Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤο όνομα πρώην Πατρινού δικηγόρου σε δρόμο της Αμαλιάδας

Το όνομα πρώην Πατρινού δικηγόρου σε δρόμο της Αμαλιάδας

Η μνήμη του Σπύρου Ξάνθη, έγειρε συστράτευση για την ανάσυρση των ονομάτων των 40 Αμαλιαδιτών που εκτελέστηκαν στου Μουρτζούχου!

Μία τεράστια προσπάθεια συστράτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες για την στήριξη της ιστορικής μνήμης της Αμαλιάδας, πόλης εκ της οποίας στο διάστημα της Κατοχής 40 πατριώτες της εκτελέστηκαν στο κτήμα Μουρτζούχου, πίσω  από το ΚΕΤχ.

Με έναυσμα την αφορά του πατραϊκού βιβλίου υπό Γ. Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» που η 4η έκδοσή του επίκειται από τον πατραϊκό εκδοτικό οίκο Gotsis και με πρωταγωνιστή τον δραστήριο κ. Λεωνίδα Ξάνθη, Καθηγητή Υπολογιστικών Μαθηματικών και Αεροναυπηγικής Πανεπιστημίου του Λονδίνου, γιο του αείμνηστου Σπύρου Ξάνθη, πρώην δικηγόρου Πατρών, που διεσώθη από την εκτέλεση αυτή, το καλοκαίρι του 1944.

Συμμετέχοντες  στην προσπάθεια είναι ο Σπύρος Μπεράτης  πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας, δημιουργός του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος (1952)  και πρώην Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού (Ε.ΡΑ) Πύργου, όπως και άλλες οκτώ προσωπικότητες.

Με την συνδρομή του Δήμου Ήλιδας που ονοματοδοτεί δρόμο υπέρ του Σπύρου Ξάνθη και την επικύρωση της απόφασής του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανάσυρση από την αφάνεια των ονομάτων των 40 Αμαλιαδιτών, προκειμένου να τιμηθούν από τον Δήμο Ήλιδας.

Ήδη υπέρ της ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης στην Αμαλιάδα έχουν ταχθεί με υπόμνημά τους οι:

– Σπύρος Μπεράτης  πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας, Βασίλειος Κουρέλης, Ιατρός Αμαλιάδας.

– Δήμητρα Ιωάννου Παπαντωνοπούλου,  ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

– Γεώργιος Κουρκούτας, Καθηγητής Φιλόλογος, Συγγραφέας, Επιστημονικός συνεργάτης Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

– Αλέξης Κωνστ. Μπακόπουλος. Καθηγητής Ε.Μ.Π. (γιος του,  Στρατηγού Κωνσταντίνου Μπακόπουλου, διοικητή Ανατ. Στρατιάς στο πόλεμο του 40-41).

– Αννίτα Π. Παναρέτου, Δρ Φιλολογίας,  συγγραφέας του βιβλίου :  “Συμπληρώνω  τη Μνήμη του Κόσμου.. – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά  στρατόπεδα και φυλακές. 1941- 1945”. 

– Γιώργος Δημ. Μόσχος, συγγραφέας του βιβλίου: “Η Πάτρα στην κατοχή και στην Αντίσταση”.

– Γιώργος Λ.  

Ευαγγελόπουλος,  Αν. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και

– Βασίλης  Κοντογιαννόπουλος, τ. Υπουργός.

Ο  Λεωνίδας Ξάνθης, σκιαγραφώντας τον πατέρα του Σπύρο, έγκλειστο στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου, μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «Ο Σπύρος Ξάνθης (1900-1958) πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1927) υπήρξε δικηγόρος στην Πάτρα (1935-1937) και από το 1937 συμβολαιογράφος Αμαλιάδας, ως τον θάνατό του, στις 12.5.1958. Παράλληλα με τις νομικές του σπουδές, οι ανάγκες βιοπορισμού τον οδήγησαν στο Σώμα της Χωροφυλακής. Εισήχθη πρώτος στις εξετάσεις και απεφοίτησε  από τη Σχολή Χωροφυλακής Αθηνών (Αρχηγός τάξης). Υπηρέτησε στο Σώμα έως το 1935.

 Η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αναγνωρίζεται σε “Ευχαριστήριον” δημοσίευμα (στην εφημ. “Πατρίς” στις 7 Φεβρουαρίου του 1934) από ανακουφισμένους κατοίκους της Ηλείας, Γορτυνίας και Καλαβρύτων: στη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Δίβρη εργάστηκε για τον εκτοπισμό ζωοκλεφτών και ατόμων που υπέθαλπαν ληστοφυγόδικους, οι οποίοι λυμαίνονταν τις περιοχές εκείνες. Το δημοσίευμα κατέληγε: “Είναι πραγματική τιμή για το Σώμα της Χωροφυλακής όταν έχει τοιούτους αξιωματικούς”.

 Ο Σπ. Ξάνθης το καλοκαίρι του 1944, ήταν ο μόνος επιζών από την ομαδική εκτέλεση των 40 Αμαλιαδιτών, ομήρων που κρατούνταν στου Λυμπερόπουλου. Ήταν Ναυπάκτιος, που μετά την δικηγορία, το 1944 διατηρούσε συμβολαιογραφικό γραφείο στην Αμαλιάδα.

Πηγή:thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ