Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜήνυμα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για αύξηση των εμβολιασμών στην Δυτική Ελλάδα:«Η...

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για αύξηση των εμβολιασμών στην Δυτική Ελλάδα:«Η κοινωνία θα έχει αύριο μόνο αν όλοι μας πάμε να εμβολιαστούμε»

Τρεις οικίσκοι για τεστ ανίχνευσης Covid-19 σε Βάρδα, Αρχαία Ολυμπία και Κρέστενα

Τρεις ακόμη οικίσκοι (ISOBOX),από τους εννέα συνολικά που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην 6η ΥΠΕ, τοποθετήθηκαν χθες, στα Κ.Υ Βάρδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης Covid-19 σε χώρους εκτός των κεντρικών κτιρίων των υγειονομικών δομών.

Η προσφορά αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αρχής για την στήριξη του υγειονομικού συστήματος, το οποίο δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω της πανδημίας της Covid – 19.

«Είναι πραγματικά χαρά να βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παραδώσουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην 6η ΥΠΕ και στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, τρεις λυόμενους οικίσκους, καλύπτοντας τις ανάγκες – όπως αυτές υποδείχθηκαν από την 6η ΥΠΕ – για την αποσυμφόρηση Κ.Υ και Ν.Μ, από εισροή τυχόν κρουσμάτων, είτε για τις ανάγκες επιπλέον χώρων εμβολιασμού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης, που επισκέφθηκε τα παραπάνω Κ.Υ συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, Αθλητισμού-Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και Υποδομών και Έργων Αθανάσιο Μαυρομμάτη. Παρόντες στην παράδοση ήταν ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, Διευθυντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των Κ.Υ, καθώς επίσης οι Δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των Τ.Κ.

Ο κ. Φαρμάκης, στις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την προσφορά των οικίσκων, ευχαριστώντας και δημόσια, για μια ακόμα φορά, το σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλιων για την ομοθυμία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να εργάζεται και να συνεργάζεται με φορείς και υπηρεσίες για την επίλυση των παθογενειών που ανέδειξε η υγειονομική κρίση.

Πρώτο θέμα ο εμβολιασμός

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως  ο εμβολιασμός είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί την Δυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή. «Είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, πως συνεχίζουμε στους ίδιους τόνους και με κάθε ευκαιρία το βάζουμε ως το μεγαλύτερο πρόσταγμα αυτή τη στιγμή. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε όλοι μας -θέλω να είμαι σαφής- ότι βγαίνουμε σαν κοινωνία στο ξέφωτο. Όμως πολλές φορές, ο κίνδυνος είναι στην τελική ευθεία. Φαίνεται ξεκάθαρα επίσης ότι λόγο αυτής της αίσθησης ασφάλειας ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο, ταυτόχρονα με τη μείωση ή με την μείωση του ρυθμού εμβολιασμού έχουμε και ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων. Είναι κάτι που όλους μας έχει βάλει σε εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιληφθούμε και ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε θέμα ιδεολογικό ούτε πολιτικό ή διοικητικό. Είναι θέμα κοινωνικό. Πρέπει όλους να μας απασχολεί αν η ίδια η κοινωνία θα έχει αύριο. Και θα έχει αύριο μόνο αν όλοι μας πάμε να εμβολιαστούμε», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, τόνισε τη σημασία της προσφοράς των λυόμενων οικίσκων για την διευκόλυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα εν λόγω Κ.Υ, για την ανάσχεση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του ιού, και επεσήμανε, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη ενίσχυσης της βούλησης των πολιτών να εμβολιαστούν, προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και συνολικά την κοινωνία από την πανδημία.

Καρβέλης για την υποστελέχωση

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης αναφέρθηκε επίσης στην σημασία των εμβολιασμών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πλήρης εμβολιασμός τόσο των ίδιων όσο και των συμπολιτών της ηλικίας άνω των 50 οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε περίπτωση που νοσήσουν. Για τον λόγο αυτό και μέσω της έκκλησης που απευθύνω σε όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί και πρέπει να εμβολιαστούν, έχω ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζα, τον γιατρό μάλιστα, ώστε να βρούμε εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί κι επιθυμούν να εμβολιαστούν, να το κάνουμε ακόμα και με καταδρομικούς εμβολιασμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να συστήσουμε ομάδες γιατρών και νοσηλευτών και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον τους εντοπίσουμε, να κάνουμε καταδρομικούς εμβολιασμούς μέσα σε μία ημέρα στο σύνολο των πολιτών που θα εξευρεθούν». Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά στην κατηγορία των εργατών γης. Επίσης, ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε και στα προβλήματα υποστελέχωσης των μονάδων υγείας της Ηλείας. «Θέλω να είμαι ειλικρινής όπως είμαι πάντα και χωρίς να μασάω τα λόγια μου. Πρόβλημα στελέχωσης υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ηλεία. Η δική μου δουλειά είναι να φροντίζω με κάθε τρόπο να ενισχύω όπου υπάρχει πρόβλημα με γιατρούς που είτε προέρχονται από την Α/θμια φροντίδα υγείας για να ενισχύσουμε τα ΤΕΠ των νοσοκομείων είτε από μετακινήσεις ειδικευμένων γιατρών όταν υπάρχει έλλειψη. Υπάρχει το ζήτημα με την παθολογική κλινική όπως γνωρίζετε του νοσοκομείου Πύργου. Δεν είχα καμία άλλη δυνατότητα από το να μετακινήσω γιατρούς προκειμένου να στηρίξουμε την παθολογική κλινική του νομού. Αυτό το έκανα και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο γνωρίζω, να βγουν και μόνιμες θέσεις ιατρών από το υπουργείο -ξέρω ότι θα βγουν 6 θέσεις μονίμων παθολόγων. Αυτό το οποίο εύχομαι είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο», δήλωσε.

Λέντζας για το Κ.Υ. Βάρδας

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Κ.Υ. Βάρδας καταδεικνύει τη σημαντικότητα και το έργο που προσφέρει το ΚΥ Βάρδας. Ένα ΚΥ το οποίο βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό, αντιμετωπίζει πληθώρα σοβαρών περιστατικών, τόσο τροχαίων όσο και καρδιολογικών και πάρα πολύς κόσμος έχει σωθεί λόγω της ύπαρξης του Κ.Υ.  Από κει και πέρα, χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες, πρέπει να γίνει στελέχωση όλων των δομών Υγείας, ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα γιατί είχαμε την φυγή των επιστημόνων προς το εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Δεν υπάρχουν πολλές αιτήσεις ιατρών για να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Ευελπιστούμε πώς ίσως δοθούν και κάποια εχέγγυα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις και να έχουμε στο νομό μας αλλά και στον δήμο μας ένα σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Ζητήσαμε έναν οικίσκο για να έχουμε τους εμβολιασμούς του κορωνοϊού, ώστε να γίνονται σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον απομονωμένο από το ΚΥ και σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μπορέσαμε και το αποκτήσαμε. Συνεχίζουμε με έργα που έχει κάνει η δημοτική αρχή, με το στέγαστρο, με τις δωρεές ατόμων, να φτιάξουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφο το Κέντρο Υγείας. Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε και στο ενεργειακό πρόγραμμα και συνεχίζουμε τις προσπάθειες διότι δεν είναι μόνο το ΚΥ Βάρδας είναι κι ένα κόσμημα που έχουμε, το Πολυδύναμο Λεχαινών κ.α».

Γεωργιόπουλος προς Καρβέλη: Θέλουμε λύσεις για παιδίατρο – ασθενοφόρο

Δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, την απουσία παιδίατρου αλλά και μόνιμου ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλου.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών χθες το μεσημέρι στο Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καρβέλη για τα προαναφερθέντα ζητήματα, ζητώντας τη συμβολή του στην επίλυσή τους. Ο Δήμαρχος συγκεκριμένα ανέφερε ότι το κοντινότερο στην Ολυμπία ασθενοφόρο είναι στο Νοσοκομείο Πύργου και ακολούθως στον Δήμο Ερυμάνθειας Αχαΐας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την άμεση διακομιδή, όποτε χρειαστεί, ιδίως στην αιχμή της τουριστικής περιόδου με τους χιλιάδες επισκεπτών καθημερινά. Επίσης, η στελέχωση του Κ.Υ. με παιδίατρο κρίνεται επιτακτική, καθότι στο Δήμο διαμένουν χιλιάδες παιδιά τα οποία, ιδίως εκείνα των απομακρυσμένων χωριών, δεν καλύπτονται σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Τα θέματα αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα και των εργαζομένων του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμίας και ο κ. Καρβέλης δεσμεύτηκε να τα εξετάσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ