Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας για την κατάσταση της δημόσιας...

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ηλεία: «Συμμέτοχοι και συνένοχοι όλοι στην απαξία!»

Καταιγιστικός ο Κώστας Τσαούσης τονίζει πως εάν δεν επανασχεδιάσουμε τον χάρτη της υγείας θα  βρεθούμε και πάλι να… «κυνηγάμε τον ίσκιο μας»

«Να μας απαντήσει ο κ. Καρβέλης αν έχει συνεννοηθεί με τον κ. Παπαδάκο ότι εδώ θα το κάνω μπανανία!», δηλώνει  για την «επιδότηση» γιατρών με 1.000 ευρώ

«Έχουμε μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας»

«Έστηναν  εκλογές πάνω στο πτώμα ενός Νοσοκομείου και στην παροχή υγείας στον Νομό»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο

Καταιγιστικός ήταν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠΡΩΤΗ», με αφορμή την ανάγκη επανασχεδιασμού του χάρτη της υγείας στον Νομό μας, καθώς και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΦΙΝΑ για «επιδότηση» γιατρών με 1.000 ευρώ από τον κ. Ανδρέα Παπαδάκο προκειμένου να επιλέξουν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας σε σχετική προκήρυξη.  Ο κ. Τσαούσης τόνισε πως θα στείλει το σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία, καθώς και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον Υπουργό Υγεία για να πάρει απαντήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, τόνισε επίσης πως επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πρέπει άμεσα όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς της Ηλείας να καταλήξουν επιτέλους τι υγεία θέλουμε στον Νομό, γιατί «πολύ φοβάμαι ότι δεν θα προλάβουμε καμία εξέλιξη και θα κυνηγάμε και πάλι τον ίσκιο μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση ΣΦΙΝΑ για «επίδομα» 1.000 ευρώ σε γιατρούς;

«Αν αύριο δεν έχουμε δικαστές και πω εγώ πως θα δίνω 2.000 ευρώ για να φέρω δικαστές, τι εντύπωση θα δημιουργηθεί; Μπορεί ο δικαστής ή εφοριακός να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίοι θα του λέω εγώ ότι δε μπορείς να μετακινηθείς; Το έγγραφο θα πάει στην Εισαγγελία. Επίσης, θα στείλω το έγγραφο και στον Καρβέλη και στο υπουργείο να μας απαντήσουν εάν τα θεωρούν αυτά τα θεωρούν κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Καρβέλης αν αυτά τα γνωρίζει και αν έχει συνεννοηθεί μαζί του ότι εδώ θα το κάνω μπανανία! Είναι σε γνώση του κ. Καρβέλη αυτά; Έχει συνεννοηθεί μαζί τους; Θα πρέπει να μας απαντήσει!

Ποια είναι η «θεσμική και τεχνική κάλυψη» που θα παρέχει σύμφωνα με το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δελτίο Τύπου του ΣΦΙΝΑ; Συμφωνεί δηλαδή ο κ. Καρβέλης ότι ο δημόσιος λειτουργός θα υπογράφει ιδιωτικές συμβάσεις; Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα αξιακό, είναι πρόσκληση, είναι προσβολή!».

Πριν από μία εβδομάδα, μετά από πρωτοβουλία του Ι.Σ. Αμαλιάδα έγινε μια πρώτη σύσκεψη φορέων της Βόρειας Ηλεία για το μέλλον του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Ποιες είναι οι εξελίξεις πλέον;

«Έχουμε ιεραρχήσει κάποια πράγματα και έχουμε συζητήσει μεταξύ μας οι θεσμοθετημένοι φορείς. Κατ’ αρχάς θέλουμε Νοσοκομείο. Νοσοκομείο παραλάβαμε, Νοσοκομείο πρέπει να παραδώσουμε. Όμως τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη παρέκει. Ζητάμε Νοσοκομείο εδώ και 15 χρόνια τώρα και Νοσοκομείο δεν υπάρχει. Το Νοσοκομείο κάνει μόνο εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα υπάρχει και το θέμα της μη ασφαλούς λειτουργίας.

Να σας αποκαλύψω και κάτι που ήρθε σε γνώση μου σήμερα: Υπάρχει αναφορά διευθυντή ιατρού από το 2016 για μη ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου! Υπάρχει αναφορά στην Εισαγγελία και υπόθεση που τρέχει για ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν. Δεν λέω ότι φταίει κάποιος, υπάρχει όμως μία έρευνα. Εδώ θα πρέπει να απολογηθούν όλοι! Και θα πρέπει να μας απαντήσουν όλοι! Η Πολιτεία έχει συνέχεια, δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο δεν υπήρχε γιατρός σε γήπεδο όπου τραυματίστηκε παιδί. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που κάποιοι θεωρούν ότι το Νοσοκομείο είναι ιδιοκτησία τους. Το Νοσοκομείο δεν ανήκει σε κανέναν Τσαούση, ανήκει στην Πολιτεία και το χρησιμοποιούν οι πολίτες. Εδώ έχουμε άλλη εντύπωση για το Νοσοκομείο, δηλαδή πως ανήκει στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους και σε αυτούς που είναι διορισμένοι. Δεν είναι έτσι όμως!».

Πώς φτάσαμε έως εδώ;

«Τα Νοσοκομεία μας έχουν υποστεί απαξία. Και δεν είναι χθεσινή αυτή η απαξία. Απαξιώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η διαπίστωση. Υπάρχουν δύο ερωτήματα: Όλοι αυτοί που έστηναν  εκλογές πάνω στο πτώμα ενός Νοσοκομείου και στην παροχή υγείας στον Νομό, τι έκαναν από το 2010 μέχρι σήμερα για να βοηθήσουν το Νοσοκομείο; Απολύτως τίποτα! Μηδέν! Το αποδεικνύουν και τα νούμερα. Και δεν έκαναν τίποτα γιατί ήθελαν το Νοσοκομείο να απαξιώνεται, να βουλιάζει, να μην υπάρχουν γιατροί, για να έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι να μας λένε ότι «δίνουν τον εαυτό τους». Υπάρχουν τύποι που το αποκαλούν «το Νοσοκομείο μου».

Είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι όλοι στην απαξία. Φωνάζω από το 2012 που είμαι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου να συζητήσουμε για plan b. Τι εννοώ plan b; Φυσικά δεν θα πάμε σαν πρόβατα επί σφαγή, ούτε θα πάμε και θα τους πούμε πάρτε αυτές τις προτάσεις που έχουμε και διαλέξτε μία από αυτές. Όχι κύριοι, θα αγωνιστούμε να πάρουμε Νοσοκομείο, αλλά στην περίπτωση -και είναι βέβαιο αυτό που λέω- που η κυβέρνηση τηρήσει την μνημονιακή υποχρέωση και προχωρήσει σε συγχώνευση Περιφερειακών Νοσοκομείων με στατικά μηδέν, άρα μη αποδοτικά, εμείς δεν πρέπει να έχουμε ένα plan b διεκδίκησης;  Φυσικά, είναι καλύτερα να λειτουργεί το Νοσοκομείο έστω και υποτυπωδώς για να πάμε να ζητήσουμε κάτι, γιατί αν μπει λουκέτο, δε μπορείς να κάνει τίποτα. Πρέπει να το κάνεις τώρα που έστω και υποτυπωδώς έχει ανοιχτή την πόρτα. Ξέραμε πάνω από ένα χρόνο ότι θα κλείσουν οι Σχολές στην Ηλεία, δεν πήγαμε με καμία πρόταση πουθενά και όταν οι Σχολές έφυγαν θυμηθήκαμε να κάνουμε συγκεντρώσεις στον Πύργο καις την Αμαλιάδα να κλάψουμε τον πεθαμένο. Είδατε να γίνεται κάτι άλλο για τον δρόμο, μετά την συγκέντρωση στο Βουπράσιο;  Έτσι λύνονται τα θέματα;».

Λειτουργεί επαρκώς η δευτεροβάθμια περίθαλψη στον Νομό μας;

«Ουδέποτε στον Νομό μας είχαμε δευτεροβάθμια περίθαλψη, παρότι ο Οργανισμός των Νοσοκομείων Αμαλιάδας και Πύργου αναφέρεται σε δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δευτεροβάθμια σημαίνει πως η πόρτα του Νοσοκομείου ανοίγει μόνο για όσους χρειάζονται νοσηλεία, όχι για να μετρήσουμε την πίεση. Η δουλειά των δευτεροβάθμιων Νοσοκομείων επίσης είναι να εφημερεύουν για τα επείγοντα, να γίνεται επιλογή ασθενών, ποιοι θα εισαχθούν και ποιοι όχι και από εκεί και πέρα την πίεση την παίρνει η πρωτοβάθμια. Να πούμε όμως, πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας το 80% της πρωτοβάθμιας φροντίδας την παρέχει ο ιδιωτικός τομέας. Κακά τα ψέματα».

Συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ένας ασθενής, ή τραυματίας από ατύχημα να ακολουθεί π.χ. τη διαδρομή Κ.Υ. Γαστούνης, Ν.Μ. Αμαλιάδας, Ν.Μ. Πύργο και μετά στην Πάτρα…

«…και έχει περάσει ένα 24ωρο. Σε αυτό όμως φταίμε κι εμείς γιατί θέλει ο καθένας μας μία δημόσια υπηρεσία στο σπίτι του. Δεν γίνεται όμως έτσι. Θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί σαν Νομός τι είδους υγεία θέλουμε. Εμένα αν με ρωτήσετε που θέλω Νοσοκομείο θα σας πω στη Δίβρη. Διότι προτιμώ να έχω ένα Νοσοκομείο που θα ξέρω πως θα με περιθάλψει και θα χρειαστεί να πάνω μόνο σε εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες, παρά με το παραμικρό να πηγαίνω στο Νοσοκομείο. Δεύτερον, θα πρέπει να επανακαθορίσουμε την παροχή της πρωτοβάθμιας. Δηλαδή η παροχή της πρωτοβάθμιας είναι η συνταγογράφηση; Είναι και αυτή, αλλά όχι πρωτίστως αυτή. Επιτρέπεται να έχουμε Γενικούς Ιατρούς τους οποίους του έχουμε θάψει χωρίς καμία επιστημονική προοπτική και χωρίς καμία ανέλιξη; Χωρίς ασφαλές περιβάλλον; Το πρόβλημα που υπάρχει στον Νομό είναι πως συμβαίνουν σοβαρά ατυχήματα και στο τέλος της ημέρας το περιστατικό έχει καθυστερήσει να φτάσει εκεί που πρέπει. Η καθυστέρηση τις περισσότερες φορές είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.  Οι δομές πρωτοβάθμιας θα πρέπει να φρενάρουν τα περιστατικά για μην απασχολούμε τους γιατρούς των Νοσοκομείων της δευτεροβάθμιας. Εδώ έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να έχουμε μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας».

Ποια θα ήταν μία βιώσιμη λύση;

«Μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να αποφασιστεί από όλους εάν είμαστε πραγματιστές και αφήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια στην άκρη. Και να έχουμε στο νου μας μόνο τις ασφαλείς συνθήκες του προσωπικού και την παροχή υγείας προς τους πολίτες. Για να συμβούν αυτά θα πρέπει να συναποφασίσουμε όλοι τι είδους υγεία στον Νομό. Έχει ο Νομός ανάγκη δύο Νοσοκομεία; Να το αποφασίσουμε, αλλά να ξέρουμε πως δεν θα είναι όπως τη δεκαετία του ’90 για έναν απλό λόγο: δεν υπάρχουν γιατροί. Γίνονται προκηρύξεις επί προκηρύξεων και αποβαίνουν όλες άγονες. Τι άλλο έχουμε ανάγκη; Δεν έχουμε ανάγκη να μην πεθαίνουμε στον δρόμο για την Πάτρα; Άρα για να μην συμβαίνει αυτό να έχουμε δομές υγείας που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλειονότητα των περιστατικών. Για να τα έχουμε αυτά και να μη λέει συνεχώς ο καθένας ότι του έρθει και να μετατρέπουμε το θέμα της υγείας σε διένεξη -είτε παρατάξεων στις εκλογές, είτε πόλων Πύργου-Αμαλιάδας- θα πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός του χάρτη της υγείας».

Μετά την σύσκεψη με τους φορείς της Βόρειας Ηλεία θα ακολουθήσει και σύσκεψη με όλους τους φορείς του Νομού;

«Για να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε ξεκινήσει από την Βόρεια Ηλεία για να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα και μετά να το συζητήσουμε με όλο τον Νομό. Αλλά εδώ πρέπει να σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβουν όλοι πως λειτουργούν οι κυβερνήσεις. Όταν είχα πάει στον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξάνθο, ο υπουργός φώναξε τον ιδιαίτερό του και του είπε να του φέρει τον φάκελο της Ηλείας. Ο φάκελος της Ηλείας λέει Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, δεν λέει ούτε Αμαλιάδα, ούτε Γαστούνη, ούτε Ζαχάρω. Ανοίγει λοιπόν τον κατάλογο και λέει «κύριοι έχετε 8 παθολόγους, τι μου ζητάτε κι άλλους;». Άντε να απαντήσεις… Όταν πας λοιπόν στον υπουργό, στον κάθε υπουργό, αυτός θα δει τα στοιχεία. Τι στοιχεία δείξουμε από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για να το διεκδικήσουμε; Και τα ποιοτικά στοιχεία είναι οι νοσηλείες».

Θα προλάβουμε;

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα προλάβουμε καμία εξέλιξη και θα κυνηγάμε και πάλι τον ίσκιο μας. Και στο τέλος θα βγαίνουν διάφοροι να καταγελούν τους άλλους διάφορους. Για να μετατοπίσουν την προσωπική τους ευθύνη. Και φοβάμαι πως θα φτάσει πολύ σύντομα αυτή η στιγμή…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ