Πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου η ενημερωτική εκδήλωση για το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Πύργου-Κατακόλου από τον Σπ. Πέγκα
Τον δρόμο προς τον Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Πύργου-Κατακόλου ανέλυσε στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου ο Πολιτικός Επιστήμονας, ιδρυτής και CΕΟ της εταιρείας «Wise ram» Σπύρος Πέγκας. Στην χθεισνή παρουσίαση ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή
από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έστρεψε την προσοχή του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΛΤΠ Κώστας Νικολούτσος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε Θέματα Τουρισμού Αλέκος Γαλανόπουλος.
Ο Σπ. Πέγκας, έχοντας ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού επί θητείας του Γιάννη Μπουτάρη το 2011, κατάφερε μέσα σε μερικά μόλις χρόνια να αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα της περιοχής από το 1,5 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια αλλάζοντας ουσιαστικά την στρατηγική πολιτική της περιοχής, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και με τη στήριξη όλων των φορέων.
Μιλώντας στην «Πρώτη» ο κ. Πέγκας, ανέφερε: «Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, έχουμε συνεργαστεί με τα Γιάννενα, την Καστοριά, τη Νάουσα, όπου καταφέραμε να ξαναζωντανέψουμε τις περιοχές αυτές, ενώ η συνεργασία μας επεκτείνεται και στη Νότια Ελλάδα καθώς έχουμε ήδη ξεκινήσει με την Καλαμάτα και τώρα με τον Πύργο. Συνεχίζουμε ανάλογα με την ωριμότητα του κάθε προορισμού. Εφαρμόζουμε συγκεκριμένες πολιτικές όταν ο συγκεκριμένος προορισμός διαθέτει ένα «brand» και μία ταυτότητα. Εκεί εφαρμόζουμε κινήσεις εξωστρέφειας. Όταν δεν υπάρχει το «brand» ξεκινάμε από την αρχή κάνοντας μία αναζήτηση της ταυτότητας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του τόπου. Στο Πύργο, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, ξεκινάμε με μία δημόσια διαβούλευση και το σημερινό είναι το ξεκίνημα της δημόσιας διαβούλευσης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τον κόσμο που είναι στο πεδίο, σε αυτήν τη συναλλαγή και την συναναστροφή με τους επισκέπτες. Είναι επιβεβλημένο, να ακούσουμε τη δική τους γνωμική. Εμείς θα μαζέψουμε όλο το υλικό, χαρτογραφούμε το διαθέσιμο υλικό και την περιοχή, και για αυτό κυκλοφορούμε δεξιά και αριστερά, καθώς είναι η δεύτερη φορά που είμαστε εδώ. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, αυτό το οποίο θα δημιουργήσουμε είναι ένα action plan και όχι μία ακαδημαϊκή εργασία μερικών σελίδων, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες μελέτες. Το action plan θα στηρίζεται στη βάση των δεδομένων που έχουμε συναντήσει, αλλά και το όραμα το οποίο έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται πραγματικά με το κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. Στόχος είναι η ανάπτυξη να διαχέεται όσο το δυνατό περισσότερο, μέσα στο δήμο ή και σε ολόκληρη τη περιοχή την οποία και δουλεύουμε. Υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουμε ήδη σκεφτεί και θα τα παρουσιάσουμε, ωστόσο χρειαζόμαστε την γνώμη όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον υπάρχει η διαδικασία με το qr code πού μπορεί οποιοσδήποτε να σκανάρει και να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο. Κάνουμε ειδικό ερωτηματολόγιο για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων και φυσικά συναντάμε επαγγελματίες και ανθρώπους τουρισμού για να ακούσουμε τη δική τους γνώμη. βρεθήκαμε στο Aldemar, στο κτήμα Μερκούρη και στο Κατάκολο να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κρουαζιερόπλοια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Πέγκας.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα του Πύργου, να αναδειχθεί ένας κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, έχοντας δίπλα του το μεγάλο brand name της Αρχαίας Ολυμπία, ο Σπ. Πέγκας σημείωσε: « Η αύξηση της επισκεψιμότητας στη περιοχή μπορεί να επιτευχθεί . Θα είναι χρήσιμο να αναδειχτούνε κι άλλα σημεία που έχουν πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε αυτό σιγά-σιγά να το καλλιεργήσουμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να πούμε ότι ως πρώτη εντύπωση, αυτό το οποίο αντιληφθήκαμε είναι ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο και ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να υπάρξει πιο ευρεία διοχέτευση του εισερχόμενου τουρισμού στον Πύργο από το Κατάκολο. Δεν υπήρχε και πλάνο προβολής των σημείων που έχουν ενδιαφέρον, είτε αυτό είναι το κτήμα Μερκούρη, είτε το αρχαιολογικό μουσείο, αλλά και πολλά άλλα σημεία που μπορούν να φτιάξουν ένα τουριστικό προϊόν πολύ ελκυστικό για τους ανθρώπους που είτε έρχονται για μία μέρα όπως είναι η κρουαζιέρα είτε μπορούν να έρχονται για περισσότερες μέρες στη περιοχή. Ελπίζουμε ότι μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου, θα γίνει και πιο εύκολη η πρόσβαση στη περιοχή και θα μπορούν έρχονται επισκέπτες και από άλλα σημεία της χώρας».
Ιδιαίτερη μνεία, έγινε και στο θέμα της παραχώρησης του Λιμένα Κατακόλου, από πλευράς του υπερταμείου σε ιδιώτη επενδυτή. Σε ερώτηση της «Πρώτης» κατά πόσο η παραχώρηση αυτή θα ενίσχυε την τουριστική κίνηση ο Σπ. Πέγκας υπογράμμισε: «Συντασσόμαστε με την άποψη που έχει η πλειοψηφία, αλλά και οι θεσμικοί φορείς αλλά και ο κόσμος σχετικά με την αναδοχή του λιμανιού. Είναι πολύ βασικό την επόμενη μέρα, ο δήμος να έχει ένα πλάνο και να το καταθέσει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία σε αυτόν που θα αναδειχθεί ως διαχειριστής ουσιαστικά του λιμανιού. Στόχος είναι να μη βρεθεί ο δήμος ανέτοιμος σε αυτή τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, καθώς σίγουρα θα διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση».