Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτην Ηλεία και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα: Ολοκληρωτική καταστροφή για τους...

Στην Ηλεία και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα: Ολοκληρωτική καταστροφή για τους μελισσοκόμους

Αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της Ηλείας, αλλά και σχεδόν όλης της χώρας. Οι πυρκαγιές στην Ηλεία κατέκαψαν τις κυψέλες και τα μελίσσια, ενώ παράλληλα, αφάνισαν τεράστιες εκτάσεις που αποτελούσαν τόπους τροφής των μελισσών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου του νομού Ευβοίας, Τάσο Αξιώτη: «Περίπου το 70% της παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από το πεύκο. Τώρα, αν συνυπολογίσετε ότι το 60% με 65% του πευκόμελου που παράγεται στη χώρα είναι από τη Βόρεια Εύβοια, μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει πλέον ο μελισσοκόμος στη χώρα μας».

Αρκετοί μελισσοκόμοι της Ηλεία έχουν ακολουθούν την νομαδική μελισσοκομία στην ελληνική ύπαιθρο, με τα μέλια Πεύκου συνήθως προέρχονται από τα πευκοδάση της Βόρειας Εύβοιας στα οποία μεταφέρουν τα μελίσσια τους.

Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Όχι μόνο στο επίπεδο των εκτάσεων που παραδόθηκαν στις φλόγες και συνεχίζουν να καίγονται, αλλά και σε επίπεδο καμένων κυψελών που ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατόν να καταμετρηθούν και να αναφερθούν στον ΕΛΓΑ.

Όπως τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο μελισσοκόμος Σάκης Αντωνόπουλος: «Η πολιτεία να βοηθήσει τους πυρόπληκτους μελισσοκόμους που για  2η φόρα από το 2007 καταστρέφονται. Για τους μελισσοκόμους της περιοχής είναι τεράστιες οι καταστροφές. Για τα μελίσσια και τις εκτάσεις που καήκαν άμεσα να γίνουν πράξη τα όσα εξαγγέλθηκαν και να ενισχυθεί ο κλάδος μας γιατί είναι πλέον θέμα επιβίωσης για όλους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ