Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠαρέμβαση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου: «Να ληφθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης...

Παρέμβαση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου: «Να ληφθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των πληττόμενων ελαιοτριβέων της Ηλείας»

Τη λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης των ελαιοτριβέων της Ηλείας που είναι πληττόμενες εξαιτίας των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ζητάει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Μετά κι από σχετική ενημέρωση που του έγινε και από ελαιοτριβείς, απευθυνόμενος εγγράφως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων τονίζει:

«Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στιες περιοχές των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας δημιούργησαν τεράστιες ζημιές στους ελαιοκαλλιεργητές αλλά κατ’ επέκταση με άμεσο και σημαντικό οικονομικό επηρεασμό για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο της δραστηριότητάς τους το λάδι.

Η απώλεια 500.000 ελαιοδένδρων εξαιτίας των πυρκαγιών του Αυγούστου, ήδη καθορίζει πως οι περιοχές αυτές θα έχουν πολύ μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση ελαιολάδου. Κάτι που υπολογίζεται πως θα επιφέρει μείωση στην ετήσια παραγωγή κατά 7.000 τόνους, η οποία μεταφράζεται σε χαμένο εισόδημα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για τα προσεχή χρόνια.

Επηρεάζεται άμεσα η οικονομική δραστηριότητα όλων των ελαιοτριβείων στις πυρόπληκτες περιοχές, τα οποία απασχολούν δεκάδες εργαζομένους και εξυπηρετούν χιλιάδες παραγωγούς.

Έτσι λοιπόν, εκτός από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης-ανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης κι όλων των συνδεδεμένων με αυτήν πληττομένων κλάδων, όπως της λειτουργίας των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων τυποποίησης.

Μέχρι τώρα, σχετικά μέτρα έχουν ληφθεί μόνο για τις πληγείσες επιχειρήσεις  στη Βόρεια Εύβοια, κι αντίστοιχα μέτρα ζητείται να ληφθούν και για τις επιχειρήσεις στην Ηλεία. Προσδοκούμε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προωθήσει και θα λάβει τα κατάλληλα και αναγκαία αυτά μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση των ελαιοτριβείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ