Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Τίμησαν τους εκτελεσθέντες στη Λάκκα του Χρέπα

Τους έξι αγωνιστές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές στη Λάκκα του Χρέπα στη Γαστούνη στις 21 Ιούνη του 1944, τίμησαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Στην εκδήλωση μίλησε το μέλος του ΤΣ Ηλείας της ΚΝΕ Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η φιλόλογος Πέπη Ανδριανοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Κατσούρα.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πηνειού Αλέξης Τσαουσάκης, ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο  εντεταλμένος σύμβουλος Πηνειού Δημήτρης Δήμου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πηνειού Διονύσης Γεωργόπουλος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και ο πρώην Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γιώργος Σαϊτάς.

Το ιστορικό των γεγονότων στη Λάκκα του Χρέπα

Όπως τονίζει η ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: «Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γαστούνης, στη περιοχή που είναι  γνωστή με το όνομα Λάκκα Χρέπα, έλαβε χώρα στις 21 Ιουνίου του 1944 μια από τις αμέτρητες θηριωδίες των ναζί κατακτητών μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό: Η εκτέλεση έξι αγωνιστών της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ.

Δεν τους εκτέλεσαν τυχαία. ήξεραν πολύ καλά ότι το ΕΑΜ ήταν ο οργανωτής της ένοπλης λαϊκής αντίστασης. Μεγάλη ήταν και η συνεισφορά στον αγώνα της ΕΠΟΝ και των Επονιτών. Μέσα από την ΕΠΟΝ η νεολαία ενώθηκε ενάντια στο φασισμό αλλά και ενάντια στην κοινωνική καταπίεση, προβάλλοντας τα ιδανικά για την δημιουργία μιας νέας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κορμός της αντίστασης, καθοδηγητής και βασικός αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η αντίσταση στον κατακτητή. Μια χούφτα κομμουνιστές ξεκίνησαν τον αγώνα για να αναπτυχθεί η αντίσταση μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Το ΚΚΕ αποτέλεσε τον βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της  ΕΑΜικής αντίστασης  Έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Με πρωτοβουλία του φτιάχτηκε το ΕΑΜ που στις οργανώσεις του συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

      Στον κάμπο της Ηλείας όπως και σε όλη την Ελλάδα οι Επονίτικες οργανώσεις ανέπτυξαν ένα πλατύ δίκτυο δραστηριοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις σφράγισαν την πρωτοπόρα δράση τους με την θυσία των νεαρών αγωνιστών. Στην Αμαλιάδα, την Ανδραβίδα, τα Λεχαινά, την Γαστούνη, τον Σταφιδόκαμπο, την Αγία Μαύρα, το Τραγανό και τα άλλα χωριά η ΕΠΟΝ σημείωσε σπουδαία αντιστασιακή δράση αλλά και πολιτιστική δραστηριότητα. Για αυτό η εξαιρετικά δραστήρια οργάνωση της ΕΠΟΝ κάμπου και των ΕΑΜιτών αγωνιστών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Γερμανών ναζιστών και των ντόπιων συνεργατών τους, των ταγματασφαλιτών, που ως δεξί τους χέρι συνέβαλαν στις συλλήψεις και εκτελέσεις πολλών αγωνιστών.

 Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν και οι συλλήψεις, με υπόδειξη ντόπιων προδοτών, αγωνιστών σε μπλόκο που έγινε στα Λεχαινά στις 18 Ιούνη του 1944 των:

•Ζώη Σουρανή  20 ετών, Επονίτη, υπεύθυνο του θεατρικού τμήματος της ΕΠΟΝ κάμπου από τα Λεχαινά.

• Βασίλη Τσαγκαράκη 28 ετών, αντάρτη του ΕΛΑΣ από τα Λεχαινά.

•  Θανάση Γενοβέζου (Ραμπαγά) 50 ετών, μέλος του ΚΚΕ, ΕΑΜίτης  από τα Λεχαινά.

•             Άγγελου Ανδρουτσόπουλου 22 ετών, αντάρτη του ΕΛΑΣ, από τα Λεχαινά, τον οποίο συνέλαβαν οι Γερμανοί στις 14 Ιούνη του 1944 με την υπόδειξη ντόπιου προδότη την ώρα που μοίραζε αλεύρι σε φτωχούς αγρότες.           

•  Αλέκου Παπαδόπουλου 17 ετών Επονίτη από τη Γαστούνη.

•  Νίκου Βούλγαρη  19 ετών Επονίτη.

      Και οι έξι συλληφθέντες αγωνιστές μεταφέρθηκαν στη Γαστούνη στις 20 Ιούνη του 1944 και εκτελέστηκαν στη Λάκκα του Χρέπα την επομένη 21 Ιούνη του 1944 από τους Γερμανούς ναζιστές.

Όλα αυτά τα γεγονότα, το αστικό κράτος προσπάθησε να τα διαστρεβλώσει και να τα οδηγήσει στη λήθη.  Συμμάχους τους σε αυτή την προσπάθεια βρίσκουν τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Όμως ξέρουν πολύ καλά πως δεν θα τους περάσει. Ο λαός δεν ξεχνά και με στήριγμα του την πρωτοπόρα δράση των κομουνιστών συνεχίζει να παλεύει για να εκπληρώσει το όραμα των εκτελεσθέντων παλληκαριών: Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». 

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ