Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό την συνεχή αύξηση των οικοδομικών υλικών: Κίνδυνος για τα δημόσια έργα!

Από την συνεχή αύξηση των οικοδομικών υλικών: Κίνδυνος για τα δημόσια έργα!

«Δημιουργούνται επισφάλειες σε κάθε δημόσιο έργο», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής

Μεγάλο πρόβλημα και στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Εμπόδια στην υλοποίηση συμβάσεων τεχνικών έργων, στα Δημόσια Έργα (κυρίως) και στις ιδιωτικές οικοδομές, προκαλεί η μεγάλη αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, η οποία κυμαίνεται από την αρχή του χρόνου από 15 έως 75%, ενώ το φαινόμενο της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται.

Αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων αυξήσεων, ειδικά στις υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι να αρχίσει να παρατηρείται αδυναμία ανταπόκρισης από πολλούς εργολάβους στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Το πρόβλημα αγγίζει δημόσια έργα τα οποία συμβασιοποιήθηκαν παλαιότερα και τρέχουν με τιμές υλικών που έρχονται ακόμα και από το 2015 ή και πιο παλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσχέρεια ή και αδυναμία ανταπόκρισης. Επιπρόσθετα, το πρόβλημα παρατηρείται και σε διαγωνισμούς που τρέχουν και είναι σε εξέλιξη από το 2019, το 2020 αλλά και φέτος (κυρίως τους πρώτους μήνες). Σε αυτούς του διαγωνισμούς οι προσφορές που δόθηκαν ήταν πριν την μεγάλη ανατίμηση των πρώτων υλών με αποτέλεσμα πολλοί μειοδότες να είναι σήμερα «εγκλωβισμένοι» στις εκπτώσεις αυτές.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, με επιπτώσεις στην υλοποίηση μεγάλων και μικρότερων ιδιωτικών οικοδομικών έργων, με κατασκευαστικά συμβόλαια ενώ συνολικά το κόστος των κατασκευών επιβαρύνεται τόσο από την μεγάλη  αύξηση των οικοδομικών υλικών όσο και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργοληπτικών οργανώσεων το πρώτο εξάμηνο το 20121 εξάμηνο  έχει καταγραφεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα παρακάτω υλικά έχουν προκύψει, το τελευταίο εξάμηνο, αυξήσεις της τάξεως από +15% έως + 75% :

    Τσιμέντο χύδην και σε σάκκους

    Οικοδομικός σίδηρος

    Μορφοσίδηρος

    Σιδηροσωλήνες

    Σιδηρά εξαρτήματα διάφορα

    Μονωτικά υλικά

    Έτοιμα επιχρίσματα

    Κόλλες διαφόρων ειδών

    Χρώματα

    Ασφαλτόπανα

    Ξυλεία πριστή

    Ξυλεία πελεκητή

    Αλουμίνια και εξαρτήματα τους

    Πλαστικές σωλήνες και εξαρτήματα

    Τζάμια

    Καλώδια ηλεκτρολογικά

    Εποξειδικά (εφαρμογή στα β. δάπεδα)

    Κόλλα πλακιδίων

    Μεμβράνες συνθετικές

    Στηθαία ασφαλείας από χάλυβα

    Πινακίδες σήμανσης, κολωνάκια κλπ.

Το πρόβλημα των μεγάλων ανατιμήσεων σε παγκόσμια βάση έχει γίνει βραχνάς για το σύνολο της οικονομίας και η επίδραση του στον κατασκευαστικό κλάδο είναι αποτέλεσμα στην γενικευμένη αυτή τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά έργα υπάρχουν πολλές προμήθειες υλικών από το εξωτερικό των οποίων οι τιμές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Β. Αϊβαλής: «Οι αυξήσεις έχουν αρχίσει από την αρχή του χρόνου»

Μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής, τόνισε πως πλέον δημιουργούνται επισφάλειες σε κάθε δημόσιο έργο, ενώ σε ότι αφορά την οικοδομή το ζήτημα είναι πλέον κοινωνικό καθώς οι τιμές των ακινήτων ενδέχεται να καταστούν απαγορευτικές για τους πολίτες. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Πολιτεία να παρέμβει θεσμικά για την επίλυση του ζητήματος. .

«Οι αυξήσεις έχουν αρχίσει από την αρχή του χρόνου. Παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις τιμών στο καύσιμο, στις μεταφορές και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την χαλυβουργία και τον σίδηρο, είτε αυτό είναι οπλισμός, είτε θέρμανση, είτε υδραυλικά, είτε καλώδια», εξήγησε ο κ. Αϊβαλής. «Φυσικά το καύσιμο είναι μία παράμετρος. Τώρα εάν το καύσιμο από μόνο του φτάνει για να ανεβάσει όλα τα άλλα, αυτό δεν το ξέρω. Δηλαδή, οτιδήποτε έρχεται στην αγορά δεν σημαίνει ότι παράγεται την ίδια στιγμή, τα περισσότερα έχουν παραχθεί εδώ και χρόνια. Άρα υπάρχει γενικότερα μία αύξηση τιμών, πέρα από την αύξηση καυσίμων. Μία αύξηση που φτάνει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας έχουμε μία αύξηση που δε μπορεί να απορροφηθεί από κάπου. Από την άλλη πλευρά πρέπει να τονίσουμε πως ενώ αυξάνονται ιδιαίτερα τα υλικά, τα μεταφορικά και τα καύσιμα, στην Ε.Ε. των 27 η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος (έχοντας από κάτω μόνο τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους) σε επίπεδο αμοιβών προσωπικού. Δηλαδή στην κατασκευή των κτιρίων οι μισθοί των εργατών, τεχνιτών, εργοδηγών, μηχανικών είναι στο ναδίρ!», ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

«Πιέζονται οι ανάδοχοι»

Ο κ. Αϊβαλής αναφέρθηκε και στα προβλήματα που πλέον παρατηρούνται στα δημόσια έργα. «Σε ότι αφορά τα δημόσια έργα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο πλαίσιο των μειοδοτικών διαγωνισμών ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει να υπάρχουν ανάδοχοι με εκπτώσεις κοντά στο 50%, ίσως και χαμηλότερα. Και μιλάμε για διαγωνισμούς που έχουν γίνει π.χ. το 2018 με τις τότε τιμές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι, μέχρι σε επίπεδο να δημιουργούνται επισφάλειες σε κάθε δημόσιο έργο. Ειδικά σε έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των τιμών, κατά το θεσμικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση σε όλα τα δημόσια έργα, είτε με χρηματοδότηση ΕΠΣΑ, είτε από άλλους δημόσιους πόρους, πιέζονται οι ανάδοχοι. Πρέπει να υπάρξει μία λύση από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η ορθότητα και η ποιότητα και η ολοκλήρωση των δημοσίων έργων, αλλά και στην πλευρά του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα με κάποιον τρόπο (π.χ. αντισταθμιστικά οφέλη) και μία σπουδή από όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

«Κοινωνικό πρόβλημα»

Τέλος, ο κ. Αϊβαλής επεσήμανε το κοινωνικό ζήτημα που ενδέχεται να δημιουργηθεί από τα προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο. «Η οικοδομή και γενικότερα ο τεχνικός κόσμος έφτασε στο ναδίρ. Είδαμε να υπάρχει μία αναθάρρηση μετά το χειρότερο σημείο που είχαμε φτάσει μέχρι το 2016, η οποία φοβόμαστε πολύ ότι με την άνοδο των τιμών, είναι πλέον επισφαλής.

Το να φτάσει το κάθε ακίνητο να γίνει απλησίαστο στην τιμή είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Άρα πρέπει η Πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες, με όποιον τρόπο νομίζει αυτή. Χρειάζεται σπουδή από όλους μας όπως είπε. Σαν ΤΕΕ είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε με τα μέλη μας και τις προτάσσεις μας οπουδήποτε μας ζητηθεί. Να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Η Πολιτεία μπορεί να διευθετήσει το θέμα και να βρει τις λύσεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μετά την κρίση και τον κορωνοϊό βρίσκεται σε δεινή θέση, ενώ οι επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου αποτελούν το 15% της οικονομίας της χώρας. Εάν πάψει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα χρήματα στην τσέπη, θα φύγουν και άλλοι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ