Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟλοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη πανήγυρη στο Βάραγκα του πρ. δήμου Ωλένης: Ένωσαν...

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη πανήγυρη στο Βάραγκα του πρ. δήμου Ωλένης: Ένωσαν το χθες με το σήμερα

Δήμαρχος Πύργου: «Η σταφίδα δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι πηγή εξελίξεων στον τόπο»

«Πόλος έλξης» για μικρούς και μεγάλους αποτελεί το πανηγύρι στο Βάραγκα, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν με επιτυχία  το βράδυ της Τρίτης, με όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν την περιοχή και τον θεσμό με το χθες και το σήμερα

Τις εκδηλώσεις  διοργανώνουν ο  Δήμος Πύργου με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των Τ.Κ. και τοπικούς φορείς, στοχεύοντας στην αλλαγή φυσιογνωμίας του πανηγυριού, την ανάδειξή της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και όλους όσοι συντέλεσαν «στην αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής της εκδήλωσης που προσφέρει τα πάντα, αγάπη, πολιτισμό, τόνωση στην ψυχή του καθενός μας. Να ευχηθώ κάθε χρόνο να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, χαράς, ζωής και αγάπης».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Η συνάντηση εδώ στο Βάραγκα που είχε καθιερωθεί πολλά χρόνια τώρα, είχε εμπορική και οικονομική σκοπιμότητα. Σήμερα φροντίζουμε να συνδέσουμε αυτή τη δραστηριότητα με το παρόν, με τη σύγχρονη οικονομία και όλα τα στοιχεία που την προσδιορίζουν. Ένα από αυτά είναι και η σταφίδα. Ο «μαύρος χρυσός» που ποτέ δεν θα σταματήσει να είναι πηγή οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμού και πολιτικών εξελίξεων στον τόπο».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου Αριστείδης Γαβριλόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Τους ομιλητές παρουσίασε στο βήμα ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος.

Ο «μαύρος χρυσός» της περιοχής

Αμέσως μετά ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα με ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη και του ιστορικού-οικονομολόγου Διονύσιου Τραμπαδώρου.

Ο κ. Βομπίρης αναφέρθηκε κυρίως στους χρόνιους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών της περιοχής καθώς και στην άριστη ποιότητα του προϊόντος. Ακολούθως ο κ. Τραμπαδώρος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια και την παραγωγή της σταφίδας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του προβλήθηκε οπτικό υλικό περασμένων δεκαετιών.

Εντυπωσιακά θεάματα

Τμήμα του χώρου στο Βάραγκα είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο μουσείο με τη συμβολή του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη». Εκτός από τα παραδοσιακά οικολογικά προϊόντα, τη σταφίδα και το πετιμέζι, είχε στηθεί μια παλιά χειροκίνητη μάκινα η οποία χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό της σταφίδας, καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία.

Ξεχωριστή θέση στην έναρξη του τριήμερου πανηγυριού είχαν τα πανέμορφα άλογα με τους αναβάτες του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» να εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Μια έκπληξη όμως περίμενε όλα τα παιδιά καθώς ο Δήμος Πύργου είχε φροντίσει να υπάρχει ένα πόνυ για μια σύντομη και διασκεδαστική βόλτα!

Τη δεύτερη ημέρα, χθες  Τετάρτη,   ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του,  παρουσίασε  ένα πλούσιο πρόγραμμα, με  είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη. Επίσης ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου «Αγία Παρασκευή» και  ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αμαλιάδας «Άγιος Ιωάννης» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ