Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΞεκίνησε χθες η διάθεση των self-test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του...

Ξεκίνησε χθες η διάθεση των self-test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

Σε ετοιμότητα τα φαρμακεία της Ηλείας

Μόνο με αρνητικό τεστ μπορούν να προσέρχονται από χθες στην εργασία τους  χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.  Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα τόσο στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο.

Στον ιδιωτικό τομέα τεστ θα πρέπει να κάνουν όσοι απασχολούνται σε λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), στις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Στον δημόσιο τομέα, καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Με καθυστερήσεις η λειτουργία του συστήματος

Αναφερόμενος  στην διάθεση των self test από τα φαρμακεία της Ηλείας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Θεοδωρόπουλος επεσήμανε:  «Η διάθεση των self test γίνεται από τα φαρμακεία. Το σύστημα ξεκίνησε σε πρώτη φάση με τους μαθητές του Λυκείου και τους καθηγητές. Από σήμερα (σ.σ. χθες) η πλατφόρμα άνοιξε και για τους ιδιωτικούς υπάλληλους.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα εξής:

Για να παραλάβει κάποιος από το φαρμακείο το test πρέπει να δώσει το ΑΜΚΑ να καταχωρηθεί στην ειδική πλατφόρμα και από κει θα κριθεί αν το δικαιούται ή όχι.

Πρέπει  να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν αναφέρεται σαν δικαιούχος δεν είναι ευθύνη του φαρμακείου.

Από σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί με την είσοδο των νέων δικαιούχων το σύστημα δουλεύει με μεγάλες καθυστερήσεις και είναι κάτι το οποίον πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες να φροντίζουν έγκαιρα για την παραλαβή. 

Καλό είναι κατά το δυνατόν να αποφεύγουν  να πηγαίνουν στα εφημερεύοντα φαρμακεία καθ ότι εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα έκτακτα περιστατικά και ενδέχεται να μην έχει το φαρμακείο ικανές  ποσότητες για να τους εξυπηρετήσει». 

Η διαδικασία δήλωσης αποτελέσματος

Από χθες κι όλας οι εργαζόμενοι στους προαναφερθέντες τομείς θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία το πρώτο τους self- test επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ τους. Μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου θα πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Για να δηλώσουν το αποτέλεσμα:

  • Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά στους εργαζόμενους.
  • Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr.
  • Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».
  • Εφόσον το test του εργαζόμενου είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται στην εργασία του. Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο.

Έρχονται πρόστιμα για τους μη συνεπείς εργοδότες

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Επίσης, είναι υποχρεωτικό ο εργοδότης να ενημερώσει τους εργαζομένους του για το self-test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η πλατφόρμα για τα self test των εργαζομένων ανοίγει προκειμένου να εφαρμοστεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου την πρώτη εβδομάδα, μια διαδικασία που θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μια φορά την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ