και πληγέντες

Σήμερα και αύριο στην Αθήνα: Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από αγρότες και πληγέντες

Κομμένο τσεκ, ανατιμήσεις και χειρισμοί Λιβανού ωθούν τους παραγωγούς  σε κινητοποιήσεις- Στο επίκεντρο θα βρεθεί το  αδιέξοδο  των σταφιδοπαραγωγών και στην Ηλεία

Μια σειρά από σοβαρά  αγροτικά προβλήματα, τα οποία  απασχολούν έντονα και τους αγρότες της Ηλείας, θα βρεθούν  στο επίκεντρο του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή παραγωγών από ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο το πλέον σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς σταφίδας στην Πελοπόννησο, θα αποτελέσει το αντικείμενο της διαδήλωσης που θα γίνει σήμερα  έξω από τη Βουλή, από αγρότες (και από την Ηλεία) που θα ανέβουν στην πρωτεύουσα ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης, όσο η φετινή τους παραγωγή παραμένει αδιάθετη και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τους από το εμπόριο. Συγκεκριμένα ζητούν την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε επιστολή της η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών, η συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε μόνο με την παρουσία εμπόρων και εκπροσώπων από εμπορικά επιμελητήρια, αφού όταν ζήτησαν να παρευρεθούν περισσότεροι εκπρόσωποι, η ηγεσία της Βάθη το αρνήθηκε.

Μπορεί η κακοπληρωμή της περασμένης εβδομάδας να ήταν η αφορμή για την κινητοποίηση αυτή, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία αδιαφορεί μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι βαθύτερα.

 Η κακοδιαχείριση στο σύστημα πληρωμών, όπου αλλαγές της τελευταίας στιγμής και επιπλοκές με διασταυρωτικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ, ή της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια σε μια κατ’επίφαση θωράκιση της διαδικασίας με οριζόντιες λύσεις, λειτούργησε σε βάρος των αγροτών. Εν τω μεταξύ το κλειστό μέχρι μια εβδομάδα σχεδόν μετά την πληρωμή της 26ης Οκτωβρίου σύστημα για τις διορθωτικές πράξεις αγροτών, επηρέασε και αυτό σημαντικά την έκβαση της κατανομής του τσεκ, κάτι όμως που κρατά πίσω τον προγραμματισμό των εκμεταλλεύσεων σε μια περίοδο κρίσιμων ανατιμήσεων.

Οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται σε μια διαδικασία προετοιμασίας για τις φθινοπωρινές σπορές και εφοδιασμού των κτηνοτροφικών μονάδων για τον επερχόμενο χειμώνα, με τις αιφνιδιαστικές περικοπές στην πληρωμή του τσεκ να μεταφράζονται σε στένεμα του προϋπολογισμού εκμεταλλεύσεων που έρχονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη εισροών, ακριβές ζωοτροφές και διπλασιασμό του λογαριασμού της ΔΕΗ. Όσο όλοι αναμένουν μια διορθωτική πληρωμή που θα αποκαταστήσει τις αδικίες της περασμένης εβδομάδας, οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα χρέη μεγεθύνονται, κάτι που ωθεί τους αγρότες σε μια πιο ενεργητική αντίδραση στην κυβερνητική απάθεια. Συγκεκριμένα, εν όψει των καλεσμάτων σε κινητοποιήσεις, ο υπουργός Λιβανός, επικαλείται την υποχρέωση να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και φόρουμ, καλώντας τους παραγωγούς σε συνάντηση… από βδομάδα.

Αύριο οι πληγέντες

Την σκυτάλη εξάλλου παίρνουν αύριο  Σάββατο 6 Νοεμβρίου και οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, με αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που έπληξαν έντονα φέτος την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι, με το κείμενο-κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής να εστιάζει σε ζητήματα διαχείρισης. Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.
  • Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ