Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕξαιτίας των σημαντικών περικοπών στην φετινή ενιαία ενίσχυση: Έντονη δυσαρέσκεια...

Εξαιτίας των σημαντικών περικοπών στην φετινή ενιαία ενίσχυση: Έντονη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς στην Ηλεία

Τα προβλήματα που οδήγησαν   στο «κουτσούρεμα» των επιδοτήσεων παρουσιάζει η «ΠΡΩΤΗ»

Να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις ζητούν οι εκπρόσωποι των  αγροτών και κτηνοτρόφων στο Νομό

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί σε  μεγάλο αριθμό δικαιούχων των αγροτικών επιδοτήσεων  στην Ηλεία, λόγω των μειωμένων ποσών που έλαβαν  κατά την πρώτη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης,  προσπαθώντας να  αντιληφθούν  τους λόγους που οδήγησαν  σε αυτές τις περικοπές.

Ήδη για το θέμα αυτό, όπως ανέφερε χθες η «ΠΡΩΤΗ», πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των κομμένων από την προκαταβολή της άμεσης ενίσχυσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, με τους δυσαρεστημένους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα να ζητούν ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού.

Τη δυσαρέσκεια  που επικρατεί  στους παραγωγούς, επισημαίνουν εκπρόσωποι  των αγροτών στην Ηλεία, ζητώντας  να υπάρξουν  άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις ενόψει της τελικής πληρωμής κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο εκ μέρους  των  αρμοδίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αφού γίνεται αναφορά  στα προβλήματα που προέκυψαν  κατά την καταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, επισημαίνεται ότι πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις, είναι αναγκαίος και ο έλεγχος  για το ΟΣΔΕ.

Τα προβλήματα

Αναλυτικότερα ο κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος τόνισε τα εξής, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει γύρω από την ενιαία ενίσχυση :

-Καταρχάς έχει ξεκινήσει από πέρυσι ένας πολύ μεγάλος ντόρος για δικαιώματα που μοιράστηκαν από το Εθνικό Απόθεμα με βοσκοτόπια. Εκεί βασιζόμενοι ότι θα εξυγιάνουν το σύστημα ξεκίνησαν μια ιδιαίτερη περίπτωση ελέγχων. Ψάχνουν να κάνουν ταυτοποίηση της έκτασης που δηλώνεται στο Ε9 με την έκταση που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια ανά ΑΤΑΚ. Αν δεν συμφωνούν οι εκτάσεις τους το κόβει, παλιά δεν τους  ενδιέφερε η απόκλιση λίγων στρ, ενώ τώρα πάνε στο μέτρο.

-Κάποιες  περιοχές που είναι σε σχέδιο NATOURA, όπου απαγορεύεται η καλλιέργεια, ενώ μέχρι πέρυσι πληρώνονταν κανονικά, φέτος τους παραγωγούς τους έχει μηδενίσει. Στην Ηλεία έχουμε κυρίως τις περιοχές Φολόης και Δίβρης.

-Περιοχές που είναι κυρίως ορεινές, ενώ μέχρι πέρυσι  ήταν επιλέξιμες, κάποιες από αυτές φέτος δεν είναι. Δηλ. χωράφια που πέρυσι πληρώθηκαν σε μία θέση, φέτος δεν πληρώνονται διότι άλλαξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την επιλεξιμότητα και  θεωρεί πλέον ότι δεν είναι επιλέξιμα.

-Ακόμη είναι μεταβιβάσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε κάποιοι  έμειναν απέξω και  είναι αρκετά άτομα. Κυρίως πρόκειται για άτομα που μπαίνουν ως νέοι  αγρότες, οι οποίοι   πάνε για εθνικό απόθεμα και αυτοί θα πάνε τα Χριστούγεννα.

Υπήρχαν όμως κατά τόπους και περιοχές, όπως στην περιφέρειά μας η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που υπήρξαν πολύ σοβαρότερα προβλήματα με ΑΤΑΚ, σε σχέση με αυτά που έχουμε εμείς.

«Στην πράξη δεν έγινε και κάποια τρομερή σφαγή και έγινε και μία γραμμική μείωση της τάξης του 5%, σε όλους. Αυτά με τις ΑΤΑΚ και τις μη επιλέξιμες εκτάσεις είναι σοβαρά ζητήματα και πρέπει να δοθούν λύσεις, αλλά δεν είναι κακό να γίνονται και έλεγχοι» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Λείπουν λεφτά

από τους αγρότες»

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος, δήλωσε ότι «είναι μεγάλο θέμα αυτό με τις επιδοτήσεις, ξέρουμε ότι λείπουν λεφτά από τους αγρότες και πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ  και το υπουργείο να δώσει τη διαφορά προς τους δικαιούχους. Υπάρχει πρόβλημα και στην Ηλεία αφού κάνουν παράπονα οι περισσότεροι.  Θα τεθεί και το θέμα αυτό, στη συνάντηση της Τετάρτης με τον υπουργό κ. Λιβανό».

Επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Αθαν. Βομπίρης, σχετικά με τις  αγροτικές επιδοτήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον έναν και τον άλλο τρόπο, έχει μείνει πολύς κόσμος δυσαρεστημένος, με τις επιδοτήσεις που είναι κατά πολύ κουτσουρεμένες. Καταρχήν δεν ξέρει κανείς τι έχει πάρει. Πρέπει να πάει να το ψάξει πολύ καλά για να δει τι έχει γίνει.  Έχει δοθεί 40-45% των επιδοτήσεων, είναι κάποιους  που δεν συμφωνεί το ΑΤΑΚ με το ΟΣΔΕ  τους πατάει έξω το σύστημα. Στο Νομό μας υπάρχουν πολλά προβλήματα,  αλλά θα πρέπει πρώτα να πάρουμε σαφή εικόνα από τους αρμοδίους για το ΟΣΔΕ.  Εμείς είμαστε της άποψης ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή. Να μην παίρνουν  δηλαδή εκείνοι που δεν παράγουν.  Αυτό όμως πρέπει  να το ψάξουν οι υπεύθυνοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ