Προδιαγεγραμμένο το τέλος της ΣΕΤΤΗΛ

0
289

Τι επισημαίνουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι Βουλευτές Ηλείας και ο Δήμαρχος Πύργου

Προδιαγραμμένο φαίνεται ότι είναι το τέλος της ΣΕΤΤΗΛ, καθώς μέχρι και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για εύλογους λόγους, όχι απλά δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα, αλλά κρατά ερμητικά κλειστά τα «χαρτιά» του, ενώ παρά τις αλλεπάλληλες «οχλήσεις» από πλευράς του Δήμου Πύργου, δεν έχει προσδιοριστεί το «πολυπόθητο» ραντεβού με τον υπουργό Νίκο Δένδια. Την ίδια στιγμή που «πυκνώνουν» τα «μαύρα σύννεφα» γύρω από την ΣΕΤΤΗΛ και με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την «τύχη» του στρατοπέδου, το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι για το τι τελικά θα γίνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και με την έκταση των 100 περίπου στρεμμάτων που βρίσκονται εντός της πόλης του Πύργου. Τον τελευταίο λόγο για την «τύχη» της ΣΕΤΤΗΛ έχει σαφώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ωστόσο οφείλει να ενημερώσει για τις αποφάσεις που όπως φαίνεται έχουν ήδη ληφθεί. Παράλληλα με απόρρητο έγγραφο το οποίο εστάλη την περασμένη Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, προς τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πάτρας, δίνεται η εντολή εντός Ιανουαρίου, η 76 ΜΕ (Μονάδα Επιστράτευσης) που στεγάζεται στις πρώην εγκαταστάσεις της MOMA, στον Ριγανόκαμπο, να μετακινηθεί στο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Μουζάκη», στην περιοχή των Συνόρων. Ως καταληκτική ημερομηνία μετεγκατάστασης της Μονάδας ορίζεται η τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα, ενώ ακόμα δεν έχει σταλεί σχετικό έγγραφο προς την διοίκηση της ΣΕΤΤΗΛ.

Μιχάλης Κατρίνης
ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής
Βουλευτής Ηλείας

«Τοπίο στην ομίχλη» με το «λουκέτο» σε 137 στρατόπεδα
Διαφάνεια και καθαρές απαντήσεις ζητά ο Μιχάλης Κατρίνης

Η εξαγγελία ήδη προκαλεί αντιδράσεις: 137 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να βάλουν «λουκέτο», χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ούτε ποια είναι αυτά, ούτε ποια θα είναι η τύχη τους. Ο βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνηςζητά άμεσες εξηγήσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύει τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ασαφής ανακοίνωση για το κλείσιμο στρατοπέδων, αφήνοντας στρατιωτικούς, τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικητικούς φορείς στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, ενώ πριν το τέλος του 2024 ανακοινώθηκαν οι πρώτες 10 μονάδες που θα μετακινηθούν και τα αντίστοιχα στρατόπεδα που θα κλείσουν, έκτοτε δεν δόθηκε καμία συνέχεια.
Μέχρι και σήμερα, παρότι στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε νομοθέτημα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση των χώρων αυτών και συνιστά «τοπίο στην ομίχλη» το αν διατεθούν στις τοπικές κοινωνίες, αν θα ενταχθούν σε νέα αναπτυξιακά σχέδια ή αν θα μείνουν αχρησιμοποίητα.
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ζητά διαφάνεια και καθαρές απαντήσεις από το Υπουργείο:

  1. Ποια είναι αναλυτικά τα στρατόπεδα που θα ανασταλεί η λειτουργία τους και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
  2. Θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των αυτοδιοικητικών φορέων για τη χρήση αυτών των χώρων;
    Η τύχη των στρατοπέδων δεν είναι ήσσονος σημασίας υπόθεση. Το ζήτημα αγγίζει τόσο το στρατιωτικό προσωπικό που για μια ακόμη φορά βρίσκεται μπροστά σε τετελεσμένα όσο και τις τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν στα στρατόπεδα μια σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Το ενδεχόμενο κλεισίματός τους χωρίς σχέδιο αξιοποίησης γεννά εύλογους φόβους για εγκατάλειψη και απαξίωση.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΦ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΤΤΗΛ
«Σταθμίζονται όλες οι κινήσεις με στόχο επωφελείς χειρισμούς για την Ηλεία και την αξιοποίηση των υποδομών της»
«Βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία, τόσο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, όσο και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη, εξετάζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν και επιλέγοντας κάθε φορά την βέλτιστη λύση, όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα θέματα Εθνικής Άμυνας. Στη βάση αυτή, θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Ηλείας, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει υποβάθμιση για το νομό μας, ακόμη και στην περίπτωση που ληφθεί κάποια απόφαση μετακίνησης της Μονάδας, για λόγους αυστηρά Εθνικού συμφέροντος.
Μέσα από μια τέτοια ενδεχόμενη διαδικασία, δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι της ΣΕΤΤΗΛ και τα δικαιώματά τους, ούτε θα πληγεί η περιοχή. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι δυνατότητες του στρατοπέδου εκκινούν ταυτόχρονα τον προγραμματισμό της πλέον κατάλληλης εναλλακτικής αξιοποίησής του, έτσι ώστε να υπάρξει η ανάλογη θετική εξέλιξη με νέες παρεμβάσεις για τον τόπο μας. Με αυτό το σκεπτικό, σταθμίζονται όλες οι κινήσεις και οι ενδεχόμενες αλλαγές αν τούτο κριθεί απαραίτητο, με σκοπό τους χρήσιμους και επωφελείς χειρισμούς για την Ηλεία και την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της. Οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία, είναι σίγουρο ότι γίνεται προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση».

Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
«Ευελπιστώ ότι η λειτουργία του στρατοπέδου
θα συνεχιστεί και η ΣΕΤΤΗΛ θα συνεχίσει
να έχει ενεργό ρόλο στο Νομό»

«Η ΣΕΤΤΗΛ αποτελεί μία μονάδα με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Ηλείας και όχι μόνο για την περιοχή του Πύργου, ενώ με τη λειτουργία της, έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Νομό. Με προσωπική μου μέριμνα, ως πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ έγινε το πρώτο «πράσινο» στρατόπεδο αναβαθμίζοντας ουσιαστικά όλες τις κτιριακές του εγκαταστάσεις. Ευελπιστώ ότι η λειτουργία του στρατοπέδου θα συνεχιστεί και η ΣΕΤΤΗΛ θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στο Νομό καθώς αίτημα και της αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση του ρόλου του στρατοπέδου που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του Νομού. Παράλληλα έχω ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη όπου και θα θέσω το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας της μονάδας στη περιοχή, αλλά και το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Διονύσης Καλαματιανός για το ενδεχόμενο κλείσιμο της ΣΕΤΤΗΛ
«Συνεχώς μετράμε απώλειες στην Ηλεία»
«Δυστυχώς, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ΣΕΤΤΗΛ πρόκειται να αποτελέσει σύντομα παρελθόν από τον τόπο μας. Οι ανησυχίες ενισχύονται και από την έγγραφη απάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη σχετική κοινοβουλευτική παρέμβασή μου. Το Υπουργείο απάντησε αόριστα και με γενικολογίες, αποφεύγοντας να διαψεύσει το κλείσιμο της ΣΕΤΤΗΛ.
Είναι μια Σχολή μοναδική στο αντικείμενό της, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ηλεία και τους ανθρώπους της, με πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας. Με σημαντική προσφορά όχι μόνο για τις ανάγκες στην εκπαίδευση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, στην ειδικότητα του Τεχνίτη Τηλεπικοινωνίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων, αλλά και σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας για τον τόπο μας. Αυτή τη Σχολή δρομολογεί να κλείσει η κυβέρνηση, αντί να την ενισχύσει, όπως θα έπρεπε, με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με σύγχρονα μέσα και νέα υλικοτεχνική υποδομή.
Ασφαλώς, το κλείσιμο της ΣΕΤΤΗΛ θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ηλεία. Θα έρθει να προστεθεί στις συνεχείς απώλειες δομών και υποδομών που υφίσταται ο νομός μας από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα. Η κυβέρνηση έκλεισε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας που λειτουργούσαν, ανέστειλε τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, «φόρτωσε» με καθυστερήσεις, διόδια και επιπλέον κόστος το «Πάτρα-Πύργος», κωλυσιεργεί εδώ και 5,5 χρόνια για δρομολογημένα έργα υποδομών όπως ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού, δεν έχει κανένα πλάνο για σύγχρονο σιδηρόδρομο στην Ηλεία και τη συνολική υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, σταμάτησε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν ξεκινήσει στον Καϊάφα, συντηρεί με την αδιαφορία της την υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας του τόπου μας σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Οι πολίτες της Ηλείας έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και κρίνουν πολύ αυστηρά».

Δημήτρης Αβραμόπουλος – πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος / Βουλευτής Ηλείας
«Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση
της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας της ΣΕΤΤΗΛ»
«Δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) Πύργου. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις προκειμένου να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου της σχολής, με σεβασμό στις ανάγκες της εθνικής άμυνας και τις προοπτικές τοπικής ανάπτυξης.
Ως πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης γνωρίζω ότι η ΣΕΤΤΗΛ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού. Με τη μακρά ιστορία της, παρέχει εξειδίκευση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνικής υποστήριξης, συμβάλλοντας στη διατήρηση υψηλού επιπέδου κατάρτισης των στελεχών του στρατού. Συνάμα δε και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό που σίγουρα απαιτείται είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας της ΣΕΤΤΗΛ με βάση τα νέα δεδομένα και διεθνώς εφαρμοσμένα πρότυπα των σύγχρονων αμυντικών συστημάτων».

Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής:
«Καμία επίσημη ενημέρωση παρότι
έχουμε ζητήσει συνάντηση
με τον Υπουργό τρεις φορές»
«Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, παρότι έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνολικά τρεις φορές. Δύο παλιότερα και άλλη μία σήμερα (σ.σ. χθες) μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα. Από το γραφείο του Υπουργού είναι καθησυχαστικοί απέναντί μας και μας λένε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε στην ανακοίνωση οποιασδήποτε απόφασης. Στείλαμε και σήμερα νέα, τρίτη κατά σειρά επιστολή, μαζί με τα δημοσιεύματα, ζητώντας και πάλι συνάντηση. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή και με τους τοπικούς βουλευτές. Προφανώς παραμένουμε σταθεροί στην θέση μας για διατήρηση και αναβάθμιση της ΣΕΤΤΗΛ που έχει εκφραστεί με ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου».