Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ Ηλεία μπορεί να κερδίσει

Η Ηλεία μπορεί να κερδίσει

Τα πανεπιστημιακά τμήματα της ανήκουν

                                                                                             Του Κώστα Λεβέντη

Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση είναι οι εξελίξεις ενός από τα κορυφαία ζητήματα του Νομού μας. Αυτό των πανεπιστημιακών τμημάτων, που μαζί με τα τόσα άλλα πρωτεύουσας σημασίας, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Νομό μας από ουραγό σε πρωταγωνιστή της περιφέρειας και να τον φέρουν σε υψηλή θέση ανάπτυξης στη χώρα. 

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε και ακολουθούμε τις εξελίξεις, αφαιρώντας ή διαιρώντας τις δυνάμεις μας αντί να προσθέτουμε ή να πολλαπλασιάζουμε ό,τι έχουμε, για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την ισότιμη συμμετοχή μας στην πρόοδο και το μερίδιό μας στην πολυδιαφημιζόμενη ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας. 

Οι εξελίξεις μεταβάλλουν τις συνθήκες ζωής και επιτάσσουν ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων. 

Αυτό, με άλλα λόγια, διατυπώσαμε ομόφωνα ως ανάγκη πρόσφατα στο Επιμελητήριο Ηλείας. Ενός φορέα που πρέπει να αφουγκράζεται την επερχόμενη μεταβολή, να προβλέπει τις ανατροπές και εκπροσωπώντας τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας, να απαντά στις προκλήσεις με τεκμηριωμένο σχέδιο και θέσεις για ζητήματα που απασχολούν τον ιδιωτικό τομέα αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Ηλείας. 

Ο Νομός βρίσκεται στη δίνη επικείμενων γεγονότων και κινδυνεύει να μπει σε περιδίνηση εάν δεν ερμηνεύσει σωστά την περίοδο που διανύουμε. 

Ο Νομός είναι με την πλάτη στον τοίχο και αμυνόμενος προσπαθεί να μη χάσει κάτι από τα λίγα που έχει. Αυτό είναι λάθος τακτική αλλά και μέγα στρατηγικό έλλειμμα.   

Χρειάζεται επανεκκίνηση όλων των λειτουργιών και νέα αφετηρία. 

Χρειάζεται χάραξη νέου δρόμου. 

Είναι γνωστό ότι το πρώτο βήμα σε μια αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι να αποφασίσεις πώς και προς τα πού θα αναπτυχθείς. Είναι να αποφασίσεις τι θα εγκαταλείψεις. 

Εμείς πρέπει να εγκαταλείψουμε την άμυνα και το συνακόλουθό της, την αποτυχία. Να βγούμε μπροστά, ενιαία και συντονισμένα. Είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. 

Να μετατρέψουμε την άμυνα σε επίθεση. 

Να δημιουργήσουμε σήμερα ενιαία έκφραση στα ζητήματα του Νομού. 

Να σταματήσουμε το «κρυφτό» των προσωπικών διαδρομών που στο τέλος θα μας οδηγήσουν σε ένα ακόμα «Βατερλό». 

Να σταματήσουμε να «πουλάμε» φθηνά το ακριβό προϊόν που διαθέτουμε, τον Νομό μας, και να αγοράζουμε ακριβά ό,τι περισσεύει από τους άλλους. 

Η κοινωνία θα αποδώσει ευθύνες και δικαίως. Δεν συγχωρεί πλέον, κανέναν. 

Αν σήμερα δεν βγούμε στο φως συντονισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι, αλλά λοξοκοιτάμε για μικροσυμφέροντα και ατομικά οφέλη, μικροτοπικά ή πολιτικά οφέλη,  τότε όλα θα χαθούν. 

Χρειάζεται λοιπόν ένας νέος και ξεκάθαρος πατριωτισμός για τον τόπο μας. Αυτό ζητάει η κοινωνία από όλους τους εκπροσώπους μας. 

Τα πανεπιστημιακά τμήματα ή  πανεπιστημιακή σχολή όπως έχει προταθεί, μας ανήκουν. 

Αναγνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες να διαφαίνεται ενίσχυση της ενιαίας έκφρασης του Νομού.

Η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ.Γιαννόπουλου με τη συγκρότηση μετώπου από τους δημάρχους, φορείς , βουλευτές, η σαφής θέση του Περιφερειάρχη, η ξεκάθαρη στάση του κ. Τζαβάρα αλλά και οι δυναμικές παρεμβάσεις όλων των Βουλευτών, συντελούν σε γέννηση δυναμικής που μέρα με την ημέρα εξελίσσεται, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να αλλάξει στάση.

Η μελέτη του κ.Παναγιωτόπουλου για τη δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών, ως βάση συζήτησης,  αλλά και η ανάδειξη του ζητήματος από τους φορείς, συνθέτουν το νέο περιβάλλον αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Η απαίτηση για απομάκρυνση από προσδοκίες κομματικής ωφέλειας του θέματος, είναι καθολική.

Δεν χωράνε παρασκήνιο, προσωπικές επιλογές και ατομικά μικροσυμφέροντα στη διαχείριση της υπόθεσης των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η δημόσια ευθύνη όλων πρέπει να ξανασυναντήσει την ιστορία και την τύχη του Νομού μας.

Στο ερώτημα τι διαλέγουμε, την κοινωνία ή τον εαυτό μας,  η απάντηση είναι δεδομένη: Την κοινωνία.

 Αν χάσει και σήμερα η Ηλεία, το βάρος της υπαιτιότητας θα συνδεθεί με όλους μας.

Το παιχνίδι κρίνεται στη διάρκεια, στη συνέπεια και στη συνέχεια. Πρέπει να επιμείνουμε με ενιαία έκφραση.

Να προτάξουμε τον στόχο μας και να δημιουργήσουμε την επιτυχία. Μπορούμε.

Είναι επιλογή μας και πρέπει ο Πρωθυπουργός της χώρας να δώσει τη λύση. Εκεί απευθυνόμαστε και εκεί στρέφουμε τις απαιτήσεις  μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ