Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣυνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας: «Να μη χαθεί κρίσιμο χρονικό...

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας: «Να μη χαθεί κρίσιμο χρονικό διάστημα…»

Απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2021 και ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είχαμε χθες το απόγευμα. στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι, οι εκπρόσωποι των τακτικών μελών του Σ.Ο.Π.Π (φορέων, αρχών, υπηρεσιών, συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων), θα συζητήσουν για τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού, περιόδου 2021-2022.

«Χωρίς εσάς δεν ξέρω τι θα γινόταν…»

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2021, όπου κυριάρχησαν φυσικά οι αναφορές στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου. Ο κ. Γιαννόπουλος σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Π.Υ. και τους ηρωικούς πυροσβέστες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Προέδρους των Κοινοτήτων και των κατοίκων των χωριών που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πυρκαγιές. «Χωρίς εσάς δεν ξέρω τι θα γινόταν…», είπε χαρακτηριστικά.

Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την περίοδο 2021-2022.

Αρχικά αναφέρθηκε σε δύο έργα που καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης   υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ όπως τόνισε «αμέσως μετά τις πυρκαγιές στην Π.Ε Ηλείας ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την έγκριση των συμπληρωματικών συμβάσεων στα δυο αυτά έργα, για ποσά 789.248,72 ευρώ και 831.552,84 ευρώ. Έχει ήδη εκδοθεί η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων Π.Ε Ηλείας, σήμερα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ΠΔΕ και αναμένεται ο έλεγχος νομιμότητας. Παράλληλα έχει ληφθεί απόφαση για υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου και την έγκριση των Συμπληρωματικών Συμβάσεων».

Ακολούθως, ανέφερε πως έχει  ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για ένα νέο έργο, με τον τίτλο «Καθαρισμός –συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε Ηλείας, ετών 2020-2022» με προϋπολογισμό 9.300.000 ευρώ, για να υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα διενέργειας επαναλαμβανόμενων δράσεων συντήρησης .

Ακόμα, έκανε αναφορά σε δυο σημαντικά έργα στους ποταμούς Αλφειό και Ερύμανθο, που «τρέχουν» από την κεντρική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας (Πάτρα) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως: «Προκειμένου να μη χαθεί κρίσιμο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, από την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές:

Στις κοίτες των υδατορεμάτων στην Τ.Κ Πλατάνου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πελοπίου (κοίτη της αποστραγγιστικής τάφρου 3Τ4). Στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και παραποτάμιων αυτού, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στις  κοίτες υδατορεμάτων στις Τ.Κ Ηράκλειας, Πουρναρίου, Καυκωνίας, Πελοπίου, Πλατάνου (περιοχές Πλατανάκια και Βαρκός), Κοσκινά, Αρχαίας Πίσας, Μουριάς, Λιναριάς, Κάμενας και Λούβρου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στις εκβολές του Ενιπέα ποταμού του Δήμου Πύργου. Σε αποστραγγιστικές τάφρους 5Τ και 5Τ3  και σε ρέματα και χειμάρους στις περιοχές Κολιρίου και Λαμπετίου του Δήμου Πύργου».

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ