Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤο πρόταγμα του Εορτασμού των 200 χρόνων

Το πρόταγμα του Εορτασμού των 200 χρόνων

Φέτος, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα, ελπίζουμε πως δεν θα προσπεράσουμε την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, χωρίς να αποκτήσουμε την παραμικρή ιδέα, για το νόημά της. Ελπίζουμε, πως θα σταθούμε, ευλαβικά μπροστά στους ήρωες, θα ανατρέξουμε στα γεγονότα,  θα  συλλογιστούμε τις θυσίες για την ελευθερία. Θα αφιερώσουμε χρόνο για να  στοχαστούμε. Τότε, ίσως, να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε, το μεγαλείο αυτών  των ανθρώπων. Ίσως τότε να καταλάβουμε, το χρέος μας και τον προορισμό μας. Ίσως τότε αντιληφθούμε την παρακμή μας. Την αποδεχτούμε και αποφασίσουμε να προχωρήσουμε. Γιατί η συνειδητοποίηση της παρακμής (δημογραφικής, πολιτισμικής, οικονομικής)  είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβασή της.

          Είμαστε υποχρεωμένοι ως Έθνος, να μεταβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ως όπλο για την  ίδια μας την επιβίωση. 

Έχουμε ένα κράτος που δεν είναι ικανό να αντισταθεί στον τουρκικό επεκτατισμό. Και εμείς, πράττουμε σαν την στρουθοκάμηλο. Κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Όμως η αντιμετώπιση του επεκτατισμού των άλλων, είναι απαραίτητη και για την επιβίωσή μας, αλλά και για την θέση μας στο σύγχρονο κόσμο. Ποτέ δεν έχει θέση ο εξαρτημένος, αλλά ο αυτεξούσιος. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσουμε την αυτεξουσιότητά μας, για να σταθούμε, όχι βέβαια ισότιμα στην μεγάλη ιστορική μας παράδοση, αλλά τουλάχιστον αντάξιά της.

          Μιλάμε με περηφάνεια για το παρελθόν  μας. Αλλά αυτό, είναι δημιούργημα, άλλων γενεών, όχι της δικής μας. Μόνο ως πυξίδα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Να στηριχτούμε στην μακρά ιστορική μας διαδρομή και   να ολοκληρώσουμε τους στόχους του 1821: αυτεξουσιότητα  και πολιτισμική αναγέννηση, βρίσκοντας τη θέση μας, ισότιμα στον σύγχρονο κόσμο.

Η συνειδητοποίηση ότι η ολοκλήρωση των στόχων του 1821, είναι απαραίτητη για την ίδια την επιβίωσή μας, είναι για μας το πραγματικό πρόταγμα του εορτασμού των 200 χρόνων.

Αθανασία Κούρβα

Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου Ηλείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ