Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜαρία Κουλέτου:«Πρέπει να δράσουμε τώρα»

Μαρία Κουλέτου:«Πρέπει να δράσουμε τώρα»

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα και όχι μια μακρινή πιθανότητα. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το μήκος και ο χρόνος των εποχών αλλάζει, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται, η τήξη των πάγων στους πόλους της Γής είναι γεγονός και η στάθμη της θάλασσας συνεχώς ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα επανα-οριοθετήσει, στη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, την παράκτια ζώνη πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την 5η Έκθεση Αξιολόγησης (2014) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος ( IPCC ) η μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα κυμανθεί από 0,26 έως 0,82 μέτρα. Στην χώρα μας οι περιοχές που θα επηρεαστούν εντονότερα είναι η ανατολική και νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα η Αττική, η Θεσσαλία, η Θεσσαλονίκη και η ανατολική Πελοπόννησος. Εκτιμάται ότι συνολικά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας μας, ενώ σύμφωνα με μελέτες ενδέχεται ο λαιμός της Βουλιαγμένης να γίνει νησί, η νότια παραλία του Όρνου στην Μύκονο να εξαφανιστεί πλήρως ενώ δέλτα μεγάλων ποταμών όπως του Αξιού να μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.

Επομένως επιτακτική είναι η ανάγκη εύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η χρήση φραγμάτων, η μετεγκατάσταση ή η ανύψωση πόλεων , η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων είναι κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.

Πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα, διότι ήδη έχουμε καθυστερήσει. Οι προσπάθειές μας να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή έχουν στόχο να προστατεύσουν τις ζωές μας σήμερα, όμως καθορίζουν και τις ιστορίες που θα λένε οι απόγονοί μας για εμάς.

Μαρία Κουλέτου

Φυσικός

MSc Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ