Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλέξης Καστρινός εφ’ όλης της ύλης:«Θα είμαι Υποψήφιος Δήμαρχος Πηνειού το 2023»

Αλέξης Καστρινός εφ’ όλης της ύλης:«Θα είμαι Υποψήφιος Δήμαρχος Πηνειού το 2023»

Αφήνει πίσω του την βουλευτική υποψηφιότητα, τονίζοντας πως «κύκλος αυτός για μένα έκλεισε»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Υποψήφιος Δήμαρχος Πηνειού θα είναι το 2023 ο Αλέξης Καστρινός, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο προσωπικό του γραφείο στη Γαστούνη.

Όπως τόνισε ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού,  θα είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης όλων των αποχρώσεων, όλων των ανθρώπων, με ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. «Με νέους ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που έχουν νέα μυαλά, ανεξαρτήτου ηλικίας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Αλέξης Καστρινός ήταν «ποταμός» στην χθεσινή του συνέντευξη που. «Πέρασαν πάνω δύο χρόνια μετά τις τελευταίες αυτοδιοικοικητές και βουλευτικές εκλογές και θεώρησα χρήσιμο και σκόπιμο να δώσω μία συνέντευξη Τύπου για να λυθεί η όποια ενδεχόμενη παρεξήγηση και να ξεκαθαρίσω την όποια ενδεχόμενη βλέψη αξιολογεί ο καθένας για το πρόσωπό μου», εξήγησε.

Χαρακτηριστικά, στην αρχή της συνέντευξης ο Αλέξης Καστρινός σχολίασε: «Δεν είναι τυχαίο που σήμερα είναι βροχερή ημέρα, άλλωστε μετά από την καταιγίδα έρχεται ο ήλιος…».

Ο κ. Καστρινός ξεκαθάρισε από την αρχή πως όσα θα πει είναι πολιτικά και αυτοδιοικητικά, δεν υπάρχει προσωπική μομφή και κατηγορία για κανέναν. «Όταν μιλάμε για πολιτική ανεντιμότητα, δεν μιλάμε για ανεντιμότητα προσωπική. Σέβομαι τους πάντες, εκτιμώ τους πάντες», ανέφερε.

Γιατί δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Βουλευτής

Αρχικά, ο Αλέξης Καστρινός αναφέρθηκε στην επιλογή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

«Ήμουν υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ το 2019. Μετά από διάστημα περίπου 2μιση εβδομάδων προεκλογικής περιόδου που έκανα τον αγώνα μου, τιμήθηκα με 7.514 ψήφους. Οφείλω να ευγνωμονώ και να τιμώ τους ανθρώπους που με στήριξαν και οφείλω να τους πω μέσα από την καρδιά μου ένα τεράστιο ευχαριστώ. Μάλιστα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τις 7.514 ψήφους προέρχονταν από άλλους κομματικούς χώρους. Η υπέρβαση που έκαναν οι άνθρωποι αυτοί -όπως υπέρβαση έκαναν πάντα και άνθρωποι που με στήριζαν στην τοπική αυτοδιοίκηση- είναι για μένα μια τεράστια παρακαταθήκη. Άρα αν ευγνωμονώ τους πάντες, αυτούς επιτρέψτε μου να τους ευγνωμονώ και λίγο περισσότερο.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα οι βουλευτικές εκλογές. Ίσως δεν κατάφερα να πείσω, ίσως δεν πρόλαβα να πείσω, ίσως η κατεύθυνση των ονείρων μου να είναι διαφορετική από την πλειοψηφία των ανθρώπων που έκαναν άλλες βουλευτικές επιλογές. Δεν έχω με κανέναν τίποτα, σέβομαι την προσπάθεια όλων, μιλάω για τον εαυτό μου. Σαν ελεύθερος πολίτης και σαν πολίτης αυτού του Νομού έχω το δικαίωμα της κρίσης και της επιλογής. Πάντα λέω την άποψη μου χωρίς φόβο, πάντα ήμουν ελεύθερος άνθρωπος.

Από αυτά που διαρρέονται και από τις πολιτικές δηλώσεις που έχετε παρακολουθήσει όλοι, κάποιοι βουλευτές έχουν αφήσει να αιωρείται ότι μπορεί και να μην είναι υποψήφιοι. Από αυτά που διαβάζουμε στα ΜΜΕ, το κόμμα με το οποίο ήμουν υποψήφιος δείχνει να έχει μια δημοσκοπική διαφορά από το επόμενο κόμμα. Άρα εκτιμώ ότι οποιοσδήποτε στη θέση μου θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία να δοκιμάσει να είναι υποψήφιος βουλευτής, με περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής. Εκτιμώ πως ο κύκλος αυτός για μένα έκλεισε. Δεν μέμφομαι κανέναν, κρατάω για τον εαυτό μου πράγματα, εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία, σε όλα τα κόμματα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στους βουλευτές», ανέφερε.

«Η αυτοδιοίκηση μου… έδωσε την ευκαιρία να κάνω δύο μπαλονάκια»

Ακολούθως, ο κ Καστρινός αναφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Πηνειού. «Προχωράμε σε αυτό που αγάπησα και αυτό που έμαθα να κάνω, σε αυτό που μου… έδωσε την ευκαιρία να κάνω και δυο μπαλονάκια, την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και πάλι τους ανθρώπους που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αλέξης Καστρινός εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς την νυν Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο. «Από την αρχή της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής Πηνειού είδα μια πολεμική σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Επειδή έχω μάθει να σέβομαι τους συνεργάτες μου και τον κόσμο που με είχε για Δήμαρχό του για 12μιση χρόνια -4 στον πρώην Δήμο Γαστούνης και 8μιση στον νέο Καλλικρατικό Δήμο- οφείλω να υποστηρίζω το έργο μου, οφείλω να υποστηρίζω τα όσα έγιναν σε αυτά τα χρόνια.

Εγώ ποτέ δεν καπηλεύτηκα τον κόπο και τον αγώνα κανενός, ποτέ δεν είπα πως κάτι που έχει κάνει κάποιος άλλος είναι δικό μου. Άλλωστε οι δηλώσεις και τα γραπτά μένουν, φέρτε μου ή δείξτε μου κάτι που έχω πει και θα ζητήσω δημόσια συγνώμη. Το λέω αυτό γιατί κάποιος παλιός αιρετός είπε πως αν έκαναν κι αυτοί τις οφειλόμενες ενημερώσεις που κάνω εγώ, τότε δεν θα είχε λόγο ύπαρξης ο Καστρινός. Κατανοώ την αγωνία τους, κατανοώ όλη τους την προσπάθεια αποδόμησης του Καστρινού και της ομάδας του. Θέλω να τονίσω στους συγκεκριμένους αυτούς κυρίους πως ουδέποτε σε δημόσιο βήμα είπα τι χρώσταγαν, τι υποχρεώσεις είχαν κτλ. Κατέβασα το κεφάλι, σήκωσα τα μανίκια και δουλεύαμε αδιαλείπτως με ρυθμούς εξοντωτικούς. Άλλωστε τα αποτελέσματα που είχαμε δεν ήταν τυχαία. Δεν έχω δει κάτι για το οποίο θα πουν οι σημερινοί πως ήταν των προηγούμενων. Βλέπω μόνο κατηγορίες. Επειδή όμως έχω την δυνατότητα και το αρχείο, πάντα μιλάω με στοιχεία. Και στην πολιτική πρέπει να λες την αλήθεια, γιατί όταν τη λες δεν έχεις να φοβηθείς και να χάσεις τίποτα.

Παραδώσαμε τον Δήμο με μηχανοργάνωση έργων έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε οποιαδήποτε επόμενη Δημοτική Αρχή να κάνει ταχύτατα πράγματα. Αφήσαμε μελέτες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν, αφήσαμε ταμείο, αφήσαμε στόλο οχημάτων, είχαμε δημιουργήσει και φτάσει τον Δήμο μας σε τέτοια επίπεδα που άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν. Δεν είχαμε δημιουργήσει τσακωμούς με τους γείτονές μας, κοιτούσαμε τα δικά μας συμφέροντα, όπως και οι γείτονες τα δικά τους», επεσήμανε.

«Θα σας μιλήσω με έγγραφα»

Ακολούθως ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού, προχώρησε σε αναλυτική αναφορά στα έργα τα οποία παρέδωσε στη νυν Δημοτική Αρχή και την πορεία τους μέχρι σήμερα, συνοδεύοντας την κάθε αναφορά με τα αντίστοιχα έγγραφα. «Ο κ. Μαρίνος αμφισβητεί τα πάντα, αλλά τα έγγραφα αποκαλύπτουν το πολιτικό ψέμα. Θα σας μιλήσω με έγγραφα. Έχω προσκαλέσει και προκαλέσει σε δημόσιο διάλογο και είμαι ανοικτός σε οποιονδήποτε το θέλει», δήλωσε.

Ο κατάλογος των έργων

Για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης: «Τρεις υπουργικές αποφάσεις για χρηματοδότηση. Όταν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός το έργο είναι διασφαλισμένο 100%. Όλες οι συμβάσεις έχουν γίνει βάσει των κωδικών αυτών. Τώρα εάν η σημερινή δημοτική αρχή διέπεται από πολιτική ανικανότητα αυτό είναι δικό της θέμα». 

Για την Αγγινάρα: «Έγγραφο με ημερομηνία 6/8/2019 όπου υποβλήθηκε η τροποποίηση του καταστατικού από την κοινοπραξία. Στις 6/8/2019 διοικούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Μήπως έγινε κάτι άλλο από τότε από την σημερινή Δημοτική Αρχή;  Οτιδήποτε ήταν γίνει έχει γίνει από τότε. Θα τους πω επίσης κάτι άλλο για να το καταλάβουν: κάθε έργο έχει και οριακή προθεσμία και σταματάω εδώ την κουβέντα για να μην δημιουργήσω προβλήματα».

Για τον Βιολογικό της Γαστούνης: «Ο κ. Μαρίνος είπε πως έχει κάνει προσπάθειες για το έργο. Μήπως έχει φέρει κάποιο ευρώ και δεν το ξέρω; Τα τελευταία 2 εκ. ευρώ ήταν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τον αγώνα που κάναμε με την Περιφέρεια και την σύμβαση που υπογράφτηκε επί Κατσιφάρα. Αν εννοεί την φύλαξη μπράβο του και καλώς την κάνει. Καλό θα ήταν πριν κάνει την οποιαδήποτε δήλωση να ρωτάει τις Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για να ξέρει τι του γίνεται.  Επειδή αφήνει υπονοούμενα για καταλογισμό καλό θα είναι να μάθει που καταλογίζονται, ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον καταλογισμό, ποιοι ήταν οι επιβλέποντες το έργο, ποιοι δημοπρατούσαν το έργο. Καλό θα ήταν να μας πει πότε έγιναν οι ασυνέχειες, πότε το έργο δημοπρατήθηκε ολοκληρωμένο ή αν προηγήθηκαν άλλες πέντε δημοπρατήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έργο. Τονίζω δε, ότι στα 2 εκ. ευρώ ένα μέρος του ποσού ήταν για τη διόρθωση των ασυνεχειών».

Για την υπογειοποίηση του δικτύου στο ΤΟΕΒ Γαστούνης: «Η υπογειοποίηση του δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης έχει εγκριθεί από τι 2/7/2019. Τότε νομίζω δεν υπήρχε η σσημερινή Δημοτική Αρχή, ούτε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ούτε η σημερινή Κυβέρνηση. Εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ ότι το 2012 με ενέργειες του κ. Κουτσούκου είχαν γίνει οι μελέτες για το έργο. Ούτε πως η χρηματοδότηση έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Θα σας θέσω ένα ερώτημα όμως. Οι μελέτες ήταν ώριμες και για τα πέντε ΤΟΕΒ, δηλαδή Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό ήταν αυτό της Γαστούνης, με 17 εκ. ευρώ. Θα ρωτήσω λοιπόν, πώς επιλέχθηκε για χρηματοδότηση αυτό της Γαστούνης; Τα συμπεράσματα δικά σας».

Για τον Δρόμο Γαστούνης-Βαρθολομιού και τον Παραλιακό: «Από το 2008 με τον τότε Δήμαρχο Βαρθολομιού, τον κ. Βρυώνη, πηγαίναμε στο τότε Νομάρχη τον κ. Καφύρα, για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε και να συμπληρώσουμε τη μελέτη για τον δρόμο.

Μέχρι το 2010 δεν έγινε κάτι και στην πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής του κ. Κατσιφάρα καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί με 80 χιλιάδες η επικαιροποίηση και η συμπλήρωση του δρόμου Γαστούνης-Βαρθολομιού και με άλλες 80 χιλιάδες η επικαιροποίηση και η συμπλήρωση του παραλιακού. Στην δεύτερη θητεία του Κατσιφάρα είδαμε ότι βάσει των προεκτιμούμενων αμοιβών χρειάζονταν το ένα 128 χιλιάδες και το άλλο 200 χιλιάδες. Έχω όλα τα στοιχεία. Τότε λοιπόν καταφέραμε και δόθηκαν τα χρήματα από την Περιφέρεια με αποτέλεσμα και οι δύο μελέτες να είναι ώριμες 100% και μάλιστα στις 21/12/2017 εγκρίθηκαν 5 εκ. ευρώ για την πρώτη φάση του παραλιακού. Μετά από ένα χρόνο καταλήξαμε πως ο Δήμος ήταν υπεύθυνος για τις απαλλοτριώσεις. Τον Ιούνιο του 2019 ορίστηκε δικηγόρος για τις απαλλοτριώσεις. Ρωτάω λοιπόν την σημερινή Δημοτική Αρχή, τι έχει γίνει γι’ αυτό; Έχουν περάσει 26 μήνες.

Το Γαστούνη-Βαρθολομιό έγινε ώριμο και μπράβο στην σημερινή Περιφερειακή Αρχή που αντιλήφθηκε γρήγορα την χρησιμότητα του έργου αυτού και το χρηματοδότησε. Εδώ πρέπει να υπάρχει συνεργασία Δήμου και Περιφερείας και πίεση από τον Δήμο για να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις όσο και στη δημοπράτηση».

Για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: «Όπως λέει και το τραγούδι της Καίτης Γαρμπή «Με μια ματιά στα πεταχτά», βγήκε ο σημερινός Δήμαρχος και μας είπε πως τα κατάφεραν τόσο γρήγορα! Τι κατάφεραν δηλαδή; Εμείς κάναμε, έναν τεράστιο αγώνα για να πάρουμε το πρώτο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα. Ένας τεράστιος αγώνας για πάρουμε όρους δόμησης για το κτίριο. Καταφέραμε να βγάλουμε 350.000 ευρώ από το ΠΔΕ για τη μελέτη. Δημοπρατήσαμε, υπογράψαμε τη σύμβαση και ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθεί. Άρα όταν δίνεις έτοιμο φαγητό, το μόνο που μπορεί αν κάνει ο άλλος είναι να κάτσει στο τραπέζι».

Για την Ύδρευση: «Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ύδρευση. Άλλωστε, σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος ένα ποσό της τάξης των 2 εκ. ευρώ τα οποία περιελάμβαναν προμήθεια 6.500 ρολόγια και άλλα δύο έργα τα οποία ενώ έχουν δημοπρατηθεί δεν έχει μπει ακόμα ο ανάδοχος, κάτι που εκτιμώ πως θα γίνεις τις επόμενες ημέρες. Το ένα έργο προϋπολογισμού 800.000 είναι η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σε περιοχή της Γαστούνης και το άλλο προϋπολογισμού 375.000 είναι η αλλαγή του εξωτερικού αγωγού από το Βαρθολομιό προς το Βρανά. Έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής».

Για της Αποθήκες ΑΣΟ: «Να δώσω πάλι συγχαρητήρια στην σημερινή Περιφερειακή Αρχή που από το ΠΔΕ χρηματοδότησε ώριμα έργα των Δήμων. Λαλίστατος και πολυφωτογραφιζόμενος ο κ. Μαρίνος είχε μαζέψει και την παρέα να φωτογραφηθούν. Έλεγε τότε ο κ. Μαρίνος ότι δεν έχει σκεπή και έλαβε απάντηση μέσα σε 1 ώρα. Ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Απλά δεν υπήρχε το ποσό της μεταφοράς του αμιάντου. Αυτό στα τεύχη δημοπράτησης συμπληρώνεται. Καλό θα είναι να ξέρει για τι μιλάει και κάλο θα είναι αυτοί που του τα γράφουν να ενημερώνονται από τις Υπηρεσίες. Μάλιστα είπε ότι εκεί θα μεταφέρει και τις Υπηρεσίες του Δήμου. Να τον ενημερώσω πως όταν ένα έργο χρηματοδοτηθεί για έναν συγκεκριμένο λόγο δεν μπορείς να του αλλάζεις την χρήση».

Για το Στέγαστρο του Γηπέδου Γαστούνης: «Ποιο είναι το όραμα των ανθρώπων που διοικούν σήμερα τον Δήμο; Να φτιάξουν ένα παράνομο στέγαστρο; Να βάλουν μέσα στον αθλητικό χώρο απορριμματοφόρα; Καλό θα ήταν να διαβάσουν τι λέει το Σχέδιο Πόλης και να καταλάβουν σε πόσο λάθος κατεύθυνση βρίσκονται. Επειδή δεν μου αρέσει να προκαλώ προβλήματα, είχε ειδοποιήσει ανθρώπους του Αίαντα να έρθουν σε κουβέντα με τον κ. Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για να προφυλάξουμε το έργο. Πρόκειται για ένα έργο εντυπωσιακό και θέλω να τελειώσει το έργο που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε για τον Δήμο μας».

Για την Αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης Γαστούνης: «Στις 27 Μαρτίου 2019 περάσαμε από το Κεντρικό ΣΧΟΟΑΠ στην Αθήνα και μάλιστα τότε μέλος της πενταμελούς επιτροπής ήταν ο σημερινός Γ.Γ. του Υπουργείου. Τους είπα τότε στις απαντήσεις που τους έδωσα όταν φωτογραφήθηκαν με πρώην αιρετό πως δεν μιλούσαμε για επέκταση του Σχεδίου, μιλούσαμε για αναθεώρηση του Σχεδίου. Και μιλούσαμε για τις διορθώσεις των λαθών που είχαν γίνει από προηγούμενες δημοτικές περιόδους. Ας ψαχτεί ο συγκεκριμένος κύριος μήπως ήταν οι δικές του… Κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλο πράγμα ήταν η Αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης. Το ότι πήγε ο Δήμαρχος και έβγαλε μια φωτογραφία στο Υπουργείο και έλεγε πως ήταν στο χρονοντούλαπο τι σημαίνει; Εγώ έδωσα χαρτιά στη δημοσιότητα τα οποία πήγαν στο νομοθετικό τμήμα του υπουργείου. Το νομοθετικό τμήμα το στέλνει στο ΣτΕ, ξαναγυρίζει πίσω, νέα σειρά υπογραφών και από την Γραμματεία της Κυβέρνησης παίρνει σειρά για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Και μάλιστα δεν ήξεραν πότε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ! Εμείς τους το δείξαμε γιατί μας πονούσε το θέμα σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και αυτός μας είπε πως επειδή πήγε μια βόλτα για καφέ κατάφερε σχεδόν τα πάντα… Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν! Από εδώ και περά ας προχωρήσει για να τελεσιδικήσει η πράξη εφαρμογής…».

Για άλλα έργα: «Νοτιοδυτικός Περιφερειακός Τραγανού: Η σύμβαση είχε υπογραφεί 30 Αύγουστου 2019. Πεζοδρόμια Γλύφας: Από τις 27 Αυγούστου του 2019 είχε βγει ο ανάδοχος και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Στέγαστρο Βαρθολομιού: Επίσης έχει βγει ο ανάδοχος και ακόμα δεν έχει γίνει».

Για την Πρόσβαση σε Ιερές Μονές: Στις 7/5/109 είχε γίνει από την Περιφέρεια και τη Μητρόπολη το έργο της πρόσβασης στα Μοναστήρια και είχαν προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους. Εκτιμώ πως το έργο είναι κοντά στον ανάδοχο και θα γίνουν άλλα 700 μέτρα στην Παναγία την Ελεούσα και άλλα 180 μέτρα προς τα Καβάσιλα.

Τρία καίρια ζητήματα

Στη συνέχεια ο Αλέξης Καστρινός αναφέρθηκε σε τρία καίρια ζητήματα που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στον Δήμο Πηνειού τον τελευταία καιρό.

Για την Αναβάθμιση-Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού: «Πανηγύριζαν πως το μεγάλο δικαστήριο Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε απόφαση. Να πω όμως και πως το κλιμάκιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανήκει, όπως και το τμήμα. Το κλιμάκιο έβγαλε διαφορετική απόφαση από το τμήμα. Άρα όταν μιλάς για το δικαστήριο και λες πως είναι μεγάλο, είναι μεγάλο και στο τμήμα και στο κλιμάκιο.

Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχει μία μελέτη που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την οποία την έχει ο κ. Δήμαρχος, που λέει πως το πρόβλημα της χαμένης ενέργειας έχει να κάνει περισσότερο με τα αντλιοστάσια και όχι με τον φωτισμό. Πάρα πολλά πράγματα στον φωτισμό είχαν αλλάξει. Δεν μπορείς να μιλάς για μια επένδυση 4,5 εκ. ευρώ και να χαίρεσαι όταν έχεις βγάλει απόφαση πολυετούς έγκρισης στην Οικονομική Επιτροπή καθ’ υπόδειξη της Οικονομικής Υπηρεσίας και να δεσμεύεται ο Δήμος μέχρι το 2032 με ποσά που ξεκινούν από το 313 και φτάνουν 426.

Δείτε και το ποσοστό της έκπτωσης. Εκτιμώ πως κάποιο λάθος υπάρχει στην μελέτη. Ούτε καταγγέλλω, ούτε θίγω. Εκτιμώ λοιπόν πως αυτή η μελέτη απέχει από την πραγματικότητα. Δηλαδή αυτά τα ποσά που χαλούσε ο Δήμος μας δεν ανταποκρίνονται στο ποσό που λέει η μελέτη. Ας περιμένουμε όμως να δούμε και άλλους Δήμους που έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό φωτιστικών σωμάτων. Να δούμε εκεί τον προϋπολογισμό του έργου. Τα ανταποδοτικά είναι το αίμα του δημότη και δεν γίνεται αυτό να θεωρείται επιτυχία. Και δεν ξέρω εάν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ένα τμήμα αυτής της μελέτης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης. Επίσης, η λειτουργία του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά θα έχει ένα κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων το οποίο θα είναι μεγάλο. Έχει υπολογίσει η Υπηρεσία μας από πού μπορούν να καλύπτονται αυτά; Γιατί αν δεν βγουν τα ανταποδοτικά τότε η σύμβαση πάει παραπάνω, είτε γίνεται αύξηση στα ανταποδοτικά. Και επειδή η εταιρία έχει κάνει ειδικό λογαριασμό στον Δήμο μας, η εταιρία δεν χάνει ποτέ τα λεφτά της».

Για τις Τηλεδιασκέψεις στα Δ.Σ.: «Ο κ. Μαρίνος έλεγε σε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δε μπορεί να κάνει με τηλεδιάσκεψη τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. γιατί οι προηγούμενοι λέει είχαν ανικανότητα  και δεν βρήκαν χρηματοδότηση για το έργο και θα αναζητήσει αυτός καινούργια. Είναι να γελάς με αυτά που λέει! Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει ειδική φόρμα σε όλους τους Δήμους για τις τηλεδιασκέψεις. Η κοροϊδία είναι στο μέγιστο!

Για το Λαογραφικό Μουσείο της Αγ. Μαύρας: Κάποιοι άνθρωποι που ποτέ δεν ήταν μαζί μου, αυτοδιοικητικοί με μεγάλη σοβαρότητα, έκαναν ένα τεράστιο αγώνα για να φτιάξουν το Λαογραφικό Μουσείο της Αγ. Μαύρας. Με μπροστάρηδες εθελοντές και επικεφαλής τον Γρηγόρη Γιαννακόπουλο έστησαν ένα τεράστιο μουσείο. Η κατάληξη του πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό ήταν να πάνε να του πάρουν τα κλειδιά… Πολλές φορές μας φοβίζει το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι θα φωτογραφηθούν και θα χάσουμε εμείς κάτι από το μερτικό της φωτογράφησης. Ένα πράγμα θα σας πω: κορυφαίος Δήμαρχος για μένα στην Ηλεία είναι ο Σάκης Μπαλιούκος. Έχετε δει πολλές φορές τον Σάκη Μπαλιούκο να φωτογραφίζεται για το πώς είναι ο καιρός; Έχετε δει ποτέ τον Σάκη Μπαλιούκο να λέει άλλα τη μία μέρα και άλλα την άλλη;».

«Θα είμαι υποψήφιος…»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Καστρινός ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος Πηνειού στις ερχόμενες εκλογές, τονίζοντας:

«Θα είμαι επικεφαλής δημοτικής παράταξης όλων των αποχρώσεων, όλων των ανθρώπων, με κοινωνικές συμμαχίες. Το 2023 θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Σέβομαι τους πάντες, οι συνεργασίες θα είναι οι ευρύτερες δυνατές, με στόχο την αυτοδιοικητική και την πολιτική διεύρυνση, πάντα όμως με γνώμονα την πολιτική ηθική. Αναζητώ νέους ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που έχουν νέα μυαλά, ανεξαρτήτου ηλικίας, χωρίς να απεμπολώ το δικαίωμα που έχει ο επικεφαλής να δίνει και αυτός την τελική έγκριση.

Δεν θα αναφερθώ σε συμφωνίες με γραφικό χαρακτήρα δικών μου ανθρώπων που είχαν υπηρετήσει παλιότερα τον συνδυασμό μου. Οι οποίο υπέγραφαν να στείλουμε τον Καστρινό εδώ, ή αλλού. Το έχω το έγγραφο και όταν χρειαστεί θα το πούμε και αυτό. Να ναι καλά…

Όταν ξεκινήσαμε είπαμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο και γι’ αυτό ονομάσαμε τον συνδυασμό Δύναμη Προοπτικής. Πλέον είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ, σοβαροί όσο ποτέ, αποφασισμένοι όσο ποτέ, να κάνουμε την ανατροπή και την αλλαγή στον τόπο μας. Άρα μπορεί καμιά φορά η Δύναμη της Προοπτικής να γίνει Δύναμη Ανατροπής και Δύναμη Αλλαγής.

Δεν έχουμε σημαία όπως κάποιοι άλλοι την πολιτική ανηθικότητα, την πολιτική ανεντιμότητα, τον πολιτικό σκοταδισμό, την πολιτική ανεπάρκεια, την πολιτική οπισθοδρόμηση. Αυτά είναι για άλλους. Εμείς έχουμε όραμα, εύχυμε σχέδιο, είμαστε οργανωμένοι στο να ξέρουμε και να ζητάμε για τον τόπο μας περισσότερα».

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Τέλος, ο κ. Καστρινός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ και φυσικά η «ΠΡΩΤΗ».

-Παραμένετε στη ΝΔ;

«Διατηρώ το δικαίωμα του ελεύθερου πολίτη, έχω την άποψή μου για τα τεκταινόμενα στον τόπο μου. Πάντα ήξερε ο κόσμος τι ψήφιζα, δεν κρύφτηκα ποτέ, αλλά πάντοτε στην αυτοδιοίκηση είχα υπερκομματικά ψηφοδέλτια. Η ταυτότητά μου λέει Έλληνας, Ορθόδοξος, με δικαίωμα στον οποιονδήποτε να πιστεύει σε οποιοδήποτε θρήσκευμα, δικαίωμα στη διαφορετικότητα στον οποιονδήποτε. Είμαι όμως πρώτα από όλα αυτά Ηλειώτης και δημότης του Δήμου Πηνειού. Πρώτα βάζω αυτά και μετά τις άλλες ταυτότητες. Τις άλλες ταυτότητες ας τις έχουν άλλοι…».

-Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα η Ηλεία έχει φάει αρκετά «χαστούκια» από την κυβέρνηση, στην Πατρών-Πύργου, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, στην Υγεία κτλ. Αν ο Αλέξης Καστρινός είχε εκλεγεί βουλευτής θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση στα θέματα;

«Ο Αλέξης Καστρινός είχε τη «δυνατότητα» να μην εκλέγει. Δεν εκλέχτηκε, άρα δεν δοκιμάστηκε και δε μπορεί να κριθεί ως βουλευτής. Δεν δοκιμάστηκα. Αν δοκιμαζόμουν θα κρινόμουν. Μπορεί να μην έκανα και τίποτα, μπορεί να έκανα και διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να μην ήμουν αρεστός… Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα για την Ηλεία, σίγουρα κι εγώ σαν Ηλείος πολίτης δεν αισθάνομαι υπερήφανος. Δε μπορώ να πω όμως ότι και οι προηγούμενοι έκαναν τα πάντα για τον δρόμο, όπως και δε μπορώ να μην πως, πως το 2012 βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης. Και όπως θυμάστε ήμουν ο πρώτος στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο το 2018 που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Σπίρτζη όταν όλοι οι άλλοι κώφευαν. Δε μπορώ να δώσω άλλοθι, σαν ελεύθερος πολίτης πλέον, με το δικαίωμα της ψήφου σε οποιοδήποτε κόμμα θέλει. Δεν παραγνωρίζω τον αγώνα κανενός, σέβομαι όλους τους υπουργούς, όλα τα κόμματα».

-Πρόσωπα από τη δική σας παράταξη που βρίσκονται σήμερα στην παράταξη του κ. Μαρίνου. Είστε ανοιχτός στην επιστροφή τους;

«Μίλησα για νέα παράταξη με γνώμονα την πολιτική ηθική. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο,. Από εκεί και πέρα, δεν κρίνω τους ανθρώπους που πήγαν σε άλλη παράταξη. Σεβαστή η επιλογή τους. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του από την κοινωνία, όχι από εμένα».

-Επιδιώκετε τη ρεβάνς;

«Στην πολιτική δεν υπάρχει καμία ρεβάνς. Δεν έχω χάσει για να πάρω καμία ρεβάνς».

-Πώς σχολιάζετε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Θανάση Θεοδόση;

«Ο Θανάσης Θεοδόσης είναι καλός άνθρωπος, καλός δικηγόρος, φίλος μου και έχουμε συνεργαστεί χρόνια. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το τι θα κάνει. Το σέβομαι και τον εκτιμώ. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

-Έχετε κάνει λάθη κατά τη διάρκεια των θητειών σας;

«Βέβαια. Θα σας πω το βασικό. Είχα στραφεί 100% στο να φέρω χρήματα και να κάνω τον Δήμο εξωστρεφή, να κάνω έργα, να κοιτάζω τα οικονομικά του Δήμου και δεν ασχολήθηκα όσο θα έπρεπε με τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας. Είχα κάποιους ανθρώπους εκεί, χωρίς φυσικά να μέμφομαι τους ανθρώπους. Να είστε σίγουροι πως με νέους ανθρώπους, με νέα μυαλά και με ευρύτερες συνεργασίες θα τα κάνουμε εάν ο κόσμος μας εμπιστευτεί στις επόμενες εκλογές».

-Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία του κ. Μαρίνου;

«Τραγική… Πολιτικά τραγική…».

Ατάκες Καστρινού

«Από τη σημερινή Δημοτική Αρχή έχουν γίνει καταγγελίες στους ελεγκτές δημοσίων έργων. Εγώ ποτέ δεν κατήγγειλα κανέναν, γιατί πιστεύω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα στην πολιτική είναι η ποινικοποίηση της. Όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κόσμος σε πάει σπίτι σου και ο κόσμος σε ξαναφέρνει».

«Γίνεται μια προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ηλεία. Από τα 4 ακίνητα που προτείνονται τα δύο εξ αυτών είναι στην περιοχή του Δήμου μας. Έχει κάνει κάτι η Δημοτική μας Αρχή για να βοηθήσει την προσπάθεια; Έτσι εξελίσσεται ο τόπος, όχι με φωτογραφίσεις».

«Τον Δήμαρχο τον σέβομαι, όπως με σέβεται. Είμαι σαφής».

«Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως δεν κάναμε λάθη. Και βέβαια κάναμε λάθη. Μόνο όποιος πεθαίνει και δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να στενοχωρήσαμε και κάποιους δικούς μας ανθρώπους. Όταν διοικείς θα στενοχωρήσει και κάποιους… Σαν Δημοτική Αρχή εμείς όμως αντιλαμβανόμασταν τα πράγματα διαφορετικά. Δεν κοιτούσαμε λόγω του covid να έχουμε δέσμιους τους συμπολίτες μας με δίμηνα, με πέντε μεροκάματα, με εναλλαγή ειδικών συνεργατών στην αυλή του πλανητάρχη για να ζήσουν τον μύθο τους…».

«Δεν έφυγα ξαφνικά από την αυτοδιοίκηση για να πάω απλά στην κεντρική εξουσία. Όπως όλοι γνωρίζετε είμαι ανθότοπος της αυτοδιοίκησης. Ήθελα να πάω στην κεντρική εξουσία για να βοηθήσω την αυτοδιοίκηση. Με ενδιαφέρει ο τόπος μου. Ποτέ δεν έφυγα από τον τόπο μου, εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, δραστηριοποιήθηκα και εδώ επέλεξα να ζω. Στον κρατικό μηχανισμό υπάρχουν χιλιάδες θέσεις. Άλλοι Δήμαρχοι με την εμπειρία τη δική μου είναι σε θέσεις, εγώ όμως δεν επιδίωξα κάτι τέτοιο, ούτε επιθυμώ κάτι τέτοιο. Εγώ ήθελα να κριθεί το όνομά μου. Η καρέκλα δεν με ενδιέφερε».

«Εγώ έκανα το ηθικό στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το πλήρωσα στις βουλευτικές. Ακολούθησα έναν άνθρωπο που με ακλουθούσε πάντα. Κάτι που δεν έκανε ένας πρώην αιρετός όταν έβαλα εγώ για Δήμαρχος το 2006. Την πολιτική ηθική που ακλούθησα την πλήρωσα».

«Άνθρωποι που ήταν δίπλα μου δεν τους πούλησα ποτέ! Ας ψαχτούν μήπως έκαναν εκείνοι το ανάλογο σε μένα. Αλλά, δεν γίνεται να τα έχουμε με όλους καλά».

«Υπήρχε ένα ποιηματάκι το οποίο υιοθέτησε και ο σημερινός Δήμαρχος περί αλαζονείας. Τον συμβουλεύω να μην τα λέει αυτά, γιατί αυτά έλεγε η κα Μαρινοπούλου –σημερινή συνεργάτης του που την άλλαξε πρόσφατα από Αντιδήμαρχο- και έχασε με πάνω από 2.500 ψήφους. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Παναγούλιας –και αυτός στενός συνεργάτης του κ. Μαρίνου που σήμερα κι αυτός είναι εκτός Αντιδημαρχίας- και έχασε και αυτός με πάνω από 2.200 ψήφους. Και πολλοί άλλοι… Δεν είναι μάλλον σωστή τακτική, ας σκεφτούν κάτι πιο έξυπνο…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ