Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο του θεματικού πάρκου Ξυστρή: Τεράστια...

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο του θεματικού πάρκου Ξυστρή: Τεράστια η επιτυχία της συναυλίας τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Δημιουργούμε φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” και θεματικό μουσείο προς τιμήν του στον Πύργο»

Με την ανακοίνωση, δια στόματος δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, της δημιουργίας ενός φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στον Πύργο, επισφραγίστηκε η απόλυτη επιτυχία της συναυλίας αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης  Θεοδωράκης”  μαζί με την  Πέγκυ Ζήνα, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τον Πυργιώτη ερμηνευτή Γιάννη Κορίζη συντρόφευσαν  επί δύο ώρες σχεδόν το πλήθος που είχε κατακλύσει το Πάρκο Ξυστρή για να απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με πυξίδα τις μελωδίες και τα τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη. Σε μια συναυλία τιμής και μνήμης στην πόλη που τόσο αγάπησε και νοστάλγησε να ξαναζήσει λίγο πριν το τέλος του…

Ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία από τις πρώτες θέσεις παρέα με έναν επίσης σπουδαίου δημιουργό που “γέννησε” αυτός ο τόπος, τον Ηλία Ανδριόπουλο, παίρνοντας το λόγο απευθυνόμενος στο κοινό είπε: “Άνθρωποι σαν τον Μίκη Θεοδωράκη δεν πεθαίνουν ποτέ. Υπάρχουν στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, στην ιστορία, στο μέλλον….Ο Μίκης Θεοδωράκης  ανήκει σε όλους και ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον τόπο, τον αγάπησε πολύ, και τον αγάπησε πολύ και ο ίδιος”. Σ αυτό το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε σε μια τελευταία συνέντευξη του παγκόσμιου συνθέτη ο οποίος είχε μιλήσει για τον Πύργο και την επιθυμία του να ξαναζήσει στιγμές των νεανικών του χρόνων στην πόλη που δημιούργησε τις πρώτες του μουσικές. “Αυτόν τον Πύργο πρέπει και οφείλουμε να αναδείξουμε. Και επιμένουμε κόντρα στην τρομολαγνεία και μιζέρια κάποιων άλλων. Πολιτισμό πρέπει να δημιουργήσουμε στην πόλη. Υπάρχει, αλλά είναι “σκεπασμένος” τόσα χρόνια με τη σκόνη της αδιαφορίας και της λήθης. Θέλουμε να ταράξουμε αυτή τη νοοτροπία που κάποιοι επέβαλαν στους πολίτες του Πύργου δεκαετίες τώρα”.

Φεστιβάλ και μουσείο Μίκης Θεοδωράκης

“Πιστεύουμε ότι η πόλη έχει μια τεράστια κληρονομιά τεράστιων ανθρώπων του πνεύματος. Ήδη μετονομάσαμε την πλατεία “Βρυσούλες” σε πλατεία “Μίκη Θεοδωράκη”, προχωράμε στην ίδρυση ιστορικού μουσείου της πόλης, και μέσα από ένα θεματικό μουσείο “Μίκης Θεοδωράκης” θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον όλων. Και το κορυφαίο μας σχέδιο, που τώρα γίνεται πιο επίκαιρο είναι να  δημιουργήσουμε ένα διαρκές φεστιβάλ “Μίκη Θεοδωράκη” σ’ αυτή την πόλη, που θα ξεκινήσει το 2022. Ένα φεστιβάλ με συναυλίες, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις που να αρμόζουν στο έργο του μεγάλου μας καλλιτέχνη. Δώστε μας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον άλλον Πύργο που αξίζουμε” κατέληξε ο δήμαρχος Πύργου για να εισπράξει τον ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, την ιδέα του Φεστιβάλ την είχε ήδη συζητήσει με την κόρη του κορυφαίου δημιουργού, Μαργαρίτα στην Κρήτη όταν συνόδευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία.

Όπως τον γνώρισα….

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης  με συγκίνηση στην συνάντησή του, πριν έναν χρόνο περίπου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στην Ακρόπολη. “Εκεί διαπίστωσα ότι ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος με μια πολυσύνθετη πραγματικότητα. Ήταν ο ποιητής, ο μουσικός, ο οραματιστής, ο αγωνιστής….όλα όσα μας λείπουν σήμερα”. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του δημάρχου Πύργου ήταν η αναφορά στη συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με έναν άλλον κορυφαίο πολίτη του Πύργου, τον αείμνηστο δήμαρχο Μιχάλη Ξυστρή. Τη στιγμή εκείνη προβλήθηκε μια φωτογραφία του 1979 με τους δύο άντρες να συνομιλούν μετά από το τέλος της συναυλίας που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο στάδιο του Πύργου. “Απόψε τους επικαλούμαστε συνέχεια …τους έχουμε  μπροστά μας όπως τους έχουμε στο μυαλό μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμά όλο τον κόσμο και ο αείμνηστος Μιχάλης Ξυστρής τιμά τον Πύργο”.

“Η κληρονομιά του Μίκη είναι αέναη”

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε πίσω του σε όλους μας ο μεγάλος συνθέτης. “Πολιτισμός είναι αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε. Τα αφτιά πλημμυρίζουν το μυαλό μας με μουσική, το μυαλό αποτυπώνει τα λόγια των ποιητών όπως τους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τους έφερε στα στόματα όλων μας, στα σπίτια μας….Σιγοτραγουδάμε πάντα τα τραγούδια του. Είναι τα τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή μας, το μυαλό μας, είναι μια πνευματική διεργασία, μια εσωτερική αναζήτηση. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι επική, επαναστατική , λυρική, ερωτική….Η κληρονομιά που μας αφήνει είναι τεράστια και αέναη”.

Μια “Όμορφη πόλη” γεμάτη τραγούδια

Το πρόγραμμα της συναυλίας και τους καλλιτέχνες παρουσίασε ένας ακόμη σημαντικός Ηλείος δημιουργός, ο Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης, επί σειρά ετών, του Μίκη Θεοδωράκη. Φανερά συγκινημένος είπε ότι είναι η  πρώτη συναυλία που παρουσιάζει για τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Μίκη απόντα, και αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα τραγούδια όπως και τη Λαϊκή Ορχήστρα με τα ωραιότερα λόγια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε η αγαπημένη ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα για να δώσει τη σκυτάλη στον “δικό” μας Γιάννη Κορίζη και στον Σπύρο Κουτσοβασίλη με τη γνήσια λαϊκή φωνή. Οι τρεις τους, συνοδευόμενοι από άριστους μουσικούς  της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσίασαν  ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Και κάπου στη μέση της συναυλίας, την εμφάνισή της στη σκηνή έκανε και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη που ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την αγάπη που δείχνουν στον πατέρα της και το έργο του.

Οι διοργανωτές

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, και με την πολύτιμη συνδρομή της άμισθης συμβούλου του Δήμου σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Φλώρας Παπαγιαννάκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί η αμέριστη, για άλλη μια φορά, βοήθεια του Συλλόγου Νέων Καταραχίου που με την εθελοντική τους εργασία, τα μέλη, βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ