Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤιμώντας την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Τιμώντας την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Με σεβασμό στους Αγωνιστές, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, έγιναν  χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Πύργο

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Με τον απαιτούμενο συμβολισμό αλλά και σεβασμό στους Αγωνιστές, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, εορτάστηκε χθες η ιστορική ημέρα της 25ης Μαρτίου 1821, στην πόλη Πύργου.

Αρχικά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού παρουσία της εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρίας Συρεγγέλα.

Αμέσως μετά και με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από την κ. Συρεγγέλα, το δήμαρχο Πύργου Παν. Αντωνακόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννόπουλο, εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Στις εκδηλώσεις  συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διον. Καλαματιανός και Μιχ. Κατρίνης, ο πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης Θεοδ. Βλαγκούλης, εκπρόσωποι της Τ.Α., φορέων, αρχών κ.α.

«Ελευθερία ή θάνατος» ήταν τότε το μήνυμα. Σήμερα δυστυχώς υπάρχει μια παράφραση του μηνύματος λόγω της πανδημίας «θάνατος και όχι ελευθερία». Δυστυχώς η ελευθερία είναι πάλι το ζητούμενο. Τότε ήταν η ελευθερία του Έθνους και σήμερα η ελευθερία απέναντι στους εχθρούς που κατασκεύασε η παράλογη αναζήτηση του ανθρώπου στο χώρο της απεριόριστης έρευνας η οποία δεν εμπίπτει σε κανόνες ηθικής. Οι Έλληνες πάντα είναι ένας λαός που ανατρέπει τα προγνωστικά των πιο απαισιόδοξων. Έτσι συνεχίζουμε και τώρα μέσα στις δυσκολίες του μνημονίου, της πανδημίας, των κακών γειτόνων, των κακών συνηθειών που έχουμε σε καιρό ειρήνης, αλλά ανατρέπουμε όλα τα προγνωστικά. Είναι αυτό που έγραψε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης «Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις…». Νομίζω ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε μυαλό και νοοτροπίες και να καταλάβουμε το αυτονόητο, ότι μόνοι μας με συλλογικότητα, με καθαρές σκέψεις και καθαρά χέρια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και απόγονοι αυτών των ηρώων και πρέπει να δικαιώσουμε αυτή την κληρονομιά» αναφέρθηκε με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, εκ μέρους του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου .

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η φωταγώγηση της πρόσοψης του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, με την γαλανόλευκη σημαία. Που έδωσε εντυπωσιακό τόνο στον εορτασμό της  200ης επετείου  της Επαναστάσεως του 1821.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ